Antreprenorii învaţă din greşeli. Florin Talpeş, Bitdefender: Două săptămâni n-am scos o vorbă
“Perfecţionismul este inamicul fericirii. Acceptă faptul că eşti perfect imperfect. Învaţă din propriile tale greşeli şi iartă-te, doar aşa vei fi mai fericit. Greşim pentru că nu suntem perfecţi. Învaţă din greşeli, iartă-le şi du-te mai departe” – spune Roy T. Bennett, fost politician american şi autor de cărţi de leadership.
Învăţarea din greşeli este esenţială pentru toată lumea, inclusiv pentru antreprenori, care îşi investesc timpul şi banii în creşterea afacerii. Iar când dau de greu sau lucrurile nu ies aşa cum anticipau, au nevoie de multă forţă interioară pentru a schimba macazul şi a se ridica.
Au învăţat din greşeli şi soţii Talpeş, matematicienii de profesie care în 1990 au înființat o companie de dezvoltat programe de calculator, ce ulterior avea să producă antiviruşii Bitdefender.
“Când eram după cinci ani deja, în care mergeam bine și începusem să ne integrăm în piață, începusem să înțelegem relația furnizor-client și a fost un moment în care aveam un partener francez, în care relația a devenit proastă, peste noapte, și a încercat cumva să intervină cu un fel de șantaj. Ăla a fost un moment de ruptură, pentru că el era, se ocupa oarecum de partea comercială din Franța. E momentul ăla în care simți că picioarele tale sunt de lut și că poți să cazi complet. Ăla a fost un moment greu, în 1995. Evident că atunci a fost dureros rău de tot…
Măriuca îmi zice și acum că două săptămâni n-am scos o vorbă. Cât era să ne dărâme lucrul ala, în situația aia grea de tot? A fost greu, în primul rând pentru ca s-a spart echipa noastră. Adică partenerul nostru francez a reușit să smulgă o parte din business. Eu, ca și căpitan, chiar trebuie să absorb partea asta negativă și trebuie s-o duc în una pozitivă. Ce învățăm de aici? Hai să ne uitam la viitor. Întotdeauna partea pozitivă e legată de ce am putea face”, a povestit Florin Talpeş, şeful Bitdefender pentru Digi 24.
Soţia sa, Măriuca, aminteşte că această teamă de eşec ne este impregnată de când suntem mici, căci sistemul de învăţământ pedepseşte erorile şi nu le tratează ca pe oportunităţi de învăţare. “În alte țari și în școlile bune din alte țări este încurajată eroarea și întrebările în clasă. Cu cât mai multe întrebari, cu cât mai multe păreri diferite, cu cât mai multe greșeli, cu atât întreaga clasă învață”, punctează antreprenoarea.
De curând, Florin Talpeş a vorbit despre leadership şi dezvoltare personală într-un interviu acordat Revistei CARIERE. El ne-a spus că dacă nu înveți în timp – și sunt nenumărate ocazii să înveți – nu ești un om informat, riscul de a eșua este foarte mare.
“Eu citesc foarte mult, în fiecare zi. Foarte mult citesc. E adevărat că ajung să citesc mai puțin tipărit, inclusiv cărțile pe care le am sunt pe Kindle, studii sau alte lucruri care mă interesează sunt pe tabletă. Legat de leadership, aici vorbim de ADN-ul unei companii. O companie de tehnologie nu putea să fie atât de inovativă dacă nu ar exista mulți lideri. Cu un singur lider nu merge.
Tu trebuie să duci vibrația aceasta în jos, să-i faci și pe alții să vibreze. Rolul meu este mai degrabă să-i motivez pe oameni, să-i ajut să performeze cât se poate de bine și să fie aliniați pe o strategie. Dar strategia o facem împreună. Eu mai zic uneori că rolul meu este de visător șef. Toată lumea e preocupată de ce facem anul următor, viitorii 2-3 ani. Eu sunt unul dintre cei care gândesc dar peste cinci sau șase ani ce facem? La început sunt vise, mai colectăm și de la ceilalți vise, după care începem să le duce în niște obiective pe termen lung după care devin obiective pe termen scurt… Acesta este traseul viselor”, ne-a mărturisit omul de afaceri.