Are talentul de a descoperi talente
Pentru ca lucra intr-o firma de consultanta in domeniul petrolier, tatal lui Steve Watson calatorea mult. A ajuns pana si in Romania. Colectia lui de monede, pe care fiul sau a mostenit-o, include si bani romanesti care azi nu mai sunt in circulatie. Acum, Steve Watson a ajuns si el sa viziteze tara noastra, in calitate de presedinte al firmei care ocupa locul sapte pe plan mondial in domeniul executive search. Este pentru prima oara cand presedintele Stanton Chase International participa la intalnirea partenerilor europeni, care anul acesta a avut loc la Bucuresti. In ciuda programului incarcat, a acceptat sa ne acorde un interviu – despre cariera, viata, familie, si, mai ales, head hunting.
V-ati gandit vreodata ca veti ajunge in fruntea unei companii multinationale?
De mic m-am descurcat foarte bine la matematica si stiinte exacte, motiv pentru care m-am indreptat spre o profesie in domeniul calculatoarelor. Dupa ce am absolvit Universitatea din Wisconsin, am inceput sa lucrez la firma RCA Computer Systems din Chicago, apoi la Burroughs Corporation, din 1971 pana in 1984. Din acesti 13 ani, patru i-am petrecut la sediul central din Detroit. Eram International Product Manager in cadrul departamentului de sisteme de computer, functie care mi-a dat posibilitatea sa calatoresc in jurul lumii. Pe sotia mea am intalnit-o cand ma pregateam sa ma mut la Houston, in urma unei promovari. In 1984, am fost "recrutat" de catre cei de la Tandem Computers, ca director regional al zonei central-sudice. Prin urmare, m-am mutat inapoi in Dallas, impreuna cu sotia. Am lucrat la Tandem timp de cinci ani, dupa care am ajuns la Micronyx, firma furnizoare de produse pentru securizarea computerelor. Eram presedinte si CEO. Dupa ce compania a fost vanduta, in 1992, am revenit la Tandem pentru inca trei ani, in fruntea unui business unit, lucrand cu EDS – Electronic Data Systems. In 1995, am debutat in domeniul executive search.
De ce acest switch, de la industria tehnologica la executive search?
A fost, intr-adevar, o schimbare radicala, dar in sensul bun. Nu am nici un regret, pentru ca imi place cu adevarat sa descopar oameni talentati. La un moment dat, am fost contactat prin telefon sa iau pranzul cu un domn, care dorea sa discute cu mine despre executive search. Era prima data cand auzeam vorbindu-se despre asta. Mi-am petrecut un an evaluand, studiind si observand industria executive search, in timp ce lucram la Tandem. Am intors pe toate fetele optiunea de a-mi schimba cariera. In sfarsit, m-am decis sa o fac in ianuarie 1995, o data cu postul de la Ray & Berndtson and Heidrick & Struggles International. Nu am facut-o pentru ca m-as fi plictisit de domeniul calculatoarelor. Pur si simplu cautam sa fac altceva, ceva diferit. Imi placea foarte mult sa lucrez cu marile companii multinationale, sa interactionez cu persoanele din conducere, sa creez strategii referitoare la nevoile lor viitoare, astfel incat oferta de a lucra in executive search mi se parea foarte potrivita.
Ce presupune, mai exact, munca unui specialist in executive search?
Nu este o munca de rutina, fiecare zi se deosebeste de celelalte. Ma intalnesc cu clientul, care imi explica ce-si doreste de la un senior executive, fie el CEO, CFO sau vice-presedintele oricarei arii functionale – operatiuni, vanzari, marketing etc. Discutam despre profilul pe care aceasta persoana ar trebui sa il aiba: calificari, cunostinte, abilitati, trasaturi personale pentru integrarea culturala. Se pune foarte mare accent pe aceasta etapa – cultural fit – care se realizeaza pe baza unui interviu "de intuitie", referitor la stilul de munca al candidatului, luarea deciziilor, abordarea lui formala/informala, pentru a-ti da seama daca se va integra in compania respectiva. Stabilim o lista de companii din care recrutam oameni, incluzand si firmele concurente. Personalul din departamentul de cautare identifica posibili candidati, ii contacteaza, iar eu ii intervievez. Sunt deci implicat direct in procesul de identificare, eu sunt cel care il organizez si il fac sa mearga. Contactez oameni, ii intervievez la telefon, apoi ii intalnesc personal ca sa vad in ce masura se potrivesc companiei-client, deoarece fiecare companie are o cultura diferita.
Interviurile sunt detaliate, pentru a afla ce-i motiveaza, de ce vor sa faca o schimbare, ce probleme intampina cand iau o decizie. Dupa ce aflu toate aceste lucruri, pregatesc un raport pentru client cu rezultatele interviurilor. Ii ofer clientului trei-patru finalisti, el alege sa discute cu doi, trei sau cu toti patru. Dar responsabilitatea noastra, ca firma care recruteaza "talente", nu se opreste aici. Comunicarea cu cei alesi continua si dupa ce au fost angajati. Ii verificam, ii ajutam cu negocierile si ne asiguram ca au fost integrati in companie.
Ce asigura reusita procesului de recrutare?
Factorii-cheie care fac ca o "cautare de talente" sa aiba succes sunt: onestitate din partea clientului, o buna comunicare a tuturor celor implicati, flexibilitate, feedback si o buna gestionare a timpului, atat din partea candidatilor, cat si a clientului. Eu controlez toate acestea, e ca in project management. Imi petrec cam 25-50% din timp conducand firma internationala de recrutare, iar in restul timpului ma ocup de executive search.
Ati ocupat multe pozitii de top management. Considerati ca aveti leadership-ul in sange?
Intotdeauna am fost lider sau am fost ales sa fiu lider in tot ce am facut. Sunt foarte concentrat pe client, pe profit si pe evolutia organizatiilor. Este ceea ce stiu si-mi place sa fac. Abilitatile in management si conducerea oamenilor mi le-am format in timp. La fel deprinderea de a gandi strategic, pentru ca am fost CEO si am ocupat pozitii de conducere la Tandem si Burroughs. Pentru a conduce o firma multinationala, e nevoie de cineva care se afla in mijlocul clientilor si intelege piata multinationala si diferitele culturi. Cred ca faptul ca sunt in fruntea Stanton Chase si activez la nivel multinational tine de vocatie, dar am si multa expunere internationala. Tatal meu a fost om de afaceri, deci probabil am treaba asta in sange. Imi place sa calatoresc, sa inteleg afacerile internationale, sa studiez pietele din alte tari, asa cum i-a placut si lui.
Care este situatia head hunting-ului in Romania? Suntem o piata in crestere?
Toata Europa de Est este o piata foarte buna. Forta de munca este educata si talentata, mai putin costisitoare decat cea de pe pietele mature, iar costurile de productie sunt pozitive De asemenea, populatia Romaniei este in crestere, deci exista putere de cumparare. Oricum, cererea de talente va creste cu siguranta si la nivel multinational, in urmatorii zece-cincisprezece ani. Viitorul firmelor de head hunting este sa se consulte mai mult cu clientii, sa fie mai aproape de ei, sa ofere mai mult feedback referitor la ce se petrece in piata.
Ce veti face dupa Stanton Chase?
O sa joc mai mult golf, probabil. Dar nu ma gandesc sa ma opresc din executive search, intentionez s-o mai fac ceva timp de-acum inainte. Totusi, s-ar putea sa mai reduc din ritmul activitatii.