Aura Woodward: Este important să dezvolți proiecte în țara în care te-ai născut
Pe vremuri, toate drumurile duceau la Roma. Astăzi, într-un fel sau altul, toate drumurile duc mereu acasă. Așa s-a întâmplat și în cazul Aurei Woodward, al cărei bogat parcurs internațional a adus-o înapoi în țara natală. Prin activitatea sa, Aura participă la susținerea patrimoniului, a agriculturii și a dezvoltării durabile a țării noastre.
Fundația Printul de Wales România
©Fundația Prințul de Wales
Am rugat-o să ne povestească cum s-a întâmplat că atâtea drumuri au dus la Viscri. Aura ne-a spus că lucrează în sectorul caritabil de cincisprezece ani. În primii zece ani a deținut funcții executive la INTBAU, o fundație internațională cu sediul la Londra, ce lucrează sub patronajul Alteței Sale Regale Prințul de Wales și susține arhitectura, urbanismul și meseriile tradiționale. „Cu aproape cinci ani în urmă mi-a fost oferită oportunitatea de a lucra direct pentru Prințul de Wales, pentru a duce mai departe proiectele ASR în România. Prințul Charles de Wales vine în România de douăzeci de ani, perioadă în care a susținut mai multe proiecte și organizații, cu precădere pe cele care se ocupă de dezvoltare rurală și de protejarea patrimoniului arhitectural.
Desigur, este o mare onoare să lucrez pentru Prințul de Wales, însă pentru mine, în egală măsură, este importantă șansa de a dezvolta proiecte în țara în care m-am născut – proiecte care încearcă să pună în valoare resursele importante ale României pentru a crea locuri de muncă și o viață mai bună pentru comunitățile locale. În 2008, Prințul de Wales a decis să cumpere o casă țărănească într-o zonă care este spectaculoasă arhitectural, dar care se prăbușea economic.
Mesajul Alteței Sale a fost acela de a-i încuraja și pe alții să investească în sudul Transilvaniei, unde există o colecție medievală de 250 de sate și de câteva orașe fortificate. După migrarea masivă a sașilor, zona a suferit o cădere economică, iar acest patrimoniu este în mare pericol. În 2015, când a fost creată Fundația Prințul de Wales, această casă a fost oferită Fundației, iar acum este sediul nostru. Cred că mesajul Prințului de Wales este foarte important”, ne împărtășește Aura Woodward.
Tradițiile poartă în sine bogăția și frumusețea lumii și fac dovada continuității și durabilității unui neam. În esența tradițiilor există legi ale funcționalității pe care e important să le adaptăm realităților prezentului, pentru a ne consolida viitorul. Așa că am întrebat-o pe Aura Woodward ce rol are tradiția pentru viitor. „În ultimii trei ani, Fundația Prințul de Wales a derulat mai multe programe în domeniul patrimoniului, al țesăturilor, precum și un proiect de susținere a micilor fermieri și producători. De fiecare dată am pornit de la tradiții – fie că e vorba de arhitectură, de broderii, ori de rețete de făcut bânză de burduf.
Sigur că tradițiile fac parte din identitatea noastră națională. Dar ceea ce ne interesează pe noi în mod special este felul în care aceste tradiții pot aduce valoare adăugată unor proiecte aflate în dezvoltare. În România sunt 20 de milioane de oameni, din care aproape jumătate trăiesc la țară. Știm, din studii și statistici, că aici, la țară, rata sărăciei este cea mai mare. Tot aici găsim, de multe ori, și sursa celor mai frumoase tradiții. Puse laolaltă, acestea pot conduce la proiecte noi, inovatoare și, ceea ce este crucial, pot crea locuri de muncă și un venit mai bun pentru oamenii locului”, ne spune Aura.
Scriitorul și filosoful irlandez John O’Donohue spune că „cei care trăiesc cu pasiune trezesc viața peste tot pe unde merg. Inima pasionată are o generozitate care aduce primăvara în locurile cele mai pustii și demult părăsite”. Bucuria este factor propulsor și forță ghidatoare. Vorbindu-ne despre ce îi aduce bucurie în munca sa, Aura Woodward a folosit un cuvânt desăvârșit, prin dăruire și noblețe: a adora.
„Ador proiectele de dezvoltare inspirate din tradiții și din patrimoniul nostru arhitectural. În ultimele două decenii, România a pierdut peste patru milioane de oameni (și eu sunt unul dintre aceștia, deși sunt parțial repatriată). Infrastructura, mai ales la țară, este adeseori limitată. Dacă luăm exemplul bisericilor mediavale fortificate din sudul Transilvaniei, comunitățile de altădată, care aveau grijă de ele, pur și simplu nu mai există.
Dar eu cred cu tărie că aceste clădiri nu au doar un trecut, ci și un viitor. Ele pot contribui masiv la regenerarea economică locală, pentru că sunt unice. În ultimii ani am discutat mult despre viitorul cetăților. Pot avea alt rost pentru a rămâne relevante și pentru a putea fi salvate? Eu cred că da și, mai mult decât atât, cred că în jurul lor se pot crea mici afaceri care să transforme comunitatea locală. Restaurări potrivite, făcute cu respect și smerenie, pot facilita folosința acestor clădiri nu numai ca lăcașuri de rugăciune, ci și ca alte spații utile pentru comunitate – biblioteci, cafenele sau ateliere de meserii tradiționale”.
Casa Prințul de Wales din Viscri
©Fundația Prințul de Wales
Ce-i în mână nu-i minciună, spune românul. Materializarea eforturilor noastre ne motivează și ne dă încredere în munca noastră și în noi înșine. Am rugat-o pe Aura Woodward să ne vorbească despre impactul pe care îl are în comunități activitatea fundației. „Proiectul nostru cel mai vizibil este cel din Viscri. Sediul nostru este într-o casă parțial construită în anii 1700. Casa țărănească achiziționată de Prințul de Wales este o gospodărie tipică, cu câtva camere pentru locuit, o șură, o grădină de legume și câteva pivnițe. Sunt zeci de mii de astfel de case în zonă.
În 2015, am început un program de reparații capitale, în urma cărora șura a fost transformată într-o sală de curs și mai include și o bibliotecă și o cafenea. În grădina din spate am adăugat o bucătărie și o terasă. Acum, aici au loc cursuri pentru comunități din întreaga țară. Atunci când nu avem astfel de programe, Casa Prințul de Wales – cum este cunoscută – poate fi închiriată de turiști. Avem câțiva angajați, folosim servicii locale, cumpărăm produse de la fermierii din zonă. În limba engleză există expresia seeing is believing, care înseamnă dacă vezi, crezi. Acesta este exemplul nostru cel mai palpabil că patrimoniul arhitectural este o resursă enormă de dezvoltare”, spune Aura.
Din jumătatea plină a paharului vei umple și cealaltă jumătate. De acolo iei resurse pe care le poți înmulți și tot de acolo iei energie și încredere. Am vrut să știm cum descoperă Aura comori, chiar și acolo unde nu par să existe. „Cred că răspunsul este în povestea veche despre paharul pe jumătate plin sau pe jumătate gol. Eu întotdeauna văd paharul pe jumătate plin.
De curând, am găzduit în România patru donatori noi, veniți din Marea Britanie și din Suedia. Am petrecut patru zile împreună. Am zâmbit mereu, văzând cum se mirau că mai pot exista locuri atât de frumoase și de armonioase, că mai există tradiții autentice, case tradiționale, la țară, ce par desprinse dintr-o carte poștală, mâncare cu gust natural, și așa mai departe. Eu cred că bătălia generației noastre este să gândim programe de dezvoltare care să creeze oportunități pentru o viață mai bună pentru oamenii locului”, încheie Aura Woodward.
Comorile sunt vizibile atunci când știm să privim cu recunoștință. Vedem ce știm să apreciem, iar de aici se nasc viziunea, încrederea și energia cu care facem ce este de făcut. Soluțiile se află întotdeauna printre pasiunile noastre. Pentru că, după cum spune tenorul Placido Domingo, „când nu mai face nimeni lucrurile cu pasiunea cu care le faci tu, ești la locul potrivit”. Așadar, să avem încredere în oamenii care știu să adore.
Aura Woodward este Director Executiv al Fundației Prințul de Wales. Are o experiență bogată în domeniul strategiilor de dezvoltare, strângere de fonduri, management de proiecte multinaționale și proiecte pentru comunități rurale. A fost Director al INTBAU și consultant al ASR Prințul de Wales cu privire la desfășurarea de programe caritabile în România. A fost jurnalist BBC, unde a lucrat ca reporter, prezentator și producător. Este licențiată în drept și absolventă a Școlii de Jurnalism BBC.
Misiunea Fundației: păstrarea patrimoniului, susținerea agriculturii și dezvoltarea durabilă a României.
Foto: ©Fundația Prințul de Wales
Articol preluat din numărul 253/decembrie 2018 – ianuarie 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.