“Bursa ING a crescut o data cu piata bancara”
Care erau asteptarile dvs. fata de Bursa ING, care se afla deja la a doua editie?
Bursa incepuse deja sa fie cunoscuta in Academia de Studii Economice. Imi doream foarte mult sa lucrez in sistemul financiar, care, vazut din afara, parea oarecum ermetic, destul de greu accesibil. Cunosteam ING, cea mai puternica banca straina prezenta pe piata romaneasca, si mi-as fi dorit sa lucrez intr-o astfel de institutie, cu o structura si o politica interna bine definite, cu standarde profesionale la nivel international.
Spuneti ca v-ati dorit foarte mult sa ajungeti sa lucrati cu ING. Ce credeti, cat de importanta a fost determinarea dvs. in rezultatul selectiei?
Sunt convinsa ca entuziasmul meu si faptul ca eram foarte hotarata sa lucrez in domeniul financiar, sa ma integrez in echipa si sa contribui la succesul ING a contat foarte mult, poate cel mai mult. Bineinteles ca si bagajul de cunostinte acumulate de candidati este important, dar el este evaluat in combinatie cu o serie de alte elemente – energia, determinarea si dorinta de a reusi fiind extrem de importante. In plus, e normal ca o companie sa urmareasca deschiderea candidatilor catre propriile valori, in spiritul carora isi formeaza tinerii angajati.
Ce anume v-a atras cel mai mult la abordarea ING, la inceput?
A fost remarcabila – si este si azi – deschiderea bancii fata de noile talente. De asemenea, este de apreciat increderea pe care o acorda acestora – sa nu uitam ca banca isi asuma totusi un risc investind in pregatirea timp de un an a unor tineri neexperimentati, perioada in care, teoretic, exista posibilitatea ca ei sa nu se ridice la inaltimea asteptarilor. Dar tocmai aceasta incredere te motiveaza foarte mult, ca trainee – iti doresti sa confirmi, sa fii la inaltime, sa nu dezamagesti.
Ati lucrat chiar de la inceput intr-un domeniu foarte specializat si, am putea spune, spectaculos: finantari structurate, fuziuni si achizitii. Ce presupune domeniul si care sunt cele mai mari satisfactii?
As putea spune ca asteptarile mele au fost rasplatite 100%, daca nu chiar mai mult, lucrand in acest domeniu. Am avut ocazia sa lucrez cu produse de finantare foarte sofisticate (credite structurate, tranzactii de piata de capital, fuziuni si achizitii, consultanta pentru privatizare etc.), sa particip la diverse tranzactii dintre cele mai complexe, de importanta majora.
Finantarile structurate se refera la produsele de credit complexe, pentru companii: imprumuturi sindicalizate, finantari pentru export, pentru achizitii si pentru diferite proiecte. In plus, domeniul corporate finance acopera in principal sectorul pietelor de capital si al consultantei pentru fuziuni si achizitii si mi-a permis implicarea in importante tranzactii executate de ING atat pe piata romaneasca, cat si pe cea internationala, pentru companii romanesti. Data fiind dimensiunea internationala a acestor tranzactii, departamentul nostru lucreaza de cele mai multe ori in cooperare cu colegii nostri de la Amsterdam si Londra.
Diversitatea si dinamica sectorului in care lucrez si deschiderea pe care mi-o ofera catre un univers variat de produse de finantare m-a facut ca si dupa atatia ani sa-mi pastrez motivarea si entuziasmul de a initia tranzactii si de a le duce la indeplinire cu succes. Intr-un cuvant, imi place in continuare foarte mult ceea ce fac.
Privind in urma, fata de momentul la care ati absolvit dv. Bursa ING, ce credeti ca s-a schimbat?
In primul rand s-a schimbat piata, iar acest lucru a dus la o schimbare a organizatiei – ING a crescut, s-a dezvoltat. Au aparut produse si servicii noi si, implicit, s-a marit gama de oportunitati pentru tinerii absolventi de acum. Ei au posibilitatea sa lucreze si in domenii ca servicii bancare pentru persoane fizice, credite ipotecare etc. – servicii care nu existau acum cativa ani.
Ce i-ati sfatui pe tinerii care doresc sa se inscrie la programul Bursa ING?
Ma uit la echipa cu care lucrez si imi dau seama ca suntem multi bursieri ING. Se poate spune, fara indoiala, ca Bursa ING deschide un drum spre succes. Si primul pas este foarte important, asa ca eu ii sfatuiesc sa nu ezite, sa se inscrie si sa aiba incredere in aspiratiile lor. Mai ales ca un astfel de concurs este benefic din multe puncte de vedere, indiferent daca se ajunge sau nu in finala: experienta este foarte utila, pentru ca presupune o concurenta puternica, nivelul concursului este foarte ridicat si, astfel, e o buna modalitate pentru absolventi de a-si masura fortele.