Ce inseamna sustenabil?
Pentru multi dintre cei implicati, constructia reactoarelor nucleare moderne a insemnat un pas asumat in efortul de a construi un nou sistem de alimentare cu energie durabila. Noile reactoare, construite peste tot in lume, ar putea oferi in viitor o parte din energia necesara pentru a satisface nevoile tarilor aflate in curs de dezvoltare, cum ar fi India si China.
Daca adaugam la acestea insa centralele care folosesc tehnologii bazate pe energie solara, eoliana si energia mareelor, incepe sa se intrevada un plan de solutii.
Totusi, orice intarziere in construirea acestor centrale ar putea forta multe dintre natiuni sa intensifice consumul de combustibili fosili, inainte ca tehnologiile de captare si stocare a carbonului sa fie viabile. Ar reprezenta un pas inapoi in batalia pentru reducerea la jumatate a emisiilor de carbon pana in anul 2050 – acesta fiind obiectivul pe care unii oameni de stiinta considera ca il avem de atins pentru a stabiliza incalzirea globala la un nivel cu doar 20 C mai ridicat peste temperatura obisnuita din era pre-industriala.
Dar ce inseamna, de fapt, „sustenabil“? Eu folosesc cuvantul pentru a descrie acele modalitati de furnizare a energiei care vor ramane viabile de-a lungul timpului si care protejeaza diversitatea ecologica. Tehnologii care asigura existenta nepotilor nostri si a nepotilor nepotilor nostri. Prin „sustenabil“ mai inteleg si acele metode de generare a energiei electrice care ajuta la prezervarea ecosistemelor naturale ale planetei.
Aici intervine rolul antreprenorilor – cele mai multe tehnologii vor fi create de startup-uri care se vor transforma in mici intreprinderi sau business-uri active in domeniul energiei regenerabile. Nu vreau sa folosesc un limbaj pompos, asa ca n-am sa va cer sa salvati singuri planeta.
O sa va indemn totusi sa fiti atenti la oportunitati, sa va conturati niste idei clare si sa incercati sa le puneti in aplicare. Conferintele pe tema schimbarilor climatice din ultimii ani m-au convins ca nimeni nu va rezolva problema incalzirii globale printr-un tratat, dar solutiile si initiativele locale au puterea de a influenta mai mult decat ati crede. In afacerea cu energie sustenabila, mai mic inseamna si mai frumos.
Cercetarea efectuata de grupul Virgin in acest domeniu dovedeste ca exista multe tehnologii aflate in curs de dezvoltare rapida, care, direct sau indirect, valorifica energia solara, iar potentialul acestora este nelimitat. Pana la urma, intr-o singura ora, pamantul primeste de la soare mult mai multa energie decat consuma intreaga noastra societate intr-un an intreg!
Centrala fotovoltaica Montalto di Castro de langa Roma cu o putere de 84,2 megawati (MW) a devenit cea mai mare statie solara de furnizare a energiei electrice din Europa, in decembrie 2010. In Spania, Planta Solar 20 stocheaza caldura soarelui intr-un turn de 165 de metri inaltime, transformand apa in aburi care alimenteaza o turbina de energie electrica, generatoare de 20 de megawati (MW).
„Nu vreau sa folosesc un limbaj pompos, asa ca n-am sa va cer sa salvati singuri planeta.O sa va indemn totusi sa fiti atenti la oportunitati, sa va conturati niste idei clare si sa incercati sa le puneti in aplicare. Conferintele pe tema schimbarilor climatice din ultimii ani m-au convins ca nimeni nu va rezolva problema incalzirii globale printr-un tratat, dar solutiile si initiativele locale au puterea de a influenta mai mult decat ati crede. In afacerea cu energie sustenabila, mai mic inseamna si mai frumos.“
Tehnologiile generatoare de energie solara avanseaza rapid datorita unor companii producatoare de celule solare fotovoltaice precum Odersun – unde Virgin Green Fund este unul dintre investitori.
Solutiile care folosesc energia eoliana se afla in plina ascensiune, mai ales in SUA, unde turbinele eoliene ajung la puterea centralelor de mare putere – Roscoe Wind Farm din Texas produce 780 megawati (Mw), ceea ce depaseste cantitatea de energie de aproximativ 550 megawati generata de o centrala traditionala bazata pe carbune. In Marea Britanie, un consortiu de companii construieste London Array, o enorma turbina de vant plasata in estuarul Tamisei, care la momentul punerii in folosinta va genera suficienta electricitate pentru alimentarea a 750.000 de locuinte. Trebuie sa utilizam evenimentele nefaste ale acestui inceput de an ca pe un bun prilej de a dezbate ce oportunitati exista pentru a investi in viitorul nostru. Guvernele din intreaga lume sunt datoare sa incurajeze efectuarea unor imbunatatiri la infrastructura existenta, care sa permita distribuirea energiei din surse regenerabile pe scara larga. Doar asa, actualele startup-uri in domeniu pot sa devina afaceri profitabile si prospere.
Daca afacerea si interesele dumneavoastra, ca antreprenor, nu se afla in zona de energie durabila, tot puteti face ceva pentru diminuarea noxelor. Examinati fiecare aspect al modului in care operati business-ul, pentru a descoperi modalitatile prin care puteti reduce, refolosi si recicla mai mult. Reinventarea proceselor nu este un lucru usor, dar din moment ce sectorul de afaceri a fost partial responsabil pentru generarea problemelor de mediu, suntem datori sa furnizam o solutie, macar partiala. In cazul meu, va asigur ca toate diviziile grupului Virgin sunt permanent preocupate de modul in care pot reduce la minimum impactul pe care il avem asupra mediului!
In zece ani, ne vom trezi cu totii intr-o lume confruntata cu o crestere ingrijoratoare a cererii de energie si vom fi extrem de dependenti de petrol. In cazul in care unii dintre antreprenori se hotarasc totusi sa se lanseze in domeniul energiei sustenabile, din ratiuni corecte, vor avea satisfactia de a fi creat tehnologii noi si deosebit de interesante si niste afaceri de succes.