Cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale se retrage la anul. Cine se pregătește să-l înlocuiască pe Mugur Isărescu ?
După 28 de ani, cu întrerupere de un an (decembrie 1999 – decembrie 2000) când a fost „detaşat” prim-ministru, guvernatorul BNR Mugur Isărescu renunță la funcție. „Nu mai pot. Am 70 de ani, nu? … Nu este de actualitate întrebarea. De actualitate este soliditatea acestei instituţii. Credibilitatea ei este esenţială” a spus guvernatorul într-o conferinţă de presă, întrebat de jurnalişti dacă „mai are răbdare" să rămână la BNR.
În context, acesta a subliniat că Banca Națională nu este o instituţie cu un şef, fiind condusă de un Consiliu de Administraţie, iar oamenii care lucrează acolo nu merită să fie "tăvăliţi într-un noroi mediatic", potrivit Agerpres.
Pe 16 iunie 2014, Mugur Isărescu a primit pentru cinci ani cel de-al cincilea mandat pentru funcţia de guvernator. ECONOMICA.NET a scris anul trecut că surse din piața bancară au declarat că puterile politice au căzut de acord că mandatul care se încheie în 2019 nu va fi reînnoit.
Mugur Isărescu a fost numit în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) la 4 septembrie 1990, Guvernator general și președinte al BNR. A fost reconfirmat în funcție la 31 iulie 1991, iar mandatul său de guvernator a fost reînnoit la 16 decembrie 1998, de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, fiind reales, apoi, la 28 septembrie 2004 și la 8 octombrie 2009. La 16 iunie 2014, Plenul reunit al Parlamentului l-a validat pentru un nou mandat în funcția de guvernator al BNR.
Cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale
În iulie 2009, Mugur Isărescu, a fost desemnat de World Record Academy drept cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale pentru cei 19 ani, însumați atunci, în funcția de guvernator al BNR. ''Din funcția de guvernator al Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu a coordonat politica economică a României din 1990'', nota World Record Academy în articolul dedicat acestui record. ''Mulți atribuie echipei lui Isărescu de la Banca Națională salvarea economiei României de la un colaps, majorând rezervele de aur și în euro dincolo de necesități, reducând inflația la valori cu o singură cifră și introducând leul nou'', mai preciza articolul citat.
Recunoașterea sa internațională a fost confirmată în cartea ''Dracula Is Dead (How Romanians Survived Communism, Ended It, and Emerged since 1989 as the New Italy)'', publicată în 2009 de Jim Rosapepe, fost ambasador al SUA în România, în perioada 1998 — 2001, și soția sa, jurnalista Sheilah Kast.
„Tata era țăran din clasa de mijloc”
Mugur Constantin Isărescu s-a născut la 1 august 1949, la Drăgășani, județul Vâlcea. ''Mama nu era bogată. (…) Provenea din clasa de mijloc, dintr-o familie de mici proprietari de terenuri. Tatăl mamei era preot. Tata era țăran din clasa de mijloc'', a povestit Mugur Isărescu, citat în capitolul ''The Bishop of finance'' din cartea fostului ambasador.
Este licențiat al Academiei de Studii Economice București, Facultatea de Comerț, specializarea Comerț Exterior (1971); doctor în economie (1989). A fost cercetător principal și șef de departament la Institutul de Economie Mondială — București (1971—februarie 1990). Asistent universitar la ASE București (1975-1989), profesor la Universitatea de Vest din Timișoara (1994-1996), profesor la ASE București, Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, din 1996.
A obținut titlul de Doctor în științe economice cu teza ''Tendințe în politica guvernamentală a cursurilor de schimb pe plan internațional și incidența lor asupra relațiilor economice externe ale României'', coordonator științific prof. dr. Costin Kirițescu, susținută la Academia de Studii Economice București (1989).
***Foto: „Dracula is Dead”