Cele o mie de fețe ale talentului: Daniel Day-Lewis renunță la cariera de actor
În vârstă de 60 de ani, Daniel Day-Lews, singurul cineast care a câştigat trei premii Oscar la categoria „cel mai bun actor în rol principal”, nu şi-a motivat decizia, pe care a numit-o „personală”.
„Daniel Day-Lewis nu va mai lucra ca actor”, a spus Leslee Dart, purtătorul său de cuvânt, într-un comunicat. „Este profund recunoscător tuturor colaboratorilor săi şi publicului de-a lungul atâtor ani”.
În comunicat este precizat faptul că nu vor fi făcute alte comentarii.
A debutat la numai 14 ani
Daniel Day-Lewis lucrează în prezent la filmul „Phantom Thread”, a cărui acţiune este plasată în lumea modei din Londra anilor 1950 şi care va fi lansat în luna decembrie.
Născut la Londra în 1957, Daniel este fiul renumitului poet irlandez Cecil Day-Lewis, cunoscut sub pseudonimul Nicholas Blake, și al actriței Jill Balcon și nepot al lui Sir Michael Balcon, director al renumitelor studiouri ”Ealing”. A debutat în cinematografie cu rolul din ''Sunday Bloody Sunday'', la numai 14 ani, în 1971, pentru ca mai apoi să continue atât cariera cinematografică, cât și pe cea teatrală.
Titlul nobiliar l-ar fi putut moșteni de la bunicul său, dar a refuzat și a preferat să și-l însușească singur, „pentru merite deosebite în cinematografie”. În plus, acum trei ani, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Buckingham, Sir Daniel Day-Lewis a fost distins cu titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, de către Ducele de Cambridge, actorul declarându-se atunci ”extrem de surprins și deopotrivă deosebit de încântat” de acordarea acestei distincții.
Rolurile din ”Ultimul Mohican”, din ”Vârsta Inocenței” sau din ”În numele Tatălui”, ”Lincoln” au arătat încă o dată, dacă mai era necesar, că Daniel Day-Lewis are un talent uriaș, care nu poate fi măsurat nici în titluri nobiliare, nici în statuete. Nici nu e de mirare că legendarul actor a colaborat de-a lungul anilor cu unii dintre cei mai apreciaţi regizori ai lumii, precum Martin Scorsese, Steven Spielberg, Stephen Frears, Jim Sherdian, Paul Thomas Andersin şi James Ivory.
Daniel Day-Lewis a câştigat cel de-al treilea Oscar în 2013, pentru rolul preşedintelui american Abraham Lincoln, din filmul regizat de Steven Spielberg.
Celelalte două roluri care i-au adus trofeele Academiei de film americane sunt Christy Brown din „Piciorul meu stâng/ My left foot” (1989), de Jim Sheridan, şi Daniel Plainview din „Va curge sânge/ There will be blood” (2007), regizat de Paul Thomas Anderson.
Celebru pentru intensitatea dramatică a rolurilor diverse pe care le interpretează – aristocrat, muncitor marginalizat, hoţ, homosexual, criminal -, starul britanic a colaborat de-a lungul anilor cu unii dintre cei mai apreciaţi regizori ai lumii, precum Martin Scorsese, Steven Spielberg, Stephen Frears, Jim Sherdian, Paul Thomas Andersin şi James Ivory. Daniel Day-Lewis este însă şi unul dintre cei mai selectivi actori din lume, întrucât a acceptat să joace în doar cinci filme între anii 1998 şi 2010. Starul britanic este celebru pentru devotamentul lui extrem şi constant pe care îl acordă personajelor sale şi pentru perioadele deosebit de îndelungate pe care şi le rezervă pentru a se documenta şi a pregăti fiecare dintre roluri.
Daniel Day-Lewis a fost nominalizat la Oscar de alte două ori, pentru rolurile din filmele „În numele tatălui/ In The Name Of The Father” şi „Bandele din New York/ Gangs of New York”, şi a impresionat în alte pelicule elogiate de critici şi de public, precum „Un gentleman la New York”, „Ultimul Mohican”, „Vârsta inocenţei”, „Boxerul” şi „Nine”.
Actorul este căsătorit cu fiica lui Arthur Miller, după un mariaj ratat cu Isabelle Adjani, una dintre cele mai aclamate actrițe franceze din lume, renumită pentru frumusețea ei. În plus, le-a insuflat celor trei copii dragostea pentru actorie.