Cine e Dara Khosrowshahi, noul CEO al Uber: De la refugiat iranian la mogul în IT
Dara Khosrowshahi vine la conducerea Uber într-un moment dificil din existenţa celui mai valoros startup din lume, evaluat la 60 de miliarde de dolari, care a fost măcinat în ultima vreme de scandaluri şi de plecări de la nivel înalt.
Business Insider a făcut un scurt rezumat al carierei sale. Iată cum a ajuns Dara Khosrowshahi de la refugiat iranian în SUA la mogul în IT.
– Dara Khosrowshahi are 48 de ani. S-a născut în Iran, dar familia sa a plecat în SUA acum multă vreme şi, între timp, a obţinut şi cetăţenia americană.
– Familia sa era înstărită şi cunoscută în Iran, graţie faptului că a fondat un conglomerat ce a investit de-a lungul timpului în industria farma, chimică, alimentară şi în cea de distribuţie. Însă în timpul revoluţiei iraniene, compania a fost preluată de noul guvern şi naţionalizată, aşa că el şi toate rudele sale au fugit din ţară.
– Khosrowshahi a ajuns în SUA când avea 9 ani. S-a mutat împreună cu familia sa la un unchi ce trăia în Tarrytown, New York.
– El şi verii săi au mers la o şcoală privată de prestigiu, Hackley School.
– “Pentru adulţi, tranziţia a fost dificilă. Pentru noi, copiii, a fost amuzant, deoarece ne jucam şi petreceam mult timp împreună”, a povestit la un moment dat Khosrowshahi.
– Toată familia lui o duce bine şi are o experienţă vastă în domeniul IT.
– Un alt unchi de-al său este miliardarul Hassan Khosrowshahi, care a ales să fugă din Iran în Canada, unde a fondat compania de electronice Future Shop (vândută ulterior către Best Buy), iar apoi a creat un conglomerat care investeşte în industria farma şi în cea muzicală.
– Fratele lui Khosrowshahi, Kaveh, e director la Allen & Co., o bancă de investiţii. Câţiva dintre verii săi ocupă poziţii de top management la Google, în timp ce Amir a intrat în board-ul Intel, după ce gigantul IT i-a cumpărat compania de inteligenţă artificială, Nervana, pentru suma de 400 de milioane de dolari. Pe de altă parte, Ali şi Hadi Partovi, tot veri de-ai săi, au vândut startupul lor către MySpace în 2009 pentru 20 de milioane de dolari şi au investit în Airbnb, Dropbox, Uber şi Facebook, iar apoi au fondat compania Code.org.
– După ce a terminat cursurile de inginerie electrică la Brown University, Khosrowshahi şi-a început cariera în industria financiară. El a lucrat la Allen & Co în anii ’90.
– Apoi a primit un post de top management la USA Netowrks şi a început să cocheteze cu streaming-ul. “Proiectul a fost o dezamăgire totală, căci costurile depăşeau cu mult veniturile, iar cu cât mergea mai bine, cu atât pierdeam mai mult”, a susţinut la un moment dat omul de afaceri.
– Însă adevărul este că proiectul megea binişor, nu atât de dezastruos pe cât susţine el, mai ales că era protejatul mogulului media american Barry Diller. UŞA Networks şi-a schimbat numele în InterActiveCorp (IAC) şi în iulie 2001, Diller şi Khosrowshahi au cumpărat site-ul de turism Expedia de la Microsoft cu 1,3 miliarde de dolari.
– După două luni de la încheierea tranzacţiei, un eveniment nefericit a şocat America şi întreagă lume: prăbuşirea turnurilor gemene de la World Trade Center, după atentatul terorist. Tragedia a curmat 3.000 de vieţi şi a lovit în turism. A fost un moment de cumpăna pentru Khosrowshahi. “Am avut ocazia să ne retragem din proiectul Expedia. Însă Barry a spus că oamenii vor continua să traisca şi să călătorească, aşa că am rămas pe baricade”, a mărturisit omul de afaceri.
– Khosrowshahi a mai rămas câţiva ani pe poziţia de lider al echipei financiare a IAC, până când Expedia s-a rupt de companie şi a devenit independentă, cu Khosrowshahi în postura de CEO şi Diller ca preşedinte al consiliului de administraţie.
– În ultimii 12 ani, Expedia a devenit cea mai mare agenţie online de turism din SUA. Veniturile au crescut de la 2,1 miliarde de dolari în 2005 la 8,7 miliarde de dolari în 2016. Expedia e un conglomerat care deţine branduri precum Trivago, Hotels.com, Orbitz, HomeAway, Travelocity şi altele.
– De-acum încolo va fi şeful Uber şi cu siguranţă va fi bine plătit, căci lasă în urmă un cec gras de la Expedia, în valoare de 180 de milioane de dolari, pentru că pleacă înainte de 2020. Ar fi primit aceşti bani doar dacă rămânea la conducerea companiei până la data respectivă.
– Khosrowshahi nu este un lider din umbră, ci unul foarte vocal. De exemplu, l-a criticat public în câteva rânduri pe preşedintele american Donald Trump.
– Şi că tot suntem la capitolul leadership, el e cunoscut că fiind un şef prietenos şi calm, căruia nu îi plac dramele. Angajaţii de la Expedia au fost foarte mulţumiţi de stilul său de conducere, căci acesta are un rating de 94% pe site-ul Glassdoor.
– În plus, este un tech-savy în adevăratul sens al cuvântului: îi place să joace World of Warcraft, are un gadget Alexa de la Amazon şi crede că tehnologiile precum căutarea vocală vor schimba viitorul.