Confesiunile unui președinte de bancă: Am reușit să elimin efectele toxice ale succesului
Mioara Popescu a primit de curând „undă verde” de la BNR pentru postul de președinte executiv Idea Bank. Lucrează încă din anul 2002 la RIB, actuala Idea Bank, și a avut o creștere graduală în cariera sa de manager. A mai lucrat în trecut pentru Casa de Economii și Consemnațiuni în calitate de informatician, director de sucursală și director al rețelei de distribuție.
Nu avem foarte multe exemple de femei-președinte de bancă în România, de aceea performanța Mioarei Popescu în mediul dominat de bărbați, al bancherilor, e deopotrivă de admirat și de apreciat. Ce competențe să fi contat pentru numirea sa la conducerea Idea Bank? „Eu cred că a contat foarte mult experiența profesională, atitudinea şi comunicarea eficientă. Sunt de multă vreme în această organizație și am ajuns să-i cunosc aproape pe toți angajaţii. Mă adresez lor pe numele mic. De multe ori le știu şi o parte dintre problemele personale cu care se confruntă. Și e bine să le știi pentru că astfel poți să-i ajuți să găsească cea mai bună soluţie. Sunt un om serios și foarte determinat atunci când vreau să fac ceva. Acționarii mă cunosc de la sfârșitul anului 2013, când au cumpărat banca şi cred că alături de pregătirea mea profesională, acestea au fost elementele de bază atunci când au fundamentat decizia de numire”, povestește Președintele Executiv al Idea Bank.
Nu a fost o decizie uşoară pentru Mioara Popescu şi nici o discuţie scurtă, pentru că nu era foarte determinată, de la început, în a accepta această nouă provocare. De unde venea îndoiala, mă întreb, ce anume o făcuse pe femeia din faţa mea să cântărească, înainte de a atinge vârful aisbergului în carieră? Îmi doream să aflu, mai ales că de curând documentasem și scrisesem un articol care trata teama de succes. „Nu știu dacă era chiar o ezitare, am evaluat perspectivele din mai multe unghiuri. Sunt un om responsabil căruia-i place să facă lucruri bune, bine. Și atunci poate că am avut o oarecare îndoială că nu îmi voi atinge obiectivul, legată de felul în care voi reacționa în fața unor situații dificile, ce aș face dacă, întrebări firești…” spune Mioara Popescu. Lucruri simple la care fiecare se gândește atunci când este în fața unei noi provocări. „Ai o oarecare reținere pentru că e important să fii tu mulțumit că ceea ce livrezi este ceea ce trebuie și conform aşteptărilor clienţilor, acționarilor, și nu numai. În mediul bancar, un rol important îl are Banca Centrală, care emite reglementări ce trebuie respectate de întreg sistemul” afirmă preşedintele executiv Idea Bank.
Mioara Popescu îmi explică care este raportul președinte de bancă-BNR, cum decurg relațiile și ce este important în acest parteneriat, dat fiind faptul că au fost și cazuri în care președinții propuși de acționari nu au fost aprobați de BNR. „Nu ştiu care au fost motivele în aceste cazuri, părerea mea este că trebuie să vorbim despre parteneriat între bănci şi BNR. Parteneriatul se bazează pe regulamente foarte clare, care trebuie să fie aplicate şi respectate, iar prudenţa care tranzitează aceste reglementări decurge din grija şi răspunderea pe care atât băncile cât și Banca Centrală le au faţă de clienţi. În primul rând, băncile atrag depozite de la clienți şi din acest motiv trebuie să avem mare grijă unde plasăm banii, cum îi plasăm, cum gestionam riscul, iar toate acestea să fie făcute în condiţii de eficienţă. Totdeauna trebuie să existe un echilibru și acesta va fi foarte atent controlat”, descrie Mioara Popescu, pe înțelesul tuturor, „sarcinile de serviciu” ale președintelui de bancă. Mioara Popescu povestește că după schimbarea acționariatului băncii unii dintre colegi au ales să-și schimbe locul de muncă sau chiar profesia. Din fosta bancă RIB au mai rămas circa 40% dintre angajați, raportat la numărul actual de 318 angajați ai Idea Bank.
Adepta unui stil managerial participativ consultativ
Președinta Idea Bank declară că este adepta unui stil managerial participativ consultativ. „Este foarte important să cunoști oamenii cu care colaborezi, echipa motivată este cea care stabilește strategia şi mai ales o transpune în acţiune. Sunt convinsă că strategia nu este a unui om, este a echipei și atunci când faci din strategie un proiect în care să implici toți factorii de decizie, potenţiali lideri dealtfel, iar aceştia la rândul lor, în domeniul pe care-l coordonează își integreză echipa în proiect, rezultatul va fi bun. Nici nu-ți dai seama de unde poate veni cea mai bună idee si cea mai bună solutie”.
Mioara Popescu spune că „cifrele sunt importante, dar mai important e să te uiți care sunt motivele pentru care s-au atins sau nu obiectivele. Întotdeauna am considerat că există solutii pentru orice problemă.”
Abilități de leadership
Dacă ar fi să întocmească o listă cu abilitățile-cheie de leadership, Mioara Popescu s-ar gândi în primul rând la atitudine și aptitudine. Apoi, într-o ordine aleatorie, la viziunea de business și strategie, la implicare, determinare, la capacitatea de a inspira și de a te lăsa inspirat, la comunicarea eficientă, la o bună gestiune a timpului, cunoașterea pieței și a industriei în care activezi, dar și la optimism și echilibru. Crede că e foarte bine pentru un conducător de bancă să fie imparțial și să știe să comunice cu echipa. „A te așeza pe un piedestal și a-i privi pe ceilalți cu superioritate, pentru mine nu este de acceptat. O definiție a liderului cu care rezonez , este dată de către W. Edwards Deming: «Un Leader este un antrenor, nu un judecător»”.
Câte femei mai fac parte din echipa de conducere a Idea Bank
În prezent, echipa executivă este formată din două persoane – un bărbat și o femeie. Echipei i se va alătura o altă doamnă după aprobarea BNR, astfel, conducerea executivă va avea în structura sa 66% femei. Din totalul angajaților băncii, 73% sunt persoane de sex feminin, iar ponderea lor în echipa de middle management este de 74%.
Cu ce greutăți s-a confruntat în „lumea bancherilor”, ca femeie
Rolul femeii în societatea românească și europeană este în continuă creștere, sau ar trebui să fie, având în vedere directiva europeană privind cotele de gen pentru funcțiile de conducere. Mioara Popescu spune că nu a întâmpinat niciodată dificultăți majore de colaborare. „În lumea bancherilor contează mult argumentele pe care le aduci, munca susținută, capacitatea de negociere și obiectivele pe care le ai. O dată ce aduci argumente raționale ești acceptată cu ușurință la masa bărbaților” descrie Mioara Popescu relația cu colegii de branșă.
Cu privire la modul în care s-au îmbinat viața de familie cu cea profesională, președintele executiv Idea Bank spune că în curând se vor împlini 33 de ani de căsătorie, are doi fii și un nepoțel și consideră că ei „sunt dovada clară că se poate ține în echilibru viața personală cu cea profesională.” „Am o familie frumoasă care m-a susținut permanent, mi-a dat încredere și m-a încurajat să merg mai departe. În același timp, cred că împreună am reușit să păstrăm binomul viața personală – viața profesională într-un echilibru relativ stabil, în primul rând prin încredere. Recunosc că au fost și momente dificile, dar cu un strop de înțelepciune am reuşit întotdeauna să găsim calea pentru a ieşi din situații delicate. Cred că împreună cu familia mea am asigurat limite realiste între carieră și celelalte aspecte ale vietii, reușind să eliminăm efectele toxice ale succesului din viața noastră”.