Cristian Covaciu, inginerul care conduce fabrica cu cel mai mare grad de robotizare din România
Are 800 de angajați și mai mult de 250 de roboți. Împreună, creează anual 40 de milioane de farfurii și alte tipuri de obiecte de veselă, ceea ce face ca fabrica din Alba Iulia să fie printre cei mai mari producători din lume, cu 1% din piața globală.
În martie, anul acesta, la Conferinta EY Family Business – Next Generation, Cristian Covaciu anunța că programul de automatizare care urma să fie finalizat în 2020 a fost urgentat şi va fi încheiat mai devreme cu doi ani. „Ne străduim să accelerăm implementarea lui, deşi avem resurse limitate. Creșterea capacităţii de producţie depinde numai de ce se va întâmpla cu forţa de muncă din România”.
Cristian Covaciu e oarecum enervat când aude discursuri ale unor oameni care vorbesc despre „crearea de locuri de muncă”. Problema lui este că nu poate dezvolta mai repede compania pentru că nu mai găsește oameni buni și este nevoit să caute și în zonele învecinate. “Companiile din Ardeal au planurile de creștere puse în așteptare, pentru că nu au cu cine lucra”. Cât despre ideea că roboții vin și iau munca oamenilor, pentru ei nu se aplică. Esența automatizării, spune el, este ca fabrica să devină productivă așa încât să concureze de la egal la egal cu orice competitor din lume. Și dacă vorbim de competitivitate, unul dintre succesele IPEC din Alba Iulia este că reușește să vândă farfurii în China.
Dacă merită, vor moșteni compania
Cristian Covaciu are două fete despre care spune că primesc bani, cu moderație. El a povestit că atunci când fetele sale au vrut să își cumpere iPhone, le-a invitat în fabrică să lucreze, pentru a-și plăti telefonul din banii proprii. „Și după ce au muncit o vară întreagă, au zis că ele nu dau o mie de euro pe telefon. Au zis că plătesc maximum 50 de euro” a povestit Cristian Covaciu în cadrul aceluiași eveniment.
Antreprenorul spune că fetele sale și-au ales deja cariera: una dintre fete își dorește să fie medic, ca mama sa, iar cealaltă inginer ceramist, ca el. Iar condiția de bază este să vină să lucreze în fabrică, în vacanță, să vadă ce înseamnă fiecare proces, cum se iau deciziile, care este relația cu oamenii. „Le spun că, dacă merită, vor moșteni compania, dacă nu, nu. În restul timpului trebuie să învețe și primesc bani, cu moderație”.
Inginerul Cristian Covaciu a fost ales antreprenorul anului 2016 în Romania, la gala competiţiei organizate de EY Romania și a intrat în finala mondială pentru titlul World Entrepreneur of the Year, „Oscarul Antreprenorilor” care a avut loc în iunie 2017 la Monte Carlo, o competiție la care au participat antreprenori din 59 de ţări.
Cristian Covaciu este nominalizat la Gala Revistei CARIERE 2017 la categoria „Management general”. Câștigătorii vor fi anunțați pe 14 decembrie, la Hotel Radisson.
Pentru a vota puteţi accesa http://gala-cariere.ro.