Cum a ajuns Tony Robbins de la statutul de om sărac la cel de miliardar
Ei bine, dacă doriți să învățați câteva lecții de viață de la cineva care a ajuns bogat, Tony Robbins este un exemplu bun de urmat. Acesta este în momentul de față proprietarul unei insule de 525 de acri în Fiji. Robbins dezvăluie propriile file de istorie și ne vorbește despre cum a dus lipsă de bogăție, despre cum a ajuns să fie o persoană care nu mai duce lipsă de nimic și despre ce înseamnă în realitate să fii un om bogat.
La întrebarea ce lecții importante a ținut minte în ceea ce privește partea materială, Robbins a povestit cu sinceritate că lecțiile au început încă din copilărie. ”În copilărie, familia mea a fost total falită. Au existat adevărate bătălii pe bani care m-au motivat mai mult ca oricând în planul meu de a face mai mulți bani pentru familia mea. Așa că am început să investesc. Prima investiție a mea a fost în domeniul imobiliar la vârsta de 18 ani. Rata dobânzii la acea ipotecă era de 18%. Dar m-am prins în joc. Dacă nu investești când ai ocazia, mai târziu pierzi. Trebuie să urci în tren atunci când este la peron, altfel vei putea pierde șansa vieții tale”, a povestit Tony Robbins.
Pe măsură ce a înaintat cu pași repezi spre o carieră de succes, Robbins a învățat câte ceva despre manipularea averii. ”Nu vă gândiți că a trebuit să îmi asum mari riscuri pentru a primi recompense. Gândiți-vă la cel mai mic risc pentru cea mai mare recompensă și fiți extrem de disciplinați în acest sens. De asemenea, am învățat despre eficiența fiscală. În calitate de investitor, am fost învățat să mă concentrez pe întoarcere, pentru că nu ceea ce câștigi este important, ci ceea ce poți păstra. Eficiența fiscală este cea mai rapidă modalitate de a fi liber din punct de vedere financiar și poate fi echivalentul anilor cu câștiguri.”
Cum a știut Robbins să își aleagă echipa potrivită? Ei bine, ”când vine vorba de parteneri și construirea echipei mele, am învățat să fiu extrem de selectiv”, spune Tony Robbins. ”Una din cele mai mari greșeli ale mele în afaceri a fost alegerea greșită a partenerilor în diferite etape de dezvoltare. Trebuie să înțelegi de ce ai tu nevoie de la un partener pentru a dezvolta afacerea, nu de ce are nevoie altcineva de la tine. Este foarte important să vă aliniați cu partenerii dumneavoastră, să aveți aceleași scopuri și obiective. Altfel nu faceți decât să dați înapoi cu afacerea doar pentru că ați încercat să ajutați pe cineva care avea nevoie într-o anumită situație de statutul dumneavoastră”, completează antreprenorul.
Robbins a fost întrebat de greșelile pe care le-a făcut pe parcursul dezvoltării carierei sale în legătură cu banii. Acesta a recunoscut imediat, fără să stea pe gânduri, că a făcut o mulțime de greșeli. ”Cel mai rău lucru a fost să investesc în acțiuni bancare. Aveam 25 de ani și locuiam în Marina Del Rey, California. Am vizitat o zonă bogată într-o zi și am întâlnit o femeie care conducea un Rolls Royce. Aceasta mi-a spus că soțul ei deținea o firmă de investiții bancare. Am întrebat-o dacă are vreun sfat ”investițional”. Fără să clipească mi-a dat sfatul și mi-am pus banii în astfel de stocuri. Atunci am pierdut totul.”
Cum definește Tony Robbins termenul ”bogat”? ”Bogăția este o mentalitate, nu o sumă în dolari. Fiți recunoscători pentru ceea ce aveți acum și tot ce se adaugă în timp va fi un bonus.”
Când vine vorba de dat, e o vorbă cum că cei bogați sunt zgârciți. Ei bine, lui Robbins i s-a întâmplat ceva în copilărie care i-a schimbat modul de a gândi. ”Pe vremea când eram copil banii au fost mereu o sursă de stres. Țin minte că la Ziua Recunoștinței, când aveam 11 ani, s-a întâmplat ceva care mi-a schimbat viata profund. Ca de obicei, nu aveam hrană în casă, iar mama și tata țipau unul la celalalt. Am auzit pe cineva bătând la ușa din față și, când am deschis, stătea un om cu multe pungi de mâncare în mână și o băutură non-alcoolică. Nu îmi venea să cred. Tatăl meu spunea întotdeauna că el nu a vorbit cu nimeni și nu a avut cui să împărtășească neajunsurile familiei. Și iată că, dintr-o dată, un om total necunoscut, care nu cerea nimic în schimb, ne privea. M-a făcut să îmi dau seama că străinii oferă ajutor. Așa am început să fac și eu mai apoi, să mă îngrijesc de străini. Când aveam 17 ani, am hrănit două familii. Recent am oferit peste 100 de milioane de mese familiilor aflate în nevoie, prin programul Feeding America (Hrănirea Americii).”
Sfaturi de la Tony Robbins
Mulți oameni cred că este nevoie de o sumă mare de bani pentru a investi. Cel mai important lucru este să începeți cu ce aveți.
Nicio sumă de bani nu te face bogat. Secretul bogăției este recunoștința.
Când îți dai seama că ai deja resursele necesare pentru transpunerea libertății financiare în realitate, te uiți diferit la lume, iei decizii și faci lucruri care te pun pe drumul spre succes, spre bogăție.
Dacă îți dorești îndeajuns de mult, fără frici sau îndoieli, veți ajunge să vă atingeți obiectivele.