Cum a fost salvat din calea ninsorii și a gerului proiectul primului teatru construit de la zero de comunitate

Regizoarea și scriitoarea Chris Simion-Mercurian a povestit, într-o postare pe platforma LinkedIN, cum lucrările pentru construcția primului teatru construit de comunitate au putut continua în ciuda episodului de ninsoare și ger care a cuprins, în urmă cu câteva săptămâni, capitala. Atunci, recepția lucrării risca să fie amânată, ceea ce ar fi putut duce la pierderea finanțării.
Inițiatoarea proiectului Grivița 53, care și-a propus să construiască spațiul cultural doar cu ajutorul comunității, spune că în sprijinul echipei s-a alăturat compania Erbașu.
„Într-o panică pe care nu am cum să o descriu aici și acum și sfătuită să contactez un constructor capabil, am apelat la domnul Cristian Erbașu. 5 minute a durat întâlnirea cu dânsul în care i-am povestit situația critică în care am ajuns, ce presupune amânarea recepției (înseamnă încălcarea contractului și returnarea fondurilor obținute prin granturile SEE) și cum toată munca noastră de 9 ani a fost degeaba. Fără sa-mi promită nimic – dar cu o atitudine și o implicare ce m-au lăsat fără replică – și-a arătat profesionalismul, experiența și valoarea umană”, a scris Chris Simion-Mercurian în postarea făcută pe LinkedIN, unde pot fi văzute toate fotografiile la care face referire.
Au urmat două săptămâni în care lucrările s-au desfășurat fără oprire.
„În 2 ore inginerii Cătălin Stoica ( în foto vesta roșie) și Gabriel Bratu (cu un sul de planșe în mână) au fost în șantier și au evaluat dezastrul. A doua zi dimineață, la ora 7.00, echipa condusă de inginerii Gabriel Cocină, Adrian Giurgiulescu și dl Ilie Beudean și formată din 50 de muncitori au montat jumătate de schelă iar a treia zi tot teatrul era tapat. A patra zi au început structura fațadei de corten iar astăzi, după două săptămâni de lucrat zi lumină, a fost descoperită fațada de la stradă, urmând ca până luni să fie gata și fațada de pe lateral. Și toată această muncă, tot acest efort nebun, toată această dăruire necondiționată a fost făcută PRO BONO”, a continuat Chris Simion-Mercurian.

Primul teatru construit de comunitate
Chris Simion-Mercurian și echipa sa au început să lucreze în cadrul proiectului Grivița 53 încă din anul 2016. Teatrul este construit exclusiv cu ajutorul donațiilor.
„În 2016 am vândut casa bunicii mele și cu banii pe care i-am câștigat am cumpărat terenul din Grivița 53 pe care vom construi primul teatru de la zero. Nimic din ceea ce am făcut până acum în teatru sau în literatură nu are dimensiunea visului meu: de a lăsa în urmă o moștenire culturală simbol pentru generațiile care ne urmează și de a strânge în jurul acestei inițiative o comunitate de oameni uniți de același crez. Eu am început, împreună ducem la bun sfârșit. Visul nu este doar al meu ci al tuturor celor care se identifică cu el. În 2016 am luat decizia de a nu mai aștepta, ci de a acționa. Atunci am conștientizat că dacă vreau să las ceva în urmă trebuie să fac ce simt, să-mi urmez sufletul …așa cum am făcut mereu”, se arată în mesajul postat de regizoare pe site-ul proiectului.
Suma necesară realizării proiectului derulat de Asociația Culturală Grivița 53 este de aproximativ 3,7 milioane de euro, arată inițiatorii. Aceștia au reușit să atragă donații și sponsorizări de peste 1,3 milioane de euro dar și 1,9 milioane de euro – grant obținut din fonduri norvegiene, programul RO-CULTURA finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.
CITEȘTE ȘI: Sute de mii de români donează pentru mai bine
Foto: Chris Simion-Mercurian / LinkedIN