Cum să gândești ca Leonardo da Vinci. 7 principii
Fiecare dintre noi visează la geniul său. Din când în când, îl mai vedem cu coada ochiului, într-un moment de desăvârșită inspirație sau de intuiție, într-o clipă de împlinire, de liniște, de fericire sau de iubire, când simțim și ne accesăm cu adevărat forța creatoare și capacitatea de gândire.
Cercetările au demonstrat, printre altele, că creierul uman este mai flexibil și mai multidimensional decât cel mai puternic supercomputer. Poate învăța 7 informații pe secundă, iar dacă ar face asta în fiecare secundă, de-a lungul întregii vieți, tot i-ar mai rămâne o mulțime de spațiu pentru învățare. Este capabil de un număr nelimitat de conexiuni sinaptice și potențiale tipare de gândire. Este cu adevărat unic – niciodată nu a mai trăit și nu va mai trăi cineva exact ca tine.
Un mare căutător de adevăr, Leonardo da Vinci pare să-și fi accesat geniul într-un mod mai înțelept și mai ușor. Criticul de artă Bernard Berenson a spus despre da Vinci că „tot ce a atins el s-a tranformat în frumusețe eternă.” Michael Gelb, autorul cărții „How to Think Like Leonardo da Vinci: Seven Steps to Genius Every Day” spune că, prin tot ce a făcut, a scris și a gândit, Leonardo da Vinci continuă să ne transforme viața într-un demers creator și încă ne îndrumă pe calea către frumos și adevăr.
Studiindu-l pe da Vinci, Michael Gelb realizează o abordare practică a geniului său și identifică 7 principii pentru a privi lumea, a gândi creativ, a te exprima pe tine însuți, pentru a-ți ascuți simțurile, a-ți elibera inteligența unică și a crea armonie între corp și minte. „Avându-l pe Leonardo da Vinci ca sursă de inspirație, viața ta va deveni o operă de artă”, spune Gelb.
CURIOZITATE. Fii nesățios de curios și învață fără oprire.
Leonardo da Vinci crede că dorința de cunoaștere este o pornire naturală a oricărui om cumsecade. Mințile luminate continuă să-și pună întrebări despre viață și lume, mânate de o curiozitate și dorință de explorare la fel de intense ca în copilărie. Acești oameni se bucură de lucrurile pe care nu le știu, nu le este teamă să pună sub semnul întrebării ceea ce știu deja, se află într-un permanent proces de descoperire și cunoaștere, mereu doritori să ajungă la esența lucrurilor. Această constantă foame de adevăr îi face să privească lucrurile din perspective diferite, neobișnuite. Se știe că Leonardo da Vinci, când desena un obiect, îl reprezenta din cel puțin trei unghiuri și întotdeauna și de la o distanță potrivită pentru a căpăta o viziune de ansamblu. Așadar, evaluează-ți curiozitatea, ai grijă să ți-o păstrezi mereu vie și învață să pui întrebări neobișnuite pentru că la adevăr se ajunge adeseori pe căi nebătătorite.
DEMONSTRAȚIE. Testează-ți cunoștințele prin experiențe practice, perseverență și învățând din greșeli.
Experiența este o importantă sursă de înțelepciune, cu ajutorul căreia poți testa ceea ce știi, poți înțelege mai bine cunoștințele pe care le deții, poți ajunge să formulezi noi întrebări, care să te conducă către noi teritorii, descoperiri și teorii. Ca principiu ghidator, Leonardo da Vinci crede că în procesul de descoperire și creație este important să te conduci după funcționalitatea pe care o observi în natură. De asemenea, este important să te inspiri de la ceilalți, dar și să treci totul prin filtrul minții tale și prin cel al experienței. În egală măsură, ai grijă să te asiguri că opiniile și credințele tale sunt într-adevăr ale tale, dar și să ți le pui la îndoială și să le testezi mereu. Învață din greșeli, nu-ți fie teamă de obstacole, ai încredere în capacitatea ta de cunoaștere, perseverează.
SENZAȚIE. Ascute-ți simțurile, mai ales simțul vederii, pentru a-ți anima experiențele de viață.
Leonardo da Vinci crede că tainele revelate prin demonstrație sunt aprofundate prin simțuri, mai ales prin simțul vederii. Acesta consideră că simțurile sunt cheile care deschid ușile experienței. Dacă ne gândim la cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată, la cea mai tandră atingere, la o aromă desăvârșită vom descoperi ce impact are fiecare dintre simțuri asupra celorlalte și asupra felului în care percepem realitatea trăită. Felul în care ne folosim simțurile și cât de ascuțite sunt acestea se află în directă legătură cu inteligența noastră. Așadar, evaluează-ți acuitatea simțurilor, antrenează-le, observă lumea prin fiecare dintre ele în mod concentrat, inteligent și repetat. Prilejuiește-ți experiențe interesante, pentru fiecare dintre simțurile tale în parte, pentru ca antrenamentul de ascuțire a simțurilor să fie o experiență plăcută și eficientă.
SFUMATO. Acceptă ambiguitatea, paradoxul, nesiguranța (Sfumato este o tehnică utilizată în pictură, prin care tonurile și culorile sunt nuanțate și se pierd una într-alta, contururile sunt neclare, iar formele sunt cețoase).
Care este atitudinea ta în fața necunoscutului? Cum îl percepi, cum îl resimți? A-ți păstra mintea deschisă atunci când te afli pe teren necunoscut, când lucruile sunt neclare și nesigure este cel mai important factor propulsator pentru forța ta creatoare. Faptul că Leonardo da Vinci este adeptul tehnicii Sfumato este evident în toate picturile sale. Să ne gândim numai la zâmbetul Mona Lisei – care este atât de misterior și exprimă atâtea posibile emoții și trăiri. Procesul de explorare include zone de ambiguitate, de paradox și cuprinde multe lucruri necunoscute, dintre care multe se vor refuza încă multă vreme cunoașterii. Așadar, este important să tolerezi neclaritatea, nesiguranța, ambiguitatea, pentru ca mintea ta să fie în permanentă căutare. Astăzi, când schimbările sunt atât de rapide și profunde, această capacitate este cu atât mai relevantă și utilă atât pentru performanța în afaceri, cât și pentru sănătatea mentală.
ARTĂ/ȘTIINȚĂ. Dezvoltă echilibrul dintre știință și artă, dintre știință și imaginație. Gândirea cu tot creierul.
Roger Sperry a câștigat premiul Nobel prin cercetarea sa, care a demonstrat că emisfera stângă a creierului nostru este răspunzătoare mai ales pentru gândirea logică și analitică, în timp ce emisfera dreaptă se ocupă în principal cu gândirea imaginativă și de perspectivă. Leonardo da Vinci este unul dintre gânditorii care își folosesc în egală măsură ambele emisfere ale creierului. De altfe, Leonardo da Vinci ne îndeamnă: „Studiază știința artei și arta științei”. Toate cele 7 principii abordate aici susțin utilizarea ambelor emisfere ale creierului, dar o metodă directă de echilibrare a nivelului de solicitate a acestora este așa-numita „cartografiere a minții”, o metodă de generare și organizare a ideilor propusă de Tony Buzan și inspirată din modul în care Leonardo da Vinci lua notițe. Metoda poate fi folosită în scopuri diferite – de la planificarea calendarului, până la stabilirea de obiective și rezolvarea problemelor personale. Utilizând-o, îți vei antrena creierul pentru ca acesta să-ți utilizeze ambele emisfere în mod echilibrat. Pentru a realiza harta minții tale, ține seama de faptul în creierul nostru informațiile sunt reprezentate prin cuvinte și imagini, care se asociază între ele.
CORPORALITATE. Cultivă-ți grația, ambidexteritatea, condiția fizică și postura.
Mens sana in corpore sano. Leondardo da Vinci a scris mult despre cum să ne păstrăm sănătatea și a scris câteva reguli simple despre cum să ne hrănim sănătos, cum să avem grijă de condiția noastră fizică, dar și de sănătatea noastră emoțională, care are un impact direct asupra minții și corpului nostru. Funcționalitatea fizică și mentală este o condiție esențială pentru ca noi să putem beneficia deplin de inteligența noastră. Este vital să fii conștient de corpul tău, să-l cunoști în detaliu, să-l observi cu regularitate, să-l antrenezi, să ai grijă de el.
CONEXIUNE. Recunoaște și apreciază legăturile dintre toate lucrurile și fenomenele. Gândirea sistemică.
Leonardo da Vinci este renumit pentru capacitatea sa de a observa și de a identifica tiparele și conexiunile din natură, din univers. Noi spunem că bătaia aripilor unui fluture aici va schimba vremea în celălalt capăt al lumii. Leonardo da Vinci scria că: „Pământul își poate schimba poziția din cauza greutății unei mici păsări care a coborât să se odihnească undeva, pe un colț de Pământ”. Leonardo da Vinci observa totul, tot timpul. Unul dintre factorii care au stat la baza creativității sale a fost tocmai capacitatea sa impresionantă de a combina și conecta elemente disparate pentru a forma tipare noi. Așadar, cultivă-ți iubirea față de lume și viață, ca să le poți observa cu atenție, folosește-ți simțurile, utilizează-ți ambele emisfere ale creierului, deschide-ți mintea și inima. Folosește-și puterea imaginației, și ai curajul să vezi ceea ce nu știai că se vede.