Debut de cariera
De la Web design si intretinere de retele computerizare si computere, pana la implementarea unor sisteme de lucru computerizate in procesul de productie, e o cale lunga. Cum ati ajuns aici, ce pasi ati urmat?
In studentie m-am ocupat cu service-ul de retele si web design-ul. Apoi, dupa absolvire, am incercat sa combin cunostintele din domeniul electroenergeticii cu experienta din domeniul IT. Sansa de a lucra intr-un mediu profesionist alaturi de o echipa extraordinara, dar si de a-mi cladi cu adevarat o cariera mi-a oferit-o compania Holcim.
De ce ati ales sa lucrati la Holcim?
De ce? Pentru ca stiam ca este o companie puternica, unul dintre liderii mondiali in productia de ciment, betoane si agregate, iar pentru o asemenea performanta ai nevoie de specialisti, de oameni foarte bine pregatiti, motivati si pasionati de ceea ce fac. Acesta a fost principalul motiv pentru care am ales sa ma angajez la Holcim (Romania): pentru ca aici am avut sansa sa intalnesc astfel de oameni. Iar eu, fiind la inceput de cariera, trebuia sa am in preajma asemenea oameni, alaturi de care sa "cresc". Este important si ca am gasit oameni deschisi, care mi-au devenit in scurt timp foarte buni prieteni. Este un mediu in care te poti dezvolta, in care poti sa inveti mai mult si esti incurajat sa nu te plafonezi, sa concurezi cu tine insuti in fiecare zi. Din aprilie 2002, lucrez in cea mai moderna fabrica de ciment din Romania, Fabrica de Ciment din Alesd, in cadrul departamentului de productie.
Sunteti la a patra pozitie in cadrul acestei companii. Ce ati facut inainte de a va ocupa de performanta si costuri in procesul de productie?
Am inceput ca trainee engineer in Departamentul Mentenanta Electrica unde am contribuit la implementarea si aplicarea unor proceduri cum ar fi intretinerea preventiva a sistemelor. A urmat apoi Departamentul Investitii, iar acum lucrez in cadrul departamentului Productie in calitate de Process Performance Engineer, unde am ocazia sa aplic strategii inovative pentru industria romaneasca, cum ar fi trecerea de la combustibilii traditionali la combustibilii alternativi. Acest proces consta in arderea unor materii precum: deseuri de mase plastice, farmaceutice, textile, solventi, diverse emulsii si uleiuri si vaseline uzate, ceea ce se inscrie in strategiile de protectie a mediului inconjurator, protectia mediului fiind si unul dintre standardele Holcim.
Ce formatie aveti la baza?
Am absolvit Facultatea de Electrotehnica, profil Energetic, specializarea Electroenergetica, din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi. Dar, de la absolvirea facultatii, am participat la mai multe sesiuni de training fara de care nu mi-as fi putut cladi o cariera. Acum urmez cursul de "Knowledge Manager & LIMS", in Elvetia. In aprilie am urmat cursul de abilitati de comunicare interpersonala, iar in martie 2003 am participat la un curs de specializare SIEMENS in Austria, la Viena.
La ce programe de training interne ati participat in cadrul Holcim (Romania)?
In cadrul filialei de aici, am facut un Curs Simulator de operare Mori de Ciment, Simulator de operare Cuptor, un curs intern de limba engleza si un curs de comunicare. Deosebit de interesant a fost cursul de comunicare, unde am invatat cat de important este sa asculti activ, sa stii sa gestionezi situatiile conflictuale, sa faci o prezentare de succes, intr-un cuvant sa comunici eficient. Important este faptul ca acest curs a creat o baza comuna de comunicare pentru participanti.
Cum v-au ajutat programele de training pe care le-ati urmat in imbunatatirea performantelor profesionale?
Desi in facultate am studiat conceptual tehnici avansate de conducere a proceselor industriale, aceste cursuri mi-au oferit suportul practic si metodele de implementare a acestor tehnici. De asemenea, mi-au dat ocazia sa intalnesc oameni cu multi ani de experienta in acest domeniu de la care am avut foarte multe de invatat, iar sesiunile de training in strainatate au fost foarte utile si prin perspectiva cunoasterii unui alt tip de gandire strategica.
De altfel, in Holcim exista un concept nou, Training Master Plan, prin care fiecare angajat beneficiaza de un plan de dezvoltare personala. Practic, iti sunt evaluate nevoile de dezvoltare si ti se stabileste un plan de training precis, tintit. Acest lucru iti ofera si o motivare puternica, pentru ca stii incotro te indrepti, poti sa iti planifici cariera in functie de acest plan de dezvoltare personalizat.