Dialoguri Necesare. Andrei Pleșu, analiză profundă a conceptului de șef. Care trebuie să fie trăsătura definitorie a unui manager bun | Video
Dialoguri Necesare. În 2016, la evenimentul organizat de Revista CARIERE și care s-a intitulat ”Dialoguri Necesare cu Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu: Unde se oprește toleranța și începe intolerabilul”, Andrei Pleșu a vorbit despre modul în care o persoană se schimbă atunci când ajunge într-o poziție de conducere. Eseistul a făcut o analiză profundă a conceptului de a fi șef într-o corporație și nu numai.
Iată ce spunea Andrei Pleșu la ediția din 2016 a evenimentului: ”Cum se schimbă un șef când ajunge șef? Eu am trăit, la un moment dat, pe pielea mea asta pentru că am simțit că, înainte să te schimbi tu, când ajungi într-o funcție, se schimbă cei din jur. Și te strică dacă nu ești atent. Brusc, oameni cu care aveai relații normale, cordiale, amicale, vechi, te văd puțin altfel, sunt mai atenți. Un adevărat șef, un șef bun e șeful căruia nu îi place să fie șef. Dacă îi place foarte mult să fie șef, nu te poți apăra, asta este situația”.
Scriitorul a vorbit și despre cadrul în care poate apărea raportul de toleranță. ”Între oameni cu putere egală nu este nevoie de toleranță. Ei sunt în competiție, eventual. De toleranță este nevoie când unul este puternic și celălalt nu este puternic. Toleranța nu este un drept al celui puternic, e o obligație a lui. Adică, cel puternic trebuie să fie tolerant pentru că ar putea să nu fie. Cel neputernic nu poate să fie decât tolerant. Un elefant poate fi tolerant cu o oaie, dar o oaie nu poate să spună ”eu cu elefanții sunt tolerantă”. E nevoie de un raport de putere ca să existe toleranță”, a spus Andrei Pleșu la Dialoguri Necesare, eveniment organizat de Revista CARIERE.
La rândul său, Gabriel Liiceanu a vorbit despre lipsa de toleranță din cadrul corporațiilor. ”Intoleranța, în principiu, înăuntrul unei corporații, este reglementată prin legi, prin reguli interne. În principiu, într-o lume ideală a corporațiilor, puterea nu ar putea să devină abuzivă. Un șef are fișa lui post și limitele lui. Nu poate să dea afară când vrea, poate doar să terorizeze subtil”, a spus Gabriel Liiceanu.
Revista CARIERE vă invită la o nouă călătorie personală în sfera DIALOGURILOR NECESARE – o întâlnire de excepţie cu Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, pe tema „Iubirea ca resursă a transformării şi a împlinirii.” Evenimentul va avea loc pe 10 martie 2017, între orele 10.30 – 14.00, la Hotel JW Marriot.