Divertis : Cu umorul nu-i de glumit!
Umorul se face greu si se consuma usor
Toni Grecu este liderul de drept al grupului. El face propunerile pentru fiecare editie a emisiunii si imparte subiectele, face distributia, formatele, contractele cu postul, este presedintele Asociatiei Culturale Divertis, forma oficiala de prezentare a Grupului Divertis. Ca sistem de lucru, sunt mai multe variante: acasa, individual; la birou – in grupuri mici; la birou – in grupuri mari. Textul produs astfel trece prin filtrul sedintei colective, care da OK-ul sau tace malc. Aceasta tacere este semn ca ceva nu-i bine. Daca se mai si rade la glumele unui coleg, inseamna ca respectivul a fost atins de geniu sau echipa este in toane superbune. Cel mai greu este sa dai OK la lucrurile mai putin performante. Dar viteza de lucru pentru televiziune este atat de mare, incat nu mai ramane destul timp pentru rafinarea perfecta a ideilor. Si mai este si criza de inspiratie, care uneori nu poate fi depasita cu succes. Se mai intampla! Ritmul de lucru al grupului este de trei emisiuni la doua saptamani.
"In perioadele de activitate maxima, septembrie-decembrie si februarie-mai, ne intalnim des. Intalnirile noastre sunt foarte serioase. Cei care fac umor nu sunt niste oameni exuberanti sau explozivi, in culise. Umorul este un lucru serios, care se face greu, chiar foarte greu. Pare o joaca atunci cand te uiti la televizor, dar nu e asa. Fireste ca daca n-ai umor nativ, n-ai nici o sansa. Dar daca-l ai, trebuie sa aplici o grila, pentru ca sunt mai multe feluri de umor: gros, grobian, vulgar, intelectual, academic, fizic, oral s.a.m.d. Dupa ce am aplicat grila asta, grupul a ajuns la configuratia de astazi. Nu stim niciodata dinainte ce priza va avea o emisiune. Aflam doar dupa ce vedem cifrele de audienta. La spectacol, avand contact direct cu sala, reactia este instantanee. Poti sa intervii imediat. La televizor nu e asa. Marfa este produsa, prezentata si merge sau nu merge. Daca merge, continui pe linia respectiva, daca nu, trebuie sa lucrezi imediat la partile pe care le crezi in neconcordanta cu gustul receptorului. E un proces de durata mult mai lunga. Apare si problema autocenzurii: de multe ori am incercat sa facem glume pe gustul nostru si am constatat ca raman inaccesibile masei importante de ascultatori sau privitori. Asa ca am intervenit la nivelul textului, intr-o oarecare discordanta cu propriile exigente. Lucram la o televiziune comerciala si facem o emisiune comerciala. Regula numarul unu este audienta. Degeaba esti genial, daca nu ai audienta. Noi incercam si sper ca si reusim sa ne pastram stilul si identitatea fara sa facem compromisuri dezastruoase cu audienta.
Intre ceea ce se vede pe ecran si ceea ce este in realitate nu este o concordanta absoluta. Nici nu-mi doresc sa fie, e anormal sa razi tot timpul. Stiti cine rade tot timpul!… Daca ai simtul umorului foarte dezvoltat nu inseamna ca trebuie s-o tii intr-o hahaiala permanenta. Oamenii inteligenti sunt tristi! Eu sunt destul de vesel."
Ma pregatesc sa invat sa iubesc
Ioan Gyuri Pascu este liderul de suflet al grupului. Scrie texte, compune muzica, face copywriting in publicitate, sustine o rubrica in "Pro Sport" si joaca in filme. Totul in deplina cunostinta de cauza. Faptul ca ajuta oamenii sa se trezeasca e "menirea sa pe lume".
"Nu pot decat sa multumesc in fiecare zi Domnului ca mi-a dat acest rol. Sunt increzator pentru ca am invatat ca traseul fiecaruia vine din interior. Dumnezeu, cand ne-a creat, ne-a dat posibilitatea de a alege – liberul arbitru. Dar oamenii tot cred ca Dumnezeu face minuni, cand de fapt minunile noi le facem. Romania va fi o tara foarte importanta din toate punctele de vedere, ca frumoasa este deja. Nu noi avem nevoie de Europa, ci Europa are nevoie de noi. Sunt vesel, incrancenat, necajit, exuberant, deschis,… exact asa cum ma vedeti. Sunt insa mai putin inversunat decat eram. Pe masura ce capeti o anumita experienta de viata, intervine si intelepciunea. Am invatat sa accept tot si ma pregatesc sa invat sa iubesc.
Pana in 1989, Divertis n-a avut o viata prea usoara. Ne intalneam cu diferite forme de cenzura. Au vrut sa ne interzica prin 1987, sau ne taiau textele pentru ca nu le intelegeau. Sigur, mai erau si securisti carora le placea Divertis. Inclusiv lui Nicu Ceausescu am auzit ca-i placeau glumele noastre si-si lua casetele de la Securitate acasa si ne asculta glumele. Acum, lucram cu contracte foarte clare, precum cel cu Antena 1: nimeni nu are voie sa intervina in textele noastre. Evident ca scriem cu bun simt si incercam sa fim echidistanti, evitand sarcasmul si bataia de joc.
Nu ne incurcam cu jumatati de masura!
Doru Parcalabu se inscrie in lista surprinzator de lunga a pesimistilor din grup, cu toate ca infatisarea copilaroasa nu-l tradeaza. Poate fi intalnit in roluri de rusi sau de DJ.
"Faptul ca tineretul isi face modele din vedetele aparute peste noapte este o problema nationala. Si eu am probleme cu unul dintre copiii mei. La intrebarea <
Imi place sa rad mereu
Catalin Mireuta, unul dintre barbosi, este caracterizat cel mai bine de termenul "mucalit". Are in vorba un talc mereu ascuns care te tine in priza. Joaca adesea rolul fonfaitului balbait. Cuvantul ciomperci este emblematic pentru personaj.
"Sunt implicat in ceea ce fac la Divertis cu totul, cu mintea si cu trupul intreg. Am umor si imi place sa rad mereu. Chiar daca ceea ce facem noi pare ca se consuma usor, in spatele glumelor sta un car de munca. Pentru asta, trebuie sa ai si ceva nativ. Un om care nu are un simt al umorului innascut nu va putea face umor niciodata si nici n-o sa poata intelege. Eu cred ca membrii grupului Divertis sunt dotati natural cu un foarte puternic simt al umorului. Cand suntem toti, textele se creeaza in grup. Dar, de cele mai multe ori, se lucreaza pe echipe de cate doua-trei persoane. Se stabileste o tematica, se impart temele de lucru si fiecare echipa lucreaza pe subiectul primit. Ar fi neproductiv sa lucram toti la toate temele, mai ales ca s-au format niste specializari, ca sa spunem asa. Piesele muzicale sunt scrise de Gyuri Pascu, de Cristi Gretcu si de mine, inter-viurile de altii si tot asa. N-are rost sa te apuci de ceva ce stii ca face mult mai bine unul dintre colegii tai."
Personajul "Iliescu" va rezista cat timp va ocoli meandrele concretului
Cristian Gretcu, zis si "Iliescu", este presedintele asociatiei de locatari din blocul in care locuieste. Are simt civic si i-ar placea sa fie solicitat in proiecte sociale de mare anvergura, desi, ca toti ceilalti membri ai grupului, nu sta prea bine cu timpul. Interpreteaza parodiile muzicale, impreuna cu Gyuri Pascu si Catalin Mireuta.
"Nu ma deranjeaza faptul ca sunt cunoscut si recunoscut pe strada. Dar depinde si cum se manifesta recunoasterea asta. Am intrat intr-o zi intr-o patiserie si doi betivani vorbeau grosolan la adresa personajului pe care-l intruchipez in grup. Nu receptez cu placere manifestari dintr-acestea, chiar daca vin de la oameni care si-au pierdut controlul. Sunt si oameni draguti, cu care pot sta de vorba in strada si jumatate de ora, fara sa-i cunosc. Ma bucur de aceasta postura. A fost sansa mea. Puteam sa fiu un inginer intr-o sectie sau un ratat. Dar iata, Dumnezeu a vrut altfel. Am crezut in colegi si in grup mai mult decat in meseria pentru care m-am pregatit.
Genul umorului nostru presupune o selectie destul de severa. Sa nu credeti ca nu ne vin si poante <
N-am coborat nivelul umorului mai jos de buric
Silviu Petcu, alt barbos, reprezinta cateva personaje devenite clasice: Cetateanul turmentat, Arabul si, mai nou, Tractor. Pana acum cativa ani se prezenta "inginer" si lumea radea. Acum, spune ca e actor la Divertis si nu mai rade nimeni.
"Da, mai nou sunt acefalul Tractor, un tip special, care nu intelege nimic, dar este foarte puternic si pune osul la treaba. E un tip foarte simplu, functioneaza ca un bit, in zero si unu. Nu are pareri personale. Personajele mele sunt foarte simpatice, chiar si Arabul. E un tip pozitiv. Chiar daca face matrapazlacuri, le face prosteste si nu te poti supara pe el. Oamenii se recunosc in personaj. Turcii si arabii cu care vorbim sunt fericiti ca sunt bagati astfel in seama. Eu nu prea pot interpreta oameni seriosi, desi sunt serios de felul meu. Noi, ca oameni, nu avem haz.
Pana in 1989, Divertis practica un umor absurd, in asa fel incat, daca veneau cei de la cenzura si citeau textul, sa nu inteleaga nimic. Se mirau: <
Ma uit la emisiunile noastre in mod foarte critic, nu pot sta deconectat sa ma distrez. Urmaresc, si asta facem toti, cum e taiat materialul, cum s-a facut montajul. Vedem ce am gresit, discutam. E normal, e produsul nostru, data viitoare trebuie sa-l facem mai bun. E greu sa faci un format reusit. Tot ceea ce am facut noi a fost produsul mintii noastre. Obligatoriu, luni dimineata ne uitam la audienta. Ne punem mainile in cap cand vedem ca un meci ne-a batut, in timp ce noi credeam ca a fost cea mai tare emisiune pe care am facut-o. Ne informam foarte mult, citim toate ziarele, inregistram toate emisiunile de stiri, pentru ca trebuie sa stim multe, ca sa avem de unde extrage subiectele. Avem in jur de 40 de ani. Mai precis, de la 40 in sus. Ne-am simtit intotdeauna extraordinar impreuna, chiar si pana in 1989. Suntem apropiati intre noi, mai ales in ceea ce priveste ideile. Nu tin minte sa fi avut discutii in contradictoriu, altfel decat pe meserie, legate de texte. Ganditi-va ca suntem impreuna de 20 de ani. Fiecare am trait cu colegul de camera mai mult decat am trait cu nevasta. Nu ne unesc numai interesele materiale, avem o filozofie comuna.
Castigurile se impart in functie de rolul jucat de fiecare in structura emisiunii: cat a scris, ce a interpretat, cat a compus. Nu sunt diferente uriase, dar exista, pentru ca nici munca nu este egala. Am discutat si ne-am asumat un sistem de valori".
Omul este un "zoon-fudulikon"
Doru Antonesei. I se spune "Monstrul". L-a intruchipat pe Emil Constantinescu. In timpul liber scrie "comicarii". Ii place sa faca lumea sa rada. Glumele grupului au ca sursa suciturile si strambatatile sociale, economice, politice.
"Romanii au tot felul de probleme. Cum ar fi blestematele <
Recunoasterea de catre public sta si in notorietate. Nu e putin lucru sa te cunoasca lumea. Omul este un "zoon-fudulikon", e mandru. Cand oprim pe marginea drumului ca sa cumparam o bere, lumea stie cine suntem. Habar n-are cum ne cheama, dar isi aminteste de noi dupa fata sau dupa voce. Daca atata lume este interesata de ceea ce facem noi, inseamna ca le-am implinit niste aspiratii, chit ca e vorba de aspiratia de a rade jumatate de ora. Ma distreaza sa amuz lumea. Si pe colegi ii amuz in drumurile cu autocarul, prin tara. Nu-mi reusesc intotdeauna glumele. Cateodata urmeaza o tacere jenata. asta e pretul de a fi hatru: trebuie sa infrunti si momentele de tacere. In general, sunt destul de serios. Mai ales cand imi socotesc banii".
Grupul Divertis va disparea o data cu prostia din Romania
Florin Constantin, poreclit "Stamina", este foarte serios si sobru. Considera ca starea de seriozitate interioara si cea de buna dispozitie exterioara sunt complementare. La fel cum se intampla si cu cainele omului. El insusi, asa interiorizat si blajin cum il stiu toti, a avut un doberman, un caine agresiv prin definitie. Pentru completare.
"Divertis e un grup imens de sincer. Publicul nu poate fi mintit. In fata lui nu poti fi altfel decat natural. Si am vrea ca toata lumea care ne asculta si ne vede sa fie asa. Ceea ce vede spectatorul timp de o ora ascunde sapte zile de munca. Intr-o sesiune ca aceasta, de 12 emisiuni, sambata si duminica se scrie, luni vin oamenii ca niste pui cu ciocurile deschise, cerand textele sa le poata invata. Luni si marti se repeta, miercuri si joi se filmeaza, uneori pana la doua noaptea. Facem un umor sincer, in care se simte apasarea. Daca pe mine ma apasa factura telefonica, si soacra-mea si nevasta-mea au grija sa ma apese, atunci se vede asta repede si in textele Divertis-ului. Daca ma apasa faptul ca 40% dintre cetatenii marilor orase nu au iesit la vot, se vede imediat. Din pacate, n-am reusit sa schimbam lumea prea mult. Divertis nu lupta impotriva politicienilor. Dusmanul nostru principal este prostia omeneasca. Ori, asa cum se stie, inteligenta e constanta, iar populatia globului e in crestere. Luati-o ca pe o promisiune, Divertis va disparea atunci cand va disparea prostia din Romania. Atunci nu vom mai avea obiectul muncii. Va jur! Le doresc romanilor sanatate si de toate! Sa aiba cariere de mare succes, de care sa se ingrijeasca, pe care sa si le creeze, sa nu le astepte de la cineva, pentru ca o cariera se face, nu se obtine sau se da!"