Dorin Ioniță: “Muzica adevărată hrănește și vindecă; nu doar la figurat, ci la propriu!”
Festivalul “Vara magică”, aflat la ediția a XI-a, vă propune 9 concerte de muzică clasică la Ateneul Român, în perioada 6 iulie – 31 august. Festivalul Internațional “Vară Magică” este unul dintre evenimentele culturale estivale marcante ale Europei și una dintre puținele manifestări de acest gen care aduce în prim-plan capitala României. De la debutul său, proiectul a adunat peste o sută de concerte, de calitatea cărora s-au bucurat mai mult de 80.000 de spectatori, sute de mii de ascultători ai programelor radio și telespectatori care au urmărit transmisiunile în direct și înregistrările acestor clipe de înaltă ținută artistică.
Am stat de vorbă cu domnul Dorin Ioniță, directorul Lanto Communication, despre Festivalul Vara Magică, despre ce consumatori de cultură mai are România (dacă mai are), dar și despre generația Tik Tok.
Desfășurați o activitate bogată în domeniul cultural. Ne puteți spune cum a luat naștere Festivalul Vara Magică și ce înseamnă acesta pentru artiști și public?
Festivalul Vară Magică a plecat de la o idee îndrăzneață, aproape nebună, care s-a transformat într-un proiect minunat. Ideea a încolțit în urmă cu 12-15 ani când erau extrem de puține evenimente culturale estivale. De la momentul închiderii unei stagiuni și până la începerea următoarei stagiuni, era nu dificil, ci aproape imposibil să găsești evenimente culturale de calitate. De parcă, în perioada vacanțelor, întregul univers bucureștean ar fi intrat într-un soi de hibernare artistică!
Ideea de fond a fost de a oferi iubitorilor de muzică clasică posibilitatea de a se bucura, și în afara stagiunilor, de emoția pură și bucuria pe care actul artistic ni le oferă. Pe de altă parte, ne-am dorit foarte mult ca spectatorii să aibă ocazia de a cunoaște și artiști noi, tineri, pentru a aduce un aer proaspăt și inedit unui segment cultural tributar valorilor clasice.
Sunt peste 10 ani de la primele concerte din “Vara Magică” și “Iarna magică”. Ce v-ați propus cu aceste două evenimente?
În 2022, ne aflăm la cea de-a XI-a ediție de festival, iar fiecare an a fost diferit de celelalte, iar fiecare concert unic! Vară Magică și Iarnă Magică au mers în tandem, ca o completare naturală, fiecare dintre ele fiind asociate unei perioade de vacanțe. Ambele sunt subscrise spațiului magic al Ateneului Român și întregesc calendarul de concerte pentru iubitorii de muzică clasică, dar îl și completează cu un plus de inovație și tinerețe. Mizăm enorm pe noile generații, fără a abdica nici o secundă de la ideea de promova artă veritabilă, de înaltă ținută.
La ce să se aștepte oamenii de la Vară Magică din acest an?
Festivalul aduce pe scena Ateneului Român orcheste și soliști de valoare, atât din țară, cât și din străinătate, un program compus din cele mai apreciate piese clasice, în interpretări de excepție. Anul acesta ne respectăm misiunea de a genera o serie de concerte clasice de cea mai bună calitate și păstrăm, totodată elemente de unicitate, surprize unice pentru publicul nostru.
La Vară Magică 2022, în prima seară am avut deja pe scena Ateneului, sub bagheta magică a lui Cristian Mandeal, Orchestra Națională de Tineret și la vioară pe solistul ceh Josef Spacek, care au electrizat sala, creând o efervescență incredibilă care a generat bisuri repetate. În următoarele concerte, pe 13 iulie, publicul va întâlni – de exemplu – Orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian, alături de cele mai sonore nume de soliști. Tot în această vară, pe 20 iulie, tânăra pianistă și compozitoare Sînziana Mircea aduce în fața publicului o producție unică, în care auditivul se combină cu vizualul și face restituiri, în premieră mondială, ale cantatelor lui Marcello Benedetto. Celebrul deja Alexandru Tomescu, deținătorul oficial al unicei vioare Stradivarius din România, ne promite muzică de suflet, acompaniat la pian de Laura Toma. Pe 27 iulie, publicul se va putea reîntâlni cu Octavian Lup și Valentin Șerban, câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, în vreme ce pe 18 iulie Andrei Licareț și Rebekka Hartmann vor fi soliști în concertul Cameratei Regale, care îl va avea ca dirijor pe maestrul Cristian Oroșanu.
Practic, vorbim de 9 seri de concerte magice, în care spectatorii se vor putea bucura deopotrivă de cele mai apreciate orchestre și soliști, dar și de piese celebre, cu greutate în repertoriul clasic. Fiecare seară va fi diferită și unică, atât ca format, cât și din punct de vedere al conținutului.
Mai sunt astăzi românii consumatori de cultură, de muzică clasică?
Oh, da, evident ca sunt. Mai mulți decât percepția generală ar tinde să accepte! Calitatea este un standard etern, care însoțește fiecare componentă a vieții noastre. Indiferent de industrie, segment de piață sau componentă a vieții, serviciile, produsele sau lucrurile de calitate vor fi cele care vor rezista la testul timpului. De-a lungul timpului muzica clasică și-a păstrat locul său distinct în universul uman, demonstrându-și astfel calitatea.
Despre tineri ce ne puteți spune? Generația TIK TOK vine la evenimentele organizate de dvs.?
Obiceiurile de consum cultural au fost întotdeauna diferite de la o generație la alta, chiar dacă – poate, ca urmare a exploziei tehnologice – acum diferențele ne par mai pregnante. Dar întotdeauna au existat divergențe culturale, în diverse grade, între generații, ca o componentă a conceptului mai larg de conflict generațional. Și așa-zisa generație TIK TOK face parte din viitorul nostru și de fiecare dată încerc să îndemn, să inspir un soi de toleranță generală, dar mai ales reținere în fața unor posibile etichetări periculoase: etapele nu sunt definitorii, ci niște faze, straturi peste care se vor suprapune mereu altele noi, iar rezultatul este mai mult decât o simplă aritmetică a acestora.
Cât de necesară este muzica în viața unui om și cum îl poate ajuta/dezvolta?
Cât de necesar este aerul? Ca și aerul muzica zboară, ne umple nu plămânii, ci sufletul și mintea… Muzica de calitate inspiră. Muzica este vibrație. Muzica adevărată hrănește și vindecă; nu doar la figurat, ci la propriu! Cam atât de mult contează muzica în viața unui om…
*Programul complet al Festivalului poate fi consultat la varamagica.ro, iar biletele pentru concertele din cadrul Festivalului Vara Magică sunt disponibile pe www.bilete.ro, precum și, în curând, la alți operatori de bilete online, dar și la casa de bilete a festivalului deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până joi, între orele 14:00 şi 19:00.