Dr. Dacian Juca – un erou al medicinei de urgență
Este genul de doctor care a știut din prima ce vrea să facă. Și și-a ales una dintre cele mai dificile specialități, medicina de urgență, aceea în care te simți zilnic cam ca la război. Despre medicii SMURD îmi place să spun că practică medicina „de tranșee”, un domeniu care te consumă precum o lumânare ce arde cu ambele capete. Îți trebuie vocație de erou fără decorații, iar doctorul Juca e unul dintre aceia despre care nu citești des, ci afli doar când se întâmplă vreo tragedie soldată cu multe victime.
Dr. Dacian Juca este nominalizat în cadrul Galei Revistei CARIERE 2018 „Oameni care ne inspiră. România de mâine”, la categoria „Medicina viitorului”. Această categorie recunoaște excelența unor medici, foarte apreciați peste hotare, dar mai puțin promovați în România. În curând vom lansa site-ul galei, unde vă veți putea vota favoriții pentru fiecare categorie.
Medicina de urgență nu este o profesie a unei singure persoane
Dacian Juca este medic specialist în medicină de urgență la UPU-SMURD – Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea. Are atestatul de instructor european pe traumă și pe suport vital avansat-resuscitare avansată. Dr. Juca este unul din cei șase evaluatori din România care pot acorda diplome europene de medicină de urgență și unul dintre organizatorii taberei pentru studenții la medicină MASH, care are loc în Munții Apuseni, în prima săptămână din august. V-am spus eu că e ca în medicina de tranșee, dacă vă mai aduceți aminte de celebrul film. Elicopterul e pentru el un mijloc de transport familiar, cel cu care salvează vieți. A știut clar, încă de la început, în ce se bagă: în misiuni de descarcerare, accidente grave, acolo unde durerea și disperarea extreme sunt prezente zilnic. La fel și echilibristica între viață și moarte și uriașa responsabilitate de readuce pacientul la viață și înapoi la familie.
De peste 10 ani, timpul său se măsoară în gărzi, intervenții la evenimente grave, zboruri cu elicopterul, nopți nedormite, decizii capitale care se iau într-o fracțiune de secundă. Dr. Juca spune că face acest lucru pentru că și-a dorit din tot sufletul, iar sacrificiile nu contează. După absolvirea facultății,a lucrat un an în Germania, dar a decis să se întoarcă în țară și să fie de folos pacienților de aici.
Face parte dintre eroii anonimi care în fiecare zi dă piept cu moartea. Așa e când practici medicina de urgență: „fiecare zi de lucru este palpitantă și aduce o nouă provocare, fiindcă situațiile cu care ne confruntăm sunt mereu diferite. Înarmat cu experiență, răbdare și multă dedicare, pornești la luptă, neștiind ce te așteaptă, câte pericole vei avea de înfruntat, dar având un scop bine definit: acela de a face tot ce îți stă în putință pentru a ieși învingător într-un război contra morții și al suferinței. Da, e o înfruntare continuă a necunoscutului, la fel ca pe câmpul de luptă. Doar că, în medicina de urgență, lupta este pentru sănătate, pentru salvare, pentru viață”, explică doctorul Juca.
„Cel mai mult îmi lipsește timpul”
Medicina de urgență este o ramură a medicinei, relativ nou apărută, dar extrem de complexă. Din „tranșeele” medicinei de urgență, medicina viitorului, privită prin ochii unui urgentist, este una axată pe creșterea standardelor și a confortului pentru pacienți și personalul medical, deopotrivă. Participările la numeroase congrese și conferințe de specialitate pe plan internațional, îi permit tânărului medic să afirme că medicina, în România, avansează în direcția bună. „Din punct de vedere al medicinei de urgență, avem dotări peste standardul european, noi fiind chiar un etalon în Europa, atât în ce privește pregătirea continuă a personalului, cât și a dotării cu aparatură medicală de ultimă generație. Mai mult de atât, România oferă Europei, în egală măsură, Congrese Internaționale de specialitate și lectori de rang internațional, pe segmentul medicinei de urgență”, ne asigură doctorul Dacian Juca.
Din experiența sa internațională, tânărul medic urgentist remarcă la colegii săi de breaslă români pasiunea, dedicarea și spiritul de sacrificiu, toate la nivel de extraordinar, și, nu în ultimul rând, o școală medicală de excepție.
Ce îi lipsește cel mai mult aici în țară, ca profesionist, dar și ca om obișnuit e doar timpul. „Acel timp pe care să îl dedic familiei, dar și cel necesar progresului și îmbunătățirii continue a sistemului de sănătate”, explică doctorul Juca.
Practicând medicina de urgență, nu pierzi liniște sufletească, ci o câștigi, prin salvarea vieții.
Contrar a ceea ce suntem obișnuiți să credem despre medici, nu există o competiție între medicii de urgență. „Competiția este a personalului medical cu moartea, o luptă comună pentru salvarea vieții. Medicina de urgență, cum spuneam, este o ramură a medicinei în care zilnic apar lucruri noi, ceea ce presupune o formare continuă și o gestionare corespunzătoare a timpului și a energiei, astfel încât să existe un echilibru între viața profesională și viața de familie. Implică multe sacrificii, înțelegere și susținere din partea celor dragi. Practicând medicina de urgență, nu pierzi liniște sufletească, ci o câștigi, prin salvarea vieții.
Medicina de urgență nu este o profesie a unei persoane, este o meserie în care obții rezultatele cele mai bune doar prin munca în echipă. Punctele forte ale specialistului sunt experiența, studiul aprofundat, dedicarea totală, pasiunea, dar și comunicarea continuă cu colegii și superiorii” descrie doctorul Juca importanța muncii în echipă.
Medicul care își arogă calități divine greșește
Chiar dacă zilnic salvează oameni aflați în situații-limită, chiar dacă pacienții și aparținătorii îl văd ca pe un erou, nu se consideră și nici nu dorește să fie privit ca o Divinitate și nici ca o entitate cu puteri supraomenești. „Medicul care își arogă aceste calități greșește. Suntem doar oameni, cu puteri limitate, care au învățat și practică tainele tămăduirii, asumându-și o responsabilitate foarte mare, atât față de pacienți, cât și față de aparținătorii acestora. Puterea noastră vine din cunoștințe acumulate prin multă muncă, sacrificii enorme, seriozitate, toate puse în slujba binelui și a vieții.”
Recunoaște însă că cele mai grele momente sunt acelea în care, în ciuda eforturilor susținute, a aplicării protocoalelor medicale, viața pacientului se scurge prin mâinile sale, rămânând neputincios în fața morții. „Cel mai greu este să mergi acasă, într-un astfel de moment, să îți iei familia în brațe, să vezi zâmbetul și bucuria copilului tău, știind de unde vii, și că alții, din păcate, au pierdut ocazia de a mai face acest lucru…”, mărturisește cu tristețe doctorul Juca, tatăl unui băiețel care tocmai ce a început să realizeze faptul că tata pleacă la serviciu să salveze oameni. Că tatăl lui zboară cu „telu” (elicopterul) și duce „dictima” (victima) care a făcut „au, au” la spital, să o facă bine.
„Despre mine, am căutat mereu să vorbească faptele. Îmi doresc să fiu un exemplu pentru fiul meu și pentru generațiile mai tinere de medici și viitori medici”, susține simplu medicul care dace excelență în medicina de urgență.
România suntem noi – atât personalul medical, cât și pacienții
Ce îl ține pe doctorul Juca aici, în România, în contextul „hemoragiei externe” de medici? „Dragostea față de țară și oameni, față de locurile natale și familie reprezintă motivația principală pentru a rămâne acasă. Totodată, am convingerea că societatea românească este într-un continuu progres si va deveni o societate demnă de invidiat, în care copilul meu să crească și șă trăiască.” Chiar dacă a primit mai multe mesaje care conțineau propuneri de la diverși angajatori din străinătate, tânărul medic nu crede că va exista unul care să îl convingă să plece. „Decizia și rațiunea de a pleca din Romania este una strict personală. Cred că progresele care se întâmplă în zilele noastre sunt argumente suficiente pentru a da speranță tinerilor și viitorilor medici. I-aș încuraja prin propriul exemplu: dacă iubești ceea ce faci, o poți face foarte bine și la tine acasă, ba chiar mai bine”, îi încurajează doctorul Juca pe medicii care vor să plece din țară.
„Să nu uităm că și noi, ca medici, din salvatori, vom ajunge și pacienți.”
„Unui tânăr medic i-aș spune, în primul rând, să fie OM, apoi să învețe continuu, să fie în pas cu evoluția, rapidă, a medicinei și, nu în ultimul rând, să nu uite că, din salvatori, inevitabil, într-o zi, vom ajunge și pacienți. Așadar, să ajute așa cum și-ar dori să fie ajutat el sau cineva drag lui. Iar dacă un tânăr medic mă va alege ca mentor, îmi doresc ca acesta să mi se alăture în activitate și să continue munca începută de mine, în țară”, susține medicul care iubește România. „Având în vedere toate progresele științifice și modificările legislative din ultima perioadă, eu cred că a început deja „resuscitarea” sistemului de sănătate. Prognosticul specialistului este unul favorabil”, afirmă optimist medicul care trăiește permanent în stare de alertă.
Doctorul Juca e un profesionist modest și smerit, așa cum numai contactul zilnic cu moartea te poate face. Nu se vede special în profesia sa, ci crede că profesia în sine e una specială. „Special este să oferi o șansă la viață, să contribui la fericirea semenilor tăi. În rest, suntem doar oameni aflați în slujba oamenilor. În medicina de urgență, tehnologia inovativă ne apropie de pacient, ușurându-ne munca și facilitând obținerea rezultatelor favorabile. Cu pacientul nu se lucrează mecanic, chiar dacă există protocoale clare, ci se identifică și aplică soluții personalizate, fiecare pacient și boală, având caracteristici proprii”, explică medicul orădean.
Nu uită să îi evoce pe toți cei care au contribuit la dezvoltarea sa profesională și personală: „Aș putea enumera colegii din Serviciul de Ambulanță Bihor, alături de care am activat voluntar, timp de 6 ani, și colegii din cadrul SMURD, în frunte cu medicul șef dr. Hadrian Borcea, alături de care m-am format și lucrez în prezent. Eu cred în salvarea României fiindcă România suntem noi – atât personal medical, cât și pacienți. Fiecare, deopotrivă, trebuie să ne aducem aportul pentru îmbunătățirea continuă a sistemului de sănătate și a bunului mers al țării. Cu seriozitate, dragoste, dăruire, perseverență, devotament. Acestea sunt cuvintele care mă animă pe mine în tot ceea ce fac”, încheie devotatul medic.