Dr. Gheorghe Chiriac Babei, un adevărat înger păzitor al copiilor de la Fundeni
A realizat primele biopsii renale și hepatice, prima nemodializă pediatrică și dializă peritoneală. A înființat primul laborator de substituție renală, pregătind pentru prima dată receptori pentru un transplant renal. A diagnosticat primul caz de SIDA la copii și a fost, de asemenea, primul medic român care a vindecat de leucemie un copil. A tratat primele intoxicații cu fosfați în urma consumului excesiv de băuturi răcoritoare și a pus bazele recunoașterii nefrologiei pediatrice ca disciplină medicală și a competenței de dializă pediatrică. Este coautor al mai multor tratate și ghiduri naționale pentru diverse afecțiuni, o somitate în materie de medicină pediatrică. Pentru întreaga activitate a fost recompensat cu Premiul Uniunii ziariștilor de medicină – 2002 și Premiul Spitalului Fundeni – 2011, Medalia Academiei medicale ”Dan Setlack” – 2009, Premiul Conferinței Naționale de Pediatrie – 2018.
După mai bine de 45 de ani de practică medicală, cu mii de cazuri rezolvate, multe dintre ele catalogate inițial ”fără speranță”, dr. Gheorghe Chiriac Babei, doctor în ştiințe medicale, medic primar pediatrie, specialist nefrologie pediatrică se consideră un doctor împlinit, dar care continuă să profeseze. Deși ar fi putut rămâne liniștit la pensie, s-a întors după numai câteva luni la căpătâiul micuților, pentru că … ”am prea multă dragoste pentru copii, altceva nu știu să fac”. Din dragoste face totul, drept dovadă, cu un asemenea palmares și cu o asemenea recunoaștere, pentru el cea mai mare realizare profesională rămâne faptul că, ”de sărbători, foștii pacienți mă sună și îmi urează sănătate”.
I se scrisese în stele…
A fost predestinat să devină medic. Era doar un bebeluș, născut la 7 luni, când un preot de la Mănăstirea Agafton le-a spus părinților să fie liniștiți, va trăi și va crește mare. ”M-am născut la 7 luni, în vremuri foarte grele, după război, pe foamete. Părinții au mers cu mine la o mănăstire din apropiere, unde un preot <mi-a citit în stele> si le-a spus că voi supraviețui, că voi fi doctor sau preot”.
A ales însă medicina, spre binecuvântarea miilor de copii care au avut o șansă la viață tocmai pentru că, într-un moment de grea încercare, au avut norocul să-l întâlnească pe doctorul Babei. Și chiar au avut noroc, pentru că, prima admitere la facultate nu a fost încununată de succes. A intrat la a doua încercare, dar a terminat ca șef de promoție. Și-a început însă cariera de medic la țară, ”pentru a dobândi experiența pe care nu o obținuse în facultate”, iar din 1978, de când a luat concursul de angajare, nu a mai plecat din Clinica de Pediatrie a Institutului Clinic Fundeni.
”Copilul, dacă nu te simte că ești aproape de el, că îi înțelegi suferința, reacționează negativ”
De ce a insistat să intre la medicină? ”Când aveam 5 ani, mama mea s-a îmbolnăvit grav. Doctorul care o îngrijea mi s-a părut o ființă deosebită, apoi am descoperit și alți medici dedicați, astfel încât am început și eu să-mi clădesc visul de a fi asemenea lor”. Iar visul i s-a împlinit, căci, astăzi, părinții, când vorbesc despre el, țin să sublinieze nu doar profesionalismul, ci și modul extraordinar în care relaționează cu copiii. Pentru că Gheorghe Chiriac Babei nu este doar un medic bun, este un doctor complet, un adevărat înger păzitor al copiilor aflați în suferință.
Empatia se descoperă în facultate, în perioada stagiului ca student, ne explică dr. Babei, dar se dezvoltă abia atunci când ai în față copii bolnavi, unii cu afecțiuni deosebit de grave, moment în care, pentru a obține colaborarea lor, trebuie să-i înțelegi și să le fii aproape: ”Copilului trebuie să i te dăruiești. Trebuie să te simtă. Dacă nu te simte că ești aproape de el, că îi înțelegi suferința, reacționează negativ, ceea ce perturbă grav actul medical”.
Lucrând cu atâtea cazuri dificile, multe de-a dreptul disperate, dr Babei recunoaște că e nevoie de multă diplomație și în relația cu părinții. L-am întrebat cât de rezonabil poate fi un părinte aflat într-o situație disperată. Fiecare familie are pachetul său de cunoștințe, de valori, prin prisma cărora depune efortul de a înțelege ce se petrece cu copilul lor, ne-a mărturisit dr. Babei. Ca medic, trebuie în primul rând să ai acces la capacitatea familiei și a copilului, apoi, bazându-te pe aceasta, să le explici pe înțelesul lor cu ce problemă se confruntă, care este nivelul cunoașterii medicale asupra acesteia și să determini înțelegerea pașilor ce trebuie urmați pentru a putea îngriji corect copilul. Întotdeauna, în fața unei boli, soluția căutată de părinți începe cu întrebarea „De ce tocmai nouă?”, continuând cu „Ce putem afla despre?”. ”Medicul este cel care trebuie să le explice despre ce este vorba, nivelul cunoașterii medicale, posibilitățile de abordare, care este prețul plătit în suferință, și unde și cum se poate ajunge la succes”. Acum, nivelul cunoașterii a progresat, mai spune medicul pediatru, ca atare, discuția cu părinții se poartă mai dificil. Și asta pentru că, explicațiile trebuie, în primul rând, să decripteze informațiile seci obținute de părinți din diverse surse, să-i facă să înțeleagă informațiile corecte și să-i determine să ia decizii exclusiv în favoarea copilului. Decizii cu atât mai grele, cu cât starea copilului este mai gravă.
”Am înțeles că există și alte forțe care pot să ajute”
Și-a dedicat întreaga viață profesiei, a stat nopți la rând la căpătâiul micuților pacienți, a pierdut ore bune căutând cele mai bune soluții și explicându-le părinților protocoale, practici, tehnici, astfel încât aceștia să știe exact cu ce se confruntă, să aleagă în cunoștință de cauză pașii ce trebuie urmați pentru vindecarea copiilor lor.
După atâția ani de activitate în Clinica de Pediatrie a Institutului Clinic Fundeni, din care 20 de ani i-a dedicat Hemato Oncologiei Pediatrice, iar alți 15 Nefrologiei, Dializei și Transplantului Renal Pediatric, ”trăind fiecare caz în parte”, pentru doctorul Chiriac Babei descoperirea lui Dumnezeu a părut absolut naturală, ”am înțeles că există și alte forțe care pot să ajute”. Așa că între el și pacienții lui, Dumnezeu și-a găsit întotdeauna locul, poate și de aceea doctorul are la activ atâtea vindecări ”miraculoase”.
Dar tot timpul acesta ”mult” petrecut în spitale este, practic, un timp rupt din cel al familiei. A găsit însă înțelegere acasă, cu atât mai mult cu cât și soția este tot medic. ”Am fost colegi de facultate. Ne-am căsătorit în anul 5, astfel încât am putut să ne înțelegem și de pe tărâmul profesional. Datorită bunicilor din partea soției, care s-au ocupat atunci când noi lipseam de lângă ei, copiii nu au suferit prea mult. Cătălin, băiatul nostru a îmbrăcat halatul medical fiind actualmente Doctor în medicină, Chirurg Medic Primar la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu”, ne-a povestit extrem de mândru de realizările fiului său, de asemenea un reputat medic. Unul la fel de special ca și tatăl său, pentru că, dintre toate disciplinele a ales specialitatea chirurgie ortopedie pediatrică. De aceea nu pare așa greu ca doctorului Babei să i se realizeze una dintre marile dorințe, și anume aceea ca pasiunea pentru medicină să se transmită următoarei generații, prin nepoții săi. De altfel, la întrebarea «care este cea mai mare avere pe care o lasă moștenire medicinei românești?», dar și nepoților, dr. Babei a răspuns: ”Numărul mare de pacienți bolnavi de boli limitative de viață, vindecați, o parte dintre ei fiind astăzi părinți”.
Cuvântul magic: DĂRUIREA
Pentru desăvârșirea profesională, dr Babei recunoaște că a avut șansa să aibă ca mentori profesori emeriți, precum Emil Popescu, Priscu Răzvan, Tudor Zamfir, Teodorescu Exarcu și mulți alții. Dar, mai mult decât oricine altcineva, și-a pus amprenta profesorul Gheorghe Goldiș, care ”a știut să înțeleagă aspirațiile, dorințele mele și să mă sprijine în munca grea pe care am desfășurat-o”.
De aceea, cel mai important lucru pe care dr. Babei dorește să-l transmită discipolilor săi este DĂRUIREA. Crede el, un medic nu are cum să fie desăvârșit dacă, mai înainte de toate, nu se dăruiește profesiei, pacienților, misiunii nobile pe care și-o asumă, viața semenilor. O misiune cu atât mai responsabilă și mai prețioasă în cazul pediatriei, pentru că vorbim de copii.
Evident, misiunea aleasă de dr. Babei este și una cu mare încărcătură emoțională, însă de fiecare dată reușește să-și ia doza de energie de acasă, de la familie și de la prietenii dragi. Căteodată și din pasiunile sale, cititul și călătoriile. Categoric însă, nu-și imaginează o altfel de viață. Totuși, dacă soarta nu l-ar fi ajutat să devină medic, cel mai probabil ar fi îndeplinit profeția părintelui de la Mănăstirea Agafton și ar fi devenit preot. O meserie pe care, probabil, ar fi trăit-o la aceeași intensitate, doar că și-ar fi îndepărtat atenția către vindecarea sufletelor, pentru că, la urma urmei, așa cum i-a fost scris în stele, menirea lui e cea de salvator.
Când un medic dăruiește viață…
Pentru a-l cunoaște mai bine pe dr. Babei, am făcut un tur de internet și am căutat păreri ale pacienților. Încă sub imperiul emoțiilor, las aici, în încheiere, doar câteva dintre ele.
”Am fost pacienta lui în urmă cu mulți ani. Acum am devenit medic datorită dumnealui. A fost întotdeauna modelul meu, deși nu l-am mai văzut de mult timp”.
”Îl știu pe domnul doctor de foarte mult timp, din 2004. Am venit la dânsul în ultima fază a bolii, Insuficiență renală cronică. Dânsul a avut mare grijă de mine și pentru că aveam o situație mai precară, îmi cumpăra pastile de tensiune din banii dânsului, iar când era de gardă, îmi dădea porția de mâncare a dânsului dată de spital. A fost pentru mine îngerul meu păzitor, deoarece dânsul a făcut tot ceea ce i-a stat în putință să mă salveze de câteva ori din ghearele morții”.
”Sunt o fericită mămică a unei prințese în vârstă de 1 an. Despre domnul doctor nu pot să spun decât următoarele: experiență extrem de vastă, disponibilitate, răbdare, un diagnostician excelent, grijă față de copii. Un doctor ce-și profesează meseria cu mare plăcere și aduce liniște mamelor disperate. Vi-l recomand cu cea mai mare căldură. Răspunsul pe care nu l-ați găsit în alte părți, cu siguranță îl veți primi de la dânsul. Respectele mele pentru domnul doctor”.
”Sunt o fostă pacientă a dânsului și a întregii sale echipe. Am ajus pe mâinile lui când nu credeam că mai am zile de la Dumnezeu! Am fost în evidență la dânsul 9 ani de zile, este un doctor nemaipomenit, și foarte cumsecade cu toți copiii. Își dă interesul ca și cum ar fi copiii lui. Îl respect și îl iubesc, mi-a dat o a două șansă la viață! Respectele mele”.
”Am o deosebită admirație față de profesionalismul d-lui Dr. Chiriac. I-a salvat viața băiețelului meu în vârstă de cinci ani. Am ajuns la Spitalul Fundeni, trimisă fiind de Spitalul Matei Balș cu mesajul <salvați viața!>. Nu a fost deloc ușor, dar am cunoscut oameni minunați cu suflet mare, care se dedică trup și suflet pentru salvarea îngerașilor noștri. Respect întreaga echipă coordonată de d-l Dr. Chiriac Babei Gheorghe”.
Dr. Gheorghe Chiriac Babei este unul dintre nominalizații la
Secțiunea
MEDICI PENTRU ROMÂNIA
Citește și:
Ion BOBARU, ultimul farmacist de viță veche, un om bun de patrimoniu
VOTATI AICI câștigătorul secțiunii MEDICI PENTRU ROMÂNIA