DUMITRU DORIN PRUNARIU: „70 de ani… Este doar o cifră. În sufragerie, aparatul de gimnastică se află la loc de cinste”
„Cel mai înţelept este să înţelegi că viaţa este aşa cum este, are regulile ei, nu i te poţi opune şi ce îţi este scris, aia se va întâmpla” – a spus Dumitru Dorin Prunariu, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic, în cadrul celei de-a III-a ediție a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”, eveniment organizat deAsociația ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă”. Pe27 septembrie, Seniorul român al spațiului, va aniversa 70 de ani.
Ce ar fi făcut dacă nu ar fi fost cooptat în detașamentul cosmonauților
Originar din Brașov, Dumitru Dorin Prunariu s-a născut pe 27 septembrie 1952. A absolvit Liceul de Cultură Generală nr. 4 din localitate, apoi Facultatea de Inginerie Aerospaţială, Universitatea Politehnica Bucureşti (1976), cu specializarea inginerie aeronautică. A devenit inginer stagiar la IAR Ghimbav unde a lucrat timp de un an; ulterior, în cartea „La cinci minute după cosmos”, scrisă împreună cu realizatorul de emisiuni TV Alexandru Stark, avea să spună că dacă nu ar fi fost cooptat în detașamentul cosmonauților, ar fi construit la uzină, împreună cu soția, elicopterele și avioanele atât de râvnite în copilărie. În anul 1974 se căsătorise deja cu Crina Rodica Prunariu, cu care a fost coleg de facultate; împreună au doi fii, Radu – Cătălin (născut în 1975), pilot și Ovidiu – Daniel (născut în 1977).
În copilărie visa să devină constructor de aparate de zbor
Elev fiind, a devenit membru al Cercului de Aeromodelism de la Casa Pionirilor din Brașov, unde construia modele de planoare și de avioane, visând să devină constructor de aparate de zbor. La 17 ani când a cucerit premiul republican la Concursul de Creații Tehnice „Minitehnicus” și a primit carnetul de membru ”Minitehnicus” cu nr. 103. Peste 11 ani avea să devină cel de-al 103-lea pământean care a ajuns în Cosmos!
A urmat cursurile de trei ani ale Centrului de Pregătire a Cosmonauţilor „Iuri Gagarin” din Orăşelul Stelar, Rusia, iar în 1991, cursurile pentru cadre superioare ale Institutului Internaţional de Formare şi Management în domeniul Aviaţiei Civile (IAMTI/IIFGA) din Montreal, Canada.
În anul 1984 a fost decorat cu Medalia de Aur „Hermann Oberth” a Societății germane de rachete „Hermann Oberth – Wernher von Braun”, al cărei membru este în prezent.
În 1999 a absolvit cursurile Colegiului Naţional de Apărare, iar în 2004, cursul de ambasadori în cadrul Academiei Diplomatice a MAE (a fost Ambasador al României la Moscova). Lucrarea sa de Doctorat în ştiinţe tehnice, specialitatea dinamica zborului aerospaţial, susținută în 1999 s-a intitulat „Mişcarea perturbată a satelitului artificial al Pământului”.
Autor a peste 50 de lucrări, cărţi și articole apărute în reviste de specialitate
Este autorul a peste 50 de lucrări, cărţi și articole apărute în reviste de specialitate, între care: ”La cinci minute după cosmos” (1981), ”Cosmosul – Laborator şi uzină pentru viitorul omenirii” (1984), ”Istoria aviaţiei române” (1984), ”Dimensiuni psihice ale zborului aerospaţial” (1985), ”Asupra mișcării generale a vehiculului spațial sub acțiunea unui centru atractiv, ” Geodetic Precession Influence in Satellite Motion, Rom.Astron” (1998), ”The Poynting-Robertson Effect in Satellite Motion” (1999).
Dumitru Dorin Prunariu este membru al numeroase asociații și comisii de specialitate din România și străinătate. Este membru de onoare al Academiei Române, membru al Comisiei de Astronautică a Academiei Române și președinte al acesteia din 2015, membru corespondent al Academiei Internaţionale de Astronautică, fiind și membru în consiliul de conducere, membru al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte și Științe (California, SUA), membru al Academiei Europene de Științe și Arte.
Ce sfaturi le-a dat seniorilor, celor care s-au pensionat și ce ar trebui să facem odată cu înaintarea în vârstă? – este suficient doar să îl cităm pe Prunariu.
”Să nu stea degeaba! Să îşi facă de lucru, dar într-un mod organizat, cu planuri de viitor pe care să le urmărească. Dacă au avut preocupări sau pasiuni în perioada în care aveau şi serviciu şi nu s-au putut ocupa adecvat de ele, au acum posibilitatea să le reia. Să nu stea singuri şi să nu stea în preajma unor persoane care se plâng toată ziua, care îi storc de energie prin vorbe şi comportament. Să caute compania unor oameni tonici, optimişti, care degajă energie pozitivă, chiar şi de aceeaşi vârsta cu ei!”
“70 de ani… Este doar o cifră. În sufragerie, aparatul de gimnasctică se află la loc de cinste. Fac mişcare, sport, merg cu bicicleta, alerg prin aeroporturile lumii – abia m-am întors din SUA, iar mâine plec la Paris, duc o viaţă sănătoasă, fără excese, dar și fără să îmi refuz micile plăceri, ca toată lumea. Sincer să fiu, m-am gândit pentru prima dată că încep să îmbătrânesc la vârsta de 45 de ani… Au avut şi nişte probleme medicale, dar le-am trecut cu bine. Apoi a venit vârsta de 60 de ani. Şi atunci mi-am spus: Cum să îmbătrânesc, când eu mă simt ca înainte?!... Aşa că, am mers mai departe, în același ritm. Şi uite că acum, când mai am puţin şi împlinesc 70 de ani, mă gândesc déjà ce voi face la 80 de ani! Pentru că atunci, vreau să fiu la fel de activ, să continui să am vise, idealuri, proiecte de îndeplinit. Să ştiţi că, dacă mi s-ar oferi ocazia să zbor în Cosmos sau pe Lună, nu aş sta nicio clipă pe gânduri! Aş spune pe loc, DA! Mi-ar trebui doar vreo doi ani de pregătire!”…
“De vârstă nu trebuie să ţineţi niciodată cont! Pensia nu trebuie petrecută pasiv! Un pensionar trebuie să fie activ! Vă îndemn să aveţi şi să vă găsiţi mereu preocupări, chiar dacă sunteţi sau vă simţiţi singuri, neajutoraţi, deprimaţi. Gândiţi pozitiv, altfel, indiferent de vârstă, se instalează degradarea, sub toate formele ei! Fiţi conştienţi că, cele mai importante lucruri legate de noi înşine, de hotărâri din viaţa noastră, depind de noi, şi mai puţin de alţii. Desigur, depindem şi de mediul în care trăim, de sănătatea noastră, de conduită, de stilul de viaţă, dar mai ales de noi. Aveţi atâtea de transmis tinerei generaţii, sunteţi cu toţii creativi, aveţi ce povesti, ce împărtăşi, participați la evenimente, cursuri și concursuri, călătoriţi, mergeţi la spectacole, ieşiţi le plimbare! Nu staţi! Puneţi-vă în valoare, stabiliţi-vă obiective realizabile, pe termen scurt sau lung. Fugiţi de apatie, de depresie, de singurătate şi nu vă descurajaţi! Eu, de exemplu am un calendar foarte clar şi bine pus la punct, inclusiv pentru anul viiotr şi anii care urmează! Nu toate s-au realizat atunci când mi-am dorit şi mi-am propus, dar nu le abandonez!”.
Asteroidul „10707 Prunariu”
Anul trecut, s-au împlinit 40 de ani de când devenea primul și singurul cosmonaut român care a zburat în spaţiul cosmic. Pe 14 mai 1981, alături de cosmonautul Leonid Popov s-a îmbarcat la bordul navei Soiuz 40, cei doi petrecând în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. În momentul zborului, a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii și al patrulea cel mai tânăr cosmonaut; de atunci numărul acestora se apropie cu pași repezi și ”mari pentru omenire” de 600. „Consider ca principala mea misiune în viaţă a fost îndeplinită!” – a mărturisit într-un interviu. „(…) lumea este mult schimbată faţă de momentul startului spre înălţimi cosmice. Important este faptul că noi, cei care am fost acolo, sus, indiferent de naționalitate, avem o viziune comună asupra Planetei şi a nevoii de protecţie şi păstrare a ei în condiţii de curăţenie, pace şi colaborare, pentru ca ea să poată găzdui cât mai multe generaţii”.
Mari personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României
„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat de Asociația ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații de tineri.
“Mă bucur să vă revăd, după această perioadă care ne-a ţinut departe unii de ceilalţi…” – a declarat Alexandra Dobre, Președinta Asociației “Institutul pentru Îmbătrânire Activă” în deschiderea galei moderate de jurnalista Mihaela Bîrzilă. “Personal, am aşteptat aproape şase luni, pentru ca acest vis să devină realitate, pentru a ne bucura împreună, în această seară, de prezenţa invitatului nostru! Am avut răbdare, dar a meritat aşteptarea, pentru că dumnealui este foarte ocupat, solicitat şi invitat pretutindeni, în Bucureşti, în ţară şi în întreaga lume. Domnul Dumitru Dorin Prunariu este un veritabil senior de colecţie al României, este un exemplu, un model, atât pentru tineri, cât şi pentru seniori, mereu activ, tonic, plin de viaţă, cu proiecte şi vise despre care ne va povesti cu ocazia acestui proiect, creat ca un act de curaj, dar atât de benefic pentru noi toți. Pentru că România, nu este încă pregătită pentru schimbările demografice şi mai ales pentru seniorii noștri care au atâtea nevoi… Doresc să anunţ, cu această ocazie că Ministerul Muncii si Protecției Sociale va demara Strategia Naţională pentru Îmbătrânire Activă, un program din al cărui grup de lucru vom face şi noi parte, un proiect foarte important pentru România şi ţările europene. Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă, deci, cu atât mai importanţi sunt seniorii noştri pentru drepturile cărora ne luptăm”.
Primele două ediții ale Galei „SENIORI de COLECȚIE” le-au avut ca invitate pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ, Preşedinta Federaţiei Române de de Canotaj și a C.S. Dinamo simbol al sportului românesc, un model de conduită și profesionalism, o femeie cu o carieră impresionantă și o familie minunată şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE, a cărei viaţă şi carieră artistică sunt exemplare.
Acest proiect va continua cu organizarea în fiecare lună a câte unei ediții, cu invitați de excepție și va culmina cu lansarea unui album ”de colecție” cu cele mai frumoase imagini surprinse la fiecare eveniment, dar și cu toate confesiunile, cu întrebările și răspunsurile interlocutorilor, cu mărturisirile, poveștile și povestirile fiecărui invitat special.