Ecocasa aduce viitorul mai aproape – Galerie Foto
Inventatorul Iustin Capră este modelul său încă de la vârsta de 4-5 ani, când l-a descoperit în paginile revistei Sport şi Tehnică. Pe la 8 ani a vizitat pentru prima oară colecţia acestuia de invenţii expusă la Muzeul Tehnic din Bucureşti. Peste încă 25 de ani, Cătălin Butmălai l-a întâlnit pe Iustin Capră pentru prima dată lângă Ploieşti, iar astăzi e fericit să se numere printre apropiaţii săi.
Din colaborarea cu Iustin Capră a rezultat Fundaţia pentru Inventică şi Tehnologii Sustenabile – Iustin Capră (FITS) care reuneşte astăzi o echipă întreagă, ce îşi propune să stimuleze şi să promoveze inventica şi cercetarea românească. Conceptul unei case din lemn lamelar Soleta zeroEnergy – casa Soleta – este creaţia FITS. Prototipul se află pe şoseaua Bucureşti–Ploieşti, vizavi de Ambasada americană din Băneasa. Ce au urmărit creatorii casei Soleta prin acest tip de locuinţă? Crearea unui concept de arhitectură modulară, care să permită creşterea gradului de confort şi de funcţionalitate prin adăugarea de module noi în orice moment după construirea casei. Este o arhitectură „fără pereţi”, acoperişul preluând o mare parte din suprafaţa expusă mediului exterior. Prin această inovaţie se reduc costurile casei şi creşte gradul de iluminare naturală. De asemenea, protecţia la vânt este optimizată.
„Casa Soleta este răspunsul nostru la căutările intense din ultimii ani pentru găsirea unor soluţii sustenabile de locuinţe individuale. Ce-i drept, am plusat puţin la capitolul estetic.” Proiectanţii au folosit ca surse de inspiraţie lucrări similare din arhitectura americană, japoneză şi italiană. Prin ce diferă ea de alte locuinţe eco din ţară? „O arhitectură cu vino-ncoa’, izolaţie termică foarte eficace, sistem inovator de ventilaţie naturală cu schimbător de căldură, sistem modular inovator care permite extinderea sau modificarea funcţionalităţii şi arhitecturii casei după construirea acesteia, dotarea cu sisteme energetice nonconvenţionale în sistem «plug&play» etc.”
Pentru construirea casei au fost utilizate materiale locale, regenerabile,excepţie făcând doar izolaţia termică din poliuretan, substanţele de tratare şi finisare a lemnului şi plăcile din gips-carton folosite la finisarea interiorului. Acestea din urmă vor fi însă înlocuite cu plăci speciale din fibre de lemn. Structura casei este realizată din lemn lamelar încleiat, învelitoarea casei este din şindrilă tradiţională. Pardoseala interioară şi cea a teraselor sunt din lemn de pin. Pentru izolarea termică a pardoselilor au folosit un alt material natural: celuloza. Placările faţadelor exterioare sunt, de asemenea, realizate cu lambriu din lemn de molid, special tratat.
O mare atenţie a fost acordată şi iluminatului natural. Încă din faza de proiectare s-a luat în considerare potenţialul luminii naturale, astfel încât Soleta beneficiază de largi suprafeţe vitrate situate atât în suprafeţele verticale, cât şi în cele înclinate ale acoperişurilor. Soleta este alimentată de energii regenerabile, 45% din eficienţa energetică este obţinută printr-o monitorizare inteligentă a energiei, climei şi ventilaţiei. De asemenea, potrivit proiectantului, prin opţiunile de automatizare, se pot controla în timp real temperatura, iluminarea naturală şi artificială, ventilaţia, consumul de energie şi nivelul de securitate al casei prin smartphone.
Casa se poate cumpăra în variante cu suprafeţe de la 48 mp (+11 mp terasă) la 140 mp, preţurile fiind între 25.000 şi 78.000 de euro.
Casa Soleta foloseşte încălzire solară, iluminare cu LED, are un sistem de colectare a apei de ploaie, încălzire prin podea şi sisteme de ventilaţie forţată. Toate aceste sisteme pot fi controlate printr-o aplicaţie pe smartphone.
Articol preluat din Revista Cariere de aprilie. Pentru detalii legate de abonare, click aici