Frank Gehry: Asumați-vă riscul de a face ceva pentru umanitate
Frank Gehry este unul dintre cei mai importanți arhitecți contemporani, laureat al premiului Pritzker. Stilul său arhitectural este sculptural și dinamic, iar clădirile sale emblematice captivează și revitalizează, economic și cultural, locurile în care sunt construite.
Frank Gehry a proiectat, printre altele, Muzeul Fundației Guggenheim din Bilbao, Spania, Sala de Concerte Walt Disney, din Los Angeles, sediul Fundației Louis Vuitton, din Paris, Muzeul de Artă Weisman, din Minnesota, Casa care dansează, din Praga, Turnul Gehry, din Germania și multe altele.
Pentru Frank Gehry, arhitectura este artă și este „un act de conștiință socială, pentru că a construi clădiri înseamnă a crea locuri în care oamenii să aibă adăpost, să se apropie unii de alții, să se simtă iubiți și acceptați”.
Iată câteva dintre ideile și principiile sale de viață și de lucru.
„Întotdeauna am simțit că, dacă știi de dinainte ce urmează să faci, atunci vei sfârși prin a nu mai face acel lucru. Creativitatea începe de la curiozitate.”
Orice ai face, va ieși mai bine și mai adevărat cu cât ești mai inspirat, nu cu cât ești mai calculat. Iar inspirația vine din curiozitate, din creativitate, din bucuria de a explora, de a descoperi, din uimirea în fața noului și a neașteptatului. Toate acestea te energizează, te însuflețesc, te pun în mișcare, iar din această stare vei construi nu numai lucruri bine făcute, ci și interesante; și nu le vei duce numai la bun sfârșit, ci și la un nou început.
„Când construiești o clădire, orice clădire, începe cu un simplu model de construcție, și vezi unde duce asta.”
Adevărul, cheia este în esența lucrurilor. În esență este sămânța posibilităților și a potențialului. Brâncuși spunea: „Când vezi un pește, nu-i așa că nu te gândești la solzii lui? Te gândești la iuțeala lui, la corpul lui scânteietor pe care-l vezi plutind prin apă…Ei bine, chiar asta am încercat eu să exprim. Dacă i-aș fi făcut aripioare, ochi și solzi i-aș fi oprit mișcările și ți l-aș fi înfățișat printr-o mostră sau o formă a realității. Eu vreau doar sclipirea spiritului său.” Tot de la Brâncuși știm că: „Simplitatea este complexitatea rezolvată”.
Altfel spus, atunci când nu știi unde vrei să ajungi sau nu știi ce urmează, întoarce-te la elementul cel mai simplu, de a cărui funcționalitate ești sigur, și construiește începând de acolo. Elementul de autenticitate îți va semnala și va zădărnici orice disfuncționalitate.
„Când aveam 40 de ani am admirat Căruțașul din Delfi – o statuie foarte înaltă, din bronz, din Grecia antică. Am plâns. Și m-am gândit atunci: „Asta trebuie să facă un arhitect: să construiască clădiri care să genereze o reacție emoțională, chiar și peste secole”. Sună pompos, dar asta încerc eu să fac. Ăsta e visul, asta e speranța mea.”
Nu este pompos, pentru că țelul său nu vine din mândrie sau din dorința de recunoaștere. Frank Gehry este motivat de dorința de adevăr. Privind acea statuie, el a simțit valoarea spirituală și de funcționalitate a adevărului. A simțit că ceea ce este autentic are impact, trezește conștiințe, pune în mișcare, deservește un scop mai înalt, este universal și atemporal – așadar ajunge și este înțeles de mulți și peste veacuri.
O fotografie cu acea statuie se află, mare și impunătoare, într-unul din spațiile de lucru ale lui Frank Gehry, iar acesta continuă să o privească cu smerenie și evlavie. Este interesant și util să ne oferim ocazii de a ne expune din nou la experiențele revelatoare care ne-au inspirat, ne-au ridicat la un alt nivel al sinelui și ne-au făcut intrarea într-o altă etapă a vieții și a conștiinței de sine. E practic să ni le reamintim și să le retrăim.
„Majoritatea orașelor noastre sunt ansambluri de construcții de sticlă impersonale, reci, anonime. Construite pentru economii, nu pentru oameni.”
Furați de mirajul economiei, ne-am luat umanitatea de bună și am uitat de ea. Consecințele sunt semnificative, chiar dacă au fost neintenționate și chiar dacă încă nu sunt pe deplin conștientizate. Aplatizarea, plafonarea, automatizarea (inclusiv a trăirilor, emoțiilor, alegerilor, deciziilor), mainstream-ul au trecut în plan secund valoarea individualului, a specificului, a diversității, a identității.
Frank Gehry ne reinvită la autenticitate, emoție, implicare, trăire, ne cheamă către ce este personal, omenesc și uman. Funcționalitatea și viitorul de acolo încep.
„Chiar și ca artist, am constrângeri. Forța gravitațională e una dintre ele. Dar, în acest cadru de constrângeri, am 15 % libertatea de a crea, de a-mi produce arta.”
Legile sunt structura visului. Construiește pe ele, dar depășește-le – lărgește spațiul, înaintează, evoluează, inovează. Viața, funcționalitatea nu sunt făcute numai din structuri și elemente de bază. Așadar, folosește-te de structura și de fundamentul regulilor ca temelie pentru puterea ta de a construi, de a crea.
Ești mai atent la constrângeri sau la libertate? Tu ce faci cu ai tăi 15%?
„Mereu încerc să exprim mișcare. Sunt fascinat de pliuri, de falduri, pentru că te duc cu gândul la experiența fundamentală a iubirii și a căldurii umane.”
Viața și experiențele ei fundamentale stau la rădăcina tuturor lucrurilor. Nu le poți ignora, nu te poți lipsi de ele, sunt cele care trezesc emoție, care creeaza funcționalitate si care creeaza experiențe pe care oamenii aleg să le trăiască, pe care le țin minte, care îi transformă și le fac viața mai bună.
„Sunt idei pe care ți-e teamă să i le spui clientului. Clienții le pot respinge. Și o fac. Dar trebuie să-ți găsești vocea ta proprie. Și să găsești, în timp, argumentele care o susțin. Extinde-te în teritorii noi.”
Numai când ești tu însuți ești cel mai inspirat, ai cea mai mare energie și putere de creație și îți poți manifesta deplin identitatea și valoarea, pentru a aduce în lume contribuția care ți-a fost menită și care te face să te simți împlinit.
Și scriitorul Neil Gaiman spune: „Există ceva ce voi aveți și nu mai are nimeni: vă aveți pe voi înșivă. Aveți vocea voastră, mintea voastră, povestea voastră, viziunea voastră. Așa că scrieți, desenați și construiți, jucați-vă, dansați și trăiți așa cum numai voi o puteți face. Faceți lucrurile așa cum numai voi le puteți face. (…) Lucrurile pe care le-am făcut din entuziasm și pentru că mi-am dorit foarte tare să le dau viață și să le văd că există în realitate nu m-au dezamăgit niciodată și niciodată nu am regretat timpul pe care l-am petrecut făcându-le.”
„Am avut parteneri cu care am putut să mă joc.”
E important să ai parteneri pe măsura inspirației și a forței tale creatoare. Cu la fel de multă vitalitate și la fel de capabili să răspundă la chemare. Vă veți susține, vă veți inspira, vă veți încuraja, vă veți trage la răspundere, vă veți sfătui, vă veți calibra. Sunt oamenii cu care îți crești ideile sau alături de care găsești direcția potrivită și construiești vad suficient de mare pentru ideile tale.
„Am crescut știind că trebuie să fii bun cu semenii tăi și că, prin ceea ce faci, trebuie să faci lumea mai bună. Când construiești o clădire, trebuie să fie pentru binele oamenilor, să le facă viața mai bogată. Așa că fă-ți timp să le citești cărțile, să le privești obiectele de artă, să te întâlnești cu oamenii, să-i cunoști, să-i înțelegi, să vezi cine sunt, ce-i preocupă, ce le place – cât de bine poți, în timpul pe care-l ai la dispoziție.”
Lucrurile pe care le facem funcționează dacă pornesc de la adevăr și dacă sunt conectate la context.Trebuie să înțelegi realitatea pentru care construiești, trebuie să-i cunoști și să-i iubești pe oamenii pentru care creezi. Nu numai pentru că vei fi mai realist și mai eficient, ci și pentru că ție îți va fi mai bine dacă vei fi implicat, prezent, conectat la context, la oameni și la ce trăiești.
„Orice ați face, promiteți-mi că, cu fiecare proiect pe care-l desenați sau îl construiți, vă veți asuma riscul de a face ceva pentru umanitate.”
Epictet semnalează același lucru: „Evaluează ideile și oportunitățile în funcție de cât de dătătoare de viață sunt. Susține ceea ce promovează umanitatea, omenescul, dreptatea, creșterea benefică, bunătatea, ceea ce este posibil. Susține ceea ce face bine.”
Surse:
Creating feeling with Frank Gehry
Frank Gehry – MasterClass
Frank Gehry interview: Jump into the unknown
Frank Gehry interview. On ethics, architecture and much more
Foto: Pixabay