Generația VOT şi cei 500 de ambasadori. Poveste fără sfârşit
Schimbarea începe cu fiecare dintre noi! Un îndemn ce continuă să răsune în inimile multor tineri, care, prin propriul exemplu, fac din această lume un loc mai bun, în fiecare zi. Cu siguranţă, acest îndemn a prins viaţă şi în vara anului 2020, când doi tineri din București, Cristi Drăgan şi Tushar Advani, au demarat proiectul Generația VOT. Ce este Generația VOT?, aţi putea întreba şi pe bună dreptate. Generația VOT este o poveste, dar nu un basm ludic ori o utopie, ci o poveste reală, rostită de sute de tineri, care doresc să-şi facă vocea auzită. Tineri care consideră că votul este unul dintre cele mai importante drepturi ale fiinţei umane. Tineri care s-au unit împreună pentru acelaşi scop: cât mai mulţi la vot! Tineri pentru tineri, într-un dans al stickerelor pe buletine! Iată secretul şi iată magia!
După succesul alegerilor locale, unde prezenţa tinerilor la vot a crescut în mod semnificativ în București faţă de alegerile precedente, acesta fiind tocmai scopul mişcării Generația VOT, Cristi şi Tushar au pornit înscrierile pentru echipa de ambasadori. De ce o echipă de ambasadori?, i-am întrebat. Primeam zilnic zeci de mesaje, de la tineri din toată ţară, care îşi doreau să se implice în mod direct şi concret alături de noi. Atunci am spus să ne deschidem uşa şi să ne mărim echipa. Şi echipa chiar s-a mărit! Nu cu 10 tineri, nu cu 50, nici cu 100, nici măcar cu 150, ci cu 250 de ambasadori. Lucrurile nu s-au oprit aici, ne mărturisesc fondatorii – după prima rundă de înscrieri în echipa de ambasadori, mesajele în privat creşteau pe zi ce trece. Tinerii voiau să fie parte activă a acestei inițiative, voiau să fie incluşi în călătoria schimbării. Aşa că, la puţin timp după formarea primei echipe, am redeschis înscrierile. Uneori istoria se repetă şi iată cum a doua tură de înscrieri a adus cu sine alţi 250 de ambasadori. În total, o armată de 500 ambasadori, soldăţei ai votului.
Dar cine sunt aceşti ambasadori? Tineri din întreaga ţară, din Bucureşti şi Bacău, Constanţa şi Braşov, Suceava şi Sibiu, Hunedoara şi Botoşani, Galaţi şi Iaşi, iar lista poate continua, toate judeţele având măcar un reprezentant în echipa Generației VOT. Tineri activi în diverse programe de voluntariat, organizaţii şi proiecte – Consilii şcolare, cercetăşie, asociaţii studenţeşti, redacţii naţionale, cluburi de dezbateri, asociaţii umanitare etc. Tineri mai mici şi mai mari, segmentul de vârstă 16-24 de ani, majoritatea echipei fiind alcătuită din liceeni, iar cel mai tânăr ambasador având vârsta de nouă ani. Tineri care poate nu au împlinit încă vârsta legală pentru a vota, însă conştientizează cât de importantă este exercitarea acestui drept, fiind motivaţi de dorinţa construirii unei societăţi bine informate. Tineri şi adolescenţi care s-au unit, din toate colţurile ţării, pentru schimbarea în mai bine.
Întrebat „de ce îşi doreşte să între în echipa Generația VOT”, un viitor ambasador răspunde astfel: „Implicarea civică trebuie să reprezinte o prioritate pentru fiecare dintre noi. Dreptul la vot e mai important decât credem, însă nu suntem învățați ce presupune acesta. Ajungem la vârsta de 18 ani fără să înțelegem de ce avem acest drept și pentru ce votăm. Dacă reușesc prin intermediul acestei acțiuni să conving măcar o persoană să voteze, înseamnă că schimbarea e posibilă!”. Un alt tânăr ne mărturiseşte următoarele: „în curând voi împlini 18 ani şi consider că este datoria mea să mă informez şi să îi ajut şi pe ceilalţi să se informeze.” „Vreau să fac o diferenţă”; „Pentru a face o schimbare”; „E timpul pentru a acţiona ieşind la lumină, dar nu singuri, ci împreună.” sunt doar câteva alte răspunsuri care demonstrează puterea şi entuziasmul echipei Generația VOT.
Dar ce fac ambasadorii Generaţiei VOT? Poate cel mai concis şi simplu răspuns ar fi acesta: ajută ca mesajul şi activităţile proiectului să ajungă la cât mai mulţi oameni. De la un share pe Instagram la un comentariu pe Facebook; de la redactarea unui articol până la înregistrarea unui videoclip; de la păstrarea comunicării cu publicul larg la realizarea unor creaţii artistice, ambasadorii Generația VOT pun o cărămidă zilnic în construirea podului spre o societate în care votul este un act serios şi cool, în acelaşi timp. Mai mult decât atât, Cristi şi Tushi s-au asigurat că vor exista şi câteva momente de a fi împreună cu toţii, în mod concret. Astfel, în agenda unui ambasador în fiecare săptămână sunt două întâlniri Zoom: miercuri pentru networking şi timp de cunoaştere, iar duminică seară, şedinţa oficială, în care se pune ţara la cale. Oare cum ar fi fost o întâlnire fizică cu toţi cei 500 de ambasadori? Un fel de vot-festival? Până atunci, echipa lucrează de dimineaţă până seară în mediul virtual. Patru grupuri pe WhatsApp, zeci de anunţuri, sute de încurajări, mii de mesaje zilnic, acelaşi elan şi aceeaşi veselie.
Încercând să cuprindă, în câteva cuvinte, atmosfera unei întâlniri Zoom marca Generația VOT, un tânăr ambasador exclamă astfel: „A fost epic! Nu ai să vezi în altă parte atâtea zâmbete în acelaşi timp. Zâmbete puse pe treabă. Oamenii sunt încă frumoşi. Dovada este această echipă.” Un altfel de Zoom, la care ambasadorii participă cu drag şi poftă de muncă, iar discuţiile sunt uneori mai serioase, alteori mai amuzante – să fie oare acesta mixul perfect pentru o bună organizare? Cel mai probabil, da. Altfel, cum ar putea lucra atât de bine o echipă atât de numeroasă?
Multă vreme, în mediul online s-a răspândit un adevăr puternic, exprimat de Lily Tomlin: „M-am întrebat întotdeauna de ce cineva nu face ceva în legătură cu asta. Apoi mi-am dat seama că eu sunt cineva”. Generația VOT are acum o armată de ambasadori care ştiu că sunt cineva. Un grup de tineri care au speranţa că totul o să fie din ce în ce mai bine, doar dacă ne unim forţele împreună. Un prim pas în acest sens este să mergem la vot.
Ne vedem la Alegerile Parlamentare alături de ei, nu-i așa? Fii şi tu acel cineva!
***
Diana Benchea este masterandă în anul întâi la programul Modele de Comunicare și Relații Publice, Facultatea de Litere, Universitatea din București. Iubește dansul, scrisul, literatura, dar mai ales voluntariatul – să fie acolo pentru celălalt. Este coordonator regional în echipa Generația VOT de la începutul inițiativei și își dorește să fie o voce prezentă și activă pentru țara sa, la care ține atât de mult.