Ioan Valeriu Achiriloaie, cel mai bun schior român al momentului, vrea să facă în viitor o carieră în management sportiv
Trecerea de la agrement la sport de performanţă a fost din greşeală, spune zâmbind Ioan Valeriu Achiriloaie, sau Ionică, după cum îi spun cunoscuţii cu mare drag şi admiraţie. A fost o tranziţie naturală: mai întâi a schiat din plăcere, încă de mic copil, apoi şi-a dat seama că vrea şi poate mai mult.
„Tatăl meu a ţinut să ajung să pot schia pe orice pârtie din lume. Astfel, pas cu pas, uşor-uşor, fără ca eu şi familia mea să ne gândim în mod special la o carieră sportivă pentru mine, s-a ajuns unde s-a ajuns”, spune cu francheţe tânărul.
Părinţii l-au susţinut foarte mult financiar şi moral, aşa cum se întâmplă în multe alte sporturi din România, sprijin fără de care nu ar fi ajuns pe cele mai înalte culmi, la propriu şi la figurat.
„Am mare noroc cu familia. Nu vreau să mă ascund şi nu o să ascund niciodată acest lucru. La prima mea Olimpiadă, de la Soci, m-am calificat pe banii mei. Abia după aceea au venit un club, o federaţie puternică, care acum mă ajută foarte mult”, explică schiorul.
Asta înseamnă o perioadă foarte lungă, de aproximativ 15 ani, în care a fost susţinut financiar de părinţi. Altfel nu ar fi putut să ajungă să facă performanţă.
Acum este legitimat la ASC Corona din Braşov şi face parte din lotul naţional de schi alpin, la categoria seniori masculin, potrivit datelor publicate de Federația Română de Schi și Biatlon.
Licențiat în management sportiv la Coventry University din Marea Britanie
Deşi a început de mic să schieze, Ioan Valeriu Achiriloaie şi-a pus cariera pe hold la un moment dat şi a plecat la studii în Marea Britanie, la Universitatea Coventry. Doar acolo a găsit specializarea de management sportiv, pe care şi-o dorea cu ardoare să o urmeze.
„Am vrut să fac o facultate care să îmi folosească cu adevărat, în domeniul în care doresc să activez în continuare. Degeaba făceam facultatea de educaţie fizică şi sport, din punctul meu de vedere, căci eu mă văd manager în domeniul sportului pe viitor, nu profesor de sport sau antrenor – nu că ar fi ceva rău în asta, pur şi simplu nu e ceea ce îmi doresc să fac pe viitor”, explică tânărul.
„După ce îmi termin cariera de schior, vreau să devin exact lucrul care lipseşte la noi, pe partea organizatorică, adică să fiu manager, dar din toate punctele de vedere, cu tot ce presupune acest lucru, adică să aduc şi bani, să fac şi echipă, să aduc antrenori, dacă vorbim de schi alpin, să strâng acest nucleu, cu oameni care se pricep la ce fac, dar eu să fiu cel care dă toate lucrurile astea la cheie, să pot să le spun că mâine merg la ora X, în locul Y, unde pârtia de antrenament e pregătită, toate lucrurile organizatorice care lipsesc din păcate acum în acest domeniu. Şi facultatea pe care am făcut-o se mulează perfect pe meseria aceasta”, continuă Achiriloaie.
Mai mult, experienţa în Marea Britanie l-a adus în contact cu o altă mentalitate. A simţit pe propria piele cum e cultura de acolo, cum se mişcă lucrurile pe plan sportiv şi implicit i s-au deschis multe uşi.
„Am crescut în perioada aceea cât aş fi crescut aici în 10, din punct de vedere cultural, dar trebui să ajungi cumva să accepţi anumite lucruri, Trebuie să scapi de eventualele preconcepţii. Sunt sigur că evoluţia mea ca om şi ca sportiv ar fi fost total alta dacă nu meargeam acolo şi rămâneam aici la orice facultate, pur şi simplu pentru că s-au mai deschis nişte uşi pentru mine, s-a deschis un nou orizont, ca să spun aşa”, susţine schiorul.
Avem părtii bune, dar (paradoxal) e aproape imposibil să te antrenezi pe o pârtie autohtonă
Schorii nu prea se pot antrena pe pârtiile noastre, căci deocamdată la noi primează turismul, aşa că am vrut să aflăm unde şi cum se pregăteşte talentatul Ionică pentru competiţii.
„Mi se pare un lucru extraordinar că am ajuns să mă duc în Austria şi să am eu, ca român, părtia închisă pentru antrenament. Şi când vin în Poiana Braşov, să nu am aşa ceva. Sau în România, în general. Dacă vrem să facem ceva în schiul alpin, trebuie să corectăm uşor-uşor astfel de situaţii”, spune acesta.
În Austria, în locul în care mai stă sportivul nostru, clubul local îi închide un sfert de pârtie ca să se antreneze. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu sportivii nativi, doar că nu se pot antrena împreună, căci ei sunt juniori-copii, iar el e senior. Deci întrebarea care se pune este: dacă în Austria se poate, la noi de ce nu? Şi nu e mare lucru, din punct de vedere logistic, să pregăteşti o pârtie pentru antrenamente, trebuie doar să se vrea. Din fericire, există unele iniţiative în acest sens pe unele trasee din ţara noastră, aşa că lucrurile incep să se mişte în direcţia cea bună.
Iar uitându-ne la Achiriloaie, ne putem da seama că oameni ca el ne dau speranţă pentru viitor, căci e dispus să facă schimbare acolo unde este nevoie.
„Faptul că sunt acum în Cupa Mondială mă ajută să cunosc nişte oameni şi mi se deschid nişte oportunităţi extraordinare. Iar în secunda în care eu ma voi opri din schi, dar va veni cineva la mine să îmi ceară ajutorul pentru că vrea să facă schi şi nu ştie cum să procedeze, eu îl voi ajuta. Chiar dacă nu voi ajunge să fac parte din conducerea unor organizaţii sau federaţii, vreau sa fiu un facilitator şi vreau să mă implic 100% ca să îi ajut pe cei care vin după mine”, mai spune sportivul.
Ambasador al unei competiţii internaţionale
Iar un prim pas în acest sens a fost făcut deja de Achiriloaie, care este unul dintre ambasadorii competiţiei internaţionale de schi alpin FIS Children Trophy, ce debutează în februarie 2018 şi se va desfăşura pe parcursul a cinci ani în România.
„Este o competiţie extrem de importantă, odată cu acest eveniment se deschid noi uşi, noi orizonturi, astfel încât ţara noastră să fie pusă pe harta mondială a acestei discipline sportive”, spune Achiriloaie. „Dacă este o clădire cu 20 de etaje şi noi suntem la etajul 10, atunci e clar că nu vedem foarte departe. Cu cât urcăm mai sus, cu cât vedem mai departe şi orizontul se lărgeşte”, continuă sportivul.
Evenimentul, lansat în premieră în România de către Asociația de Turism Poiana Brașov, Federația Română de Schi și Biathlon și Primăria Brașov, se desfășoară în acest an în zilele de 23 și 24 februarie.
Competiția se adresează tinerilor schiori, fete și băieți, la categoriile de vârstă 12-14 ani și 14-16 ani.
Aproximativ 100 de schiori din zece țări vor concura la probele de slalom uriaș și slalom pe pârtia Subteleferic din masivul Postăvaru. România a primit drepturi de organizare până în 2022, competiţia fiind înscrisă încă patru ani în calendarul Federației Internaționale de Schi (FIS).
Cum se pregăteşte un sportiv de performanţă
„Este o pregătire continuă şi ţine tot anul. La noi se termină sezonul la final de aprilie şi începe în iunie”, spune schiorul.
Astfel, el intră în antrenamente în iunie, iar ca structură, e vorba de 90 la sută pregătire fizică şi 10 la sută pe schiuri, iar pe măsură ce se apropie luna noiembrie, procentele se inversează.
Pregătirea pe trasee începe cu cantonamente la gheţari, în Franţa, Austria şi Italia ş.a.m.d., iar apoi dacă se poate în emisfera sudică, în Chile şi Argentina. "E de un mare ajutor ca noi, în mijlocul verii, să mergem undeva şi să fie iarnă, e în plus o lună cu zăpadă. Apoi vin Canada si America până la prima etapă a CM, pe urmă nu mai este timp de antrenament. Numai din când în când te mai pregăteşti, dar doar ca să nu îţi ieşi din mână şi să vezi ce s-a făcut în anul de dinainte. Pregătirea e zi de zi, pas cu pas, desigur că am în minte obiective mari, dar fiecare etapă contează", explică schiorul.
E clar că schiul este unul dintre cele mai solicitante sporturi din punct de vedere fizic, dar cu siguranţă e nevoie şi de un fel de pregătire mentală.
"Lucrez în fiecare an la nişte lucruri, îmi dau seama de starea de spirit cu care trebuie să intru pe pârtie, încrec să îndepărtez elementele negative din jurul meu, fie că e vorba de persoane sau de lucruri, trebuie să tai răul de la rădăcină, pe termen lung e foarte important, poate mai important ca o pregătire buna fizică, pe schiuri. Creierul e cel mai puternic organ pe care îl avem, iar de acolo pleacă totul", mai spune Achiriloaie.
*Notă: Achiriloaie s-a calificat şi la Olimpiada 2018 de la Pyeonchang, Coreea de Sud, dar din cauza unui concurs de împrejurări, care nu au ţinut de el, sportivul nu va participa la competiţie. Mai multe detalii puteţi găsi AICI.