Loredana Dinu: „Primul lucru pe care l-am învățat în scrimă a fost să învăț să pierd”
Chiar dacă s-a retras din activitatea competițională, viața campioanei olimpice la scrimă este una foarte activă. Se împarte între jobul de la Ministerul Afacerilor Interne, cursurile de coaching, cursurile de masterat, sala de sport, evenimentele de promovare a sportului. Tot ce își dorește este să rămână un promotor al sportului și al unui stil de viață sănătos, cu atât mai mult cu cât, în zilele noastre, sportul nu mai este o prioritate pentru copii și tineri. „Faptul că am câștigat acestă medalie olimpică mă obligă să transmit mai departe din experiența mea tinerelor generații. Sportul a fost pentru mine un stil de viață, o pasiune, a avut un rol esențial în dezvoltarea mea ca individ și m-a ajutat să mă împlinesc pe plan profesional. Sunt persoana de azi datorită sportului și a oamenilor care au investit în mine”, explică spadasina.
Cu siguranță, cea mai mare realizare a sa în plan profesional este câștigarea aurului olimpic la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, iar bunul său cel mai de preț este medalia olimpică. E optimistă, mereu pusă pe treabă, în mișcare și pe fugă, ambițioasă, răbdătoare și perseverentă, dar recunoaște că are și o trăsătură ta de caracter care îi displace mult – încăpățânarea. Altfel, recunoaște că i-ar fi plăcut să aibă mai mult curaj să riște, iar dacă ar fi să schimbe un singur atribut al său, s-ar strădui să vorbească mai puțin și să asculte mai mult.
De la mușchetarii lui Dumas la cărți de dezvoltare personală
Eroul ei de ficțiune preferat e Batman și îi place să se identifice cu femeile puternice care au luptat pentru drepturile lor. Să nu uităm totuși că avem de-a face cu o campioană olimpică la scrimă… Și totuși, dacă ar fi posibil să se reîncarneze, și-ar dori să se întoarcă în postura de bărbat. Pune mare preț pe respectul pentru ceilalți, respectul de sine, onestitatea, empatia, independența, echilibrul psihic – calități esențiale pentru un sportiv. Și un pic de noroc, „acel gram de șansă în plus ca să realizezi ce ți-ai propus”. Crede că un eșec este cel mai bun motiv pentru a deveni mai puternic. Dacă s-ar întoarce cu 20 de ani în urmă, și-ar spune „Hmm… cât am de muncit pentru a obține o medalie olimpică?! Aproape 20 de ani?!” Până pe la 18 ani îl prefera pe Alexandre Dumas și mușchetarii săi, însă acum citește mult despre dezvoltare personală, comunicare sau public speaking.
Îmi doresc trei copii și doi căței
Deși deține un titlu olimpic, deloc la îndemâna oricui, mărturisește că s-a simțit în culmea fericirii la nunta ei, acum opt ani. Firesc, cea mai mare realizare în plan personal este căsnicia sa, iar persoana pe care o apreciază cel mai mult e soțul ei, pe care îl consideră eroul vieții sale. Singurul regret e faptul că încă nu e mamă și puțini sunt cei care știu cât de greu i-a fost să treacă peste decesul tatălui său. Familia e cel mai important lucru, iar fericirea o definește ca fiind atunci când ea și familia sunt sănătoși, când e înconjurată de cei dragi și muncește într-un domeniu care îi place. Peste 10 ani se vede alături de soțul ei, cu trei copii și doi căței. Motto-ul după care își ghidează viața este „Tratează-i pe ceilalți așa cum ți-ar plăcea să te trateze și ei pe tine.”
Nu ne putem întrece niciodată cu „sportul rege”
Cum e să ai în România o multiplă campioană mondială la scrimă și totuși în țara asta să se vorbească mai mult despre fotbal? O situație pe care Loredana Dinu o acceptă cu detașare și înțelepciune: „Abia la maturitate am înțeles de ce se promovează atât de mult fotbalul și atât de puțin scrima. Scrima este un sport constant, în ceea ce privește performanța sportivilor români. De mai bine de 20 de ani, sportivii au obținut rezultate notabile pentru România. Și se observa că, de-a lungul timpului, rezultatele scrimei au dus la dezvoltarea acestei ramuri pe plan național. Eu apreciez fotbalul de calitate și respect toți sportivii care muncesc din greu pentru a obține performanțe, însă, nu ne putem întrece niciodată cu „sportul rege”, chiar dacă scrimerii români au obținut până în acest moment 16 medalii olimpice”, explică cea care a obținut aurul olimpic la Rio de Janeiro. Ce are fotbalul și nu au alte sporturi „mai discrete” de e mereu în deschiderea știrilor sportive? „Fotbalul oferă spectacol, angrenează în acest domeniu foarte mulți oameni, are o bază de selecție mare și dispune de resurse financiare cu mult peste celelalte sporturi. Pe lângă toate astea, mai are ceva ce lipsește celorlalte sporturi: can-can-ul”.
Loredana Dinu susține că scrima este un sport în care ambiția de a fi primul este una dintre calitățile de bază ale celor care fac performanță. De asemenea, e un sport în care există și competivitate, dar și solidaritate feminină. Care se manifestă și după ieșirea din competiții. Loredana crede că acest lucru depinde foarte mult de cât de puternice au fost relațiile pe parcursul carierei sportive. „Uneori, am petrecut mai mult timp cu colegele decât cu sora sau părinții mei. De aceea, mereu am spus că, pentru mine, majoritatea relațiilor cu colegele mele au fost mai mult decât simple relații de colegialitate”, povestește campioana.
Sportivii români au în plus motivația de a fi cei mai buni, în ciuda obstacolelor de tot felul
În ceea ce privește antrenamentele de scrimă feminină din România, comparative cu cele din alte țări, Loredana Dinu recunoaște că există multe diferențe datorate metodologiei aplicate, stilului predat, nivelului de dezvoltare al infrastructurii, deficitului de antrenori, dar mai ales, diferenței de resurse financiare alocate domeniului.
„Însă, sportivii români au un mare atu, acela că, indiferent de condițiile de pregătire sau de nivelul scăzut de salarizare, comparativ cu alte state, găsesc încă motivația de a munci cu aceeași hotărâre, cu perseverență, fiind ghidați de dorința de a face performanță, de a fi cei mai buni”, susține spadasina.
Privirea aceea care spune „am trecut și eu prin asta”…
Loredana Dinu își aduce aminte cu drag și recunoștință de mentorul pe care l-a avut alături în cariera ei de sportiv. „Din păcate, nu mai este printre noi, ci mă veghează de undeva din cer. Domnul antrenor emerit Dumitru Popescu mi-a fost mulți ani la rând și profesor, dar și psiholog, prieten, părinte, mentor. Acum mi-ar plăcea să cred că este îngerul meu păzitor”, recunoaște cu tristețe Loredana.
Retrospectiv, campioana recunoaște că cel mai greu moment din cariera sportivă a fost în primăvara lui 2016. „A fost momentul în care, în timpul unui antrenament la Satu Mare, m-am accidentat foarte grav la glezna piciorului drept. Această accidentare venea cu doar câteva luni înainte de plecarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro și am intrat în panică, pur și simplu”, își amintește ea.
Cea mai frumoasă declarație sau gest primite vreodată de la un susținător, chiar dacă este una atipică, este să întâlnești privirea copiilor, motivați de ceea ce le spui. În ceea ce-i privește pe cei mari, privirea aceea care spune „am trecut și eu prin asta” este extrem de valoroasă, deoarece le transmit speranță și încrederea că la final totul va fi așa cum își doresc.
Victoria nu poate exista fără eșec
Este convinsă că sportivul de performanță poate fi un lider, atât pentru colegii săi, pentru tânăra generație, cât și pentru o întregă societate. Mai ales când e vorba despre un sportiv de talie internațională. „Primul lucru pe care l-am învățat în scrimă a fost să învăț să pierd. Victoria nu poate exista fără eșec. În viața unui sportiv victoria și înfrângerea vin întotdeauna la pachet. Ceea ce contează este că atunci când ai un eșec trebuie să știi să pierzi și să repari ceea ce ai greșit, iar atunci când câștigi, trebuie să rămâi cu picioarele pe pământ și să încerci să menții performanțele. O mentalitate de învingător se formează trecând peste muuulte eșecuri. Copiilor le vorbesc întotdeauna despre beneficiile pe care le obțin atunci când vin în sala de scrimă. Practicând acest sport, copiii își vor dezvolta mecanismele gândirii, atenția, memoria sau creativitatea. În același timp își vor impune o anumită conduită, disciplină și vor deveni mai responsabili. Scrima este un sport al minții, care îi va ajuta să se dezvolte armonios, atât fizic, cât și psihic. Bineînțeles i-aș încuraja să creadă în visul lor, dar mai ales să muncească pentru a-l îndeplini. Fără să ignore școala, fiindcă este foarte important să îmbine sportul cu școala”, descrie Loredana felul în care îi mentorează pe cei tineri.
Comparând sportul românesc în anii în care a făcut performanță cu perioada de acum, campioana olimpică la scrimă crede că există mai multe schimbări nefavorabile: de la pierderea interesului pentru practicarea sportului, lupta continuă cu gadgeturile momentului, lipsa unei strategii unitare naționale de promovare a sportului, scăderea natalității, scăderea bazei de selecție, dorința părinților de a duce copiii la cât mai multe ore de meditații și cursuri de toate felurile, fără să țină cont de joacă și de sport. Educația prin sport ar trebui să devină o prioritate în educație, concluzionează sportive de talie internațională.
Foto: Arhiva personală a Loredanei Dinu