Lucian Boia: Ne-ar placea sa primim o infuzie de spirit organizatoric nemtesc
Revista Cariere: Vor invata generatiile viitoare din actuala criza economica?
Lucian Boia: Oamenii nu invata din istorie. Stiti in principal de ce nu invata? Nu fiindca omul e refractar sa invete din istorie, ci si din cauza ca istoria nu se repeta, asta-i problema. Deci, ce sa invat din istorie? Pentru ca nici criza asta n-a fost la fel cum a fost criza din ‘29-‘33. Vor mai fi si alte crize, vor mai fi si dezastre de tot felul, ca doar nu s-a incheiat istoria. Dar de fiecare data vor fi altfel. Oamenii se vor gasi de fiecare data in fata altor sfidari. Societatea insasi va fi alta. Nu se reia aceeasi piesa. Se joaca mereu piese diferite pe scena lumii.
Romanii nu exceleaza in spiritul de organizare
Muncesc romanii mai putin sau mai mult ca altii?
Nu poti sa generalizezi si sa spui ca romanii sunt asa si asa. Dar daca incercam o generalizare, totusi, printre calitatile si defectele romanesti, la rubrica “defecte” sau “lacune” se afla si lipsa de spirit de organizare. E clar ca romanii nu exceleaza in organizare. Toate lucrurile acestea au o explicatie istorica, pentru ca eu nu cred in “psihologia popoarelor”.
Lucrurile nu s-au legat atat de bine la romanii, din cauza ca au trait multa vreme intr-o societate traditionala, taraneasca si au intrat imperfect intr-o societate de tip modern. Cert e ca sunt opusul nemtilor in privinta asta. De asta s-a reactivat la noi o anumita mitologie pro-germana, vezi si revenirea in memoria istorica a lui Carol I, vezi si povestea mai recenta cu primarul Sibiului. Adica ne-ar placea sa primim o infuzie nemteasca tocmai pentru ca suntem constienti ca tocmai asta ne lipseste, ce au nemtii intr-un grad destul de inalt, adica disciplina, organizare, asta lipseste in cazul romanilor. Uneori ne si laudam indirect cu treaba asta, spunand ca suntem inteligenti, poate mai inteligenti decat altii. Si asta e o mitologie, bineinteles. Nu suntem nici mai inteligenti, nici mai putin inteligenti decat altii. Suntem, fiecare dintre noi, de diverse niveluri de inteligenta. In schimb, daca ne laudam uneori cu inteligenta, recunoastem ca nu stam deloc bine cu spiritul de organizare.
Credeti ca felul de a organiza munca al companiilor multinationale ne va influenta pozitiv?
Cred ca pana la urma istoria ne va obliga. Nu stiu care e rolul fiecarei companii internationale in crearea unui nou spirit romanesc, dar, peste toate, istoria merge intr-o anumita directie si oamenii se adapteaza istoriei. Sunt convins ca, peste cateva decenii, societatea romaneasca nu va mai semana deloc cu societatea de astazi. Nu stiu daca va fi mai bine sau mai rau. Nu stiu in Occident daca va fi mai bine sau mai rau. Viitorul nu-l cunoastem. Eu ce stiu cu siguranta, sau cred ca stiu cu siguranta, este ca, peste 50 de ani, lumea nu va mai semana aproape de loc cu lumea de astazi, dar nu stiu cu ce va semana.
Audio: Lucian Boia despre spiritul de organizare al romanilor
Problema mentalitatilor
Ce inseamna modernizarea statului azi?
Sigur ca se poate imbunatati constitutia, si inca substantial, se pot restructura institutiile si asa mai departe, dar cred ca, in primul rand, noi avem o problema cu mentalitatile, deoarece constitutia, asa cum e ea, ar functiona mult mai bine daca si oamenii ar functiona mai bine. Noi avem o problema de cultura in sensul larg al termenului, mai mult decat o problema de constitutie sau de institutii ale statului.
Cum ar trebui imbunatatita aceasta mentalitate?
Aici nu exista retete. Pana la urma, mediul social conteaza si istoria ne va obliga sa mergem in directia in care merge ea.
Eu n-am nici entuziasme fata de Romania de astazi, dar n-am nici o reactie de respingere. Asta tine si de firea omului si de psihologia fiecaruia. Pe mine nu ma deranjeaza ca traiesc in Romania, nici nu ma umple de satisfactie. “Traim in Romania” – asta e o vorba mare! Fiecare dintre noi traim acasa in primul rand, traim intr-un cerc de prieteni, de cunostinte, si apoi e si cercul cel mare ca traim in Romania. Cred ca marile satisfactii sau insatisfactii le are fiecare din cercul mai ingust in care traieste. Eu ma simt bine la mine acasa, printre lucrurile si cartile mele si ma simt normal in viata sociala pe care o duc in Romania. In rest, stim cu totii ca Romania nu arata chiar foarte bine.
Ce mituri vom avea peste 50 de ani?
Le spun mereu si studentilor si am si scris in jurul acestei idei: tot ce spunem noi despre viitor nu are nici cea mai mica acoperire. Sunt convins ca viitorul e foarte diferit de tot ceea ce ne imaginam noi. De aceea, eu nu cred in tot felul de supozitii, in tot felul de scenarii si nici macar in cercetarile, daca pot sa le spun asa, care se doresc stiintifice, de proiectiile care se fac. Sunt sceptic in toate privintele: si cand ni se spune ca nu stiu ce clima va fi in anul 2100, si ce se va mai intampla in foarte multe privinte. Nu cred nimic din toate acestea, astfel incat nu-mi permit sa fac nici eu supozitii si sa anunt culorile sub care se va prezenta viitorul.
Audio: Lucian Boia despre viitor
Lustratia, o lege tardiva
Mai are vreun efect pozitiv anticomunismul astazi?
Anticomunismul a avut un efect in anii 90, cand ne-am rupt sau cand ar fi trebuit sa ne rupem mai de adevaratelea de comunism. Nu cred ca ceea ce se vorbeste zilele acestea despre legea lustratiei mai are vreun rost, acum, dupa 20 de ani. Atunci ar fi avut, sa nu ajunga la putere sau sa nu puna mana pe averea nationala fostii securisti, fostii activisti, dar acum, odata ce s-au asezat la putere, ce s-au imbogatit…
De ce se vorbeste atunci atat de mult despre acest lucru?
Din demagogie. Ca sa se gaseasca o tema de discutie si de propaganda politica. Daca nu faci un lucru la timpul lui, e putin penibil sa-l mai faci, pentru ca nu mai e timpul lui. Sunt absolut de acord cu o atitudine anticomunista pe care, in ce ma priveste, am avut-o si o am si cred ca se vede din cartile mele, fara sa fie stridenta, pentru ca mie nu-mi place sa ma exprim strident. Mi se pare ca e derizoriu sa condamni comunismul, dar in continuare cei care au facut cariera in comunism sa-si continue, si inca cu prisosinta, cariera si dupa ‘89, si mai ales sa puna stapanire pe averea tarii. Pana la urma, mai putine declaratii si mai multe fapte s-ar fi asteptat in materie de condamnare a comunismului.
Cum caracterizati relatia dintre Biserica si stat?
Biserica ortodoxa a fost intotdeauna apropiata de stat si statul de biserica. Eu zic ca nu e un lucru bun. Si lucrurile acestea vor evolua incetul cu incetul. Ar fi si in interesul statului, si in cel al bisericii sa-si vada fiecare de drumul sau propriu, de vocatia proprie. Biserica ortodoxa a fost foarte criticata, si pe drept cuvant, pentru atitudinea sau lipsa de atitudine din timpul comunismului. Asta se leaga tot de traditia ei. Vezi exemplul opus al bisericii din Polonia. Idealul ar fi ca Biserica, chiar in propriul interes al ei, sa nu mai mearga chiar atat de strans in legatura cu statul, iar statul sa isi vada de trebuirile lui, care sunt altele decat cele ale bisericii.
La ce proiecte lucrati in prezent?
Imi va aparea acum, in toamna, o carte pe care deja am publicat-o in Franta si e in curs de traducere acum, o carte despre Franta in general, despre ponderea Frantei ca mare putere, sub toate aspectele. De asemenea, scriu un eseu, si cred ca va aparea tot in toamna impreuna cu cartea despre Franta, despre Germania in secolul al XX-lea, mai precis din ajunul primului razboi pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.
Audio: Lucian Boia despre modernizare