Mark Turrell, omul care aduce ploaia. La propriu
Mark Turrell s-a născut în Toronto, Canada. Părinții săi sunt din Africa de Sud. El și-a trăit cea mai mare parte a vieții în Anglia, dar a experimentat viața și în orașe mari precum Paris, Berlin, Boston, San Francisco, Johannesburg și Alpii francezi. În prezent locuiește în Berlin.
Lui Mark îi place să citească, în special subiecte de afaceri (deși este interesat și cărți de ficțiune). Îi place să călătorească des (în medie, o dată pe săptămână călătorește în altă țară), ajungând astfel în România de mai multe ori în acest an. În timpul liber, Mark scrie schițe de concept pentru cărți, emisiuni TV și filme.
Este interesat să lucreze cu inginerii din România. Are prieteni în UK, Germania, SUA care folosesc “creierele” românești în proiectele lor. Mark nu pricepe de ce cu atâtea talente, România nu o duce puțin mai bine.
Mark Turrell este Young Global Leader din (2010) comunitate a Forumului Economic Mondial și Technology Pioneer (2008). Mark a vizitat România cu ocazia evenimentului Future Makers, prilej cu care a acordat Revistei CARIERE un scurt interviu. M-a interesat, în primul rând, ce anume a făcut ca el să ajungă pe lista celor 100 de lideri globali în 2010. Mai ales că în 2010 a trecut printr-un faliment și a fost cea mai grea perioadă din viața sa.
„Nu am idee care sunt motivele, pentru că nu mi s-a spus niciodată cine m-a nominalizat și de ce. Dar este o onoare să fiu printre cei 100 Young Global Leaders. Nu este un lucru ușor de obținut. Mulți dintre tinerii lideri mondiali nu sunt oamenii obișnuiți. Fac afaceri, politică, într-un mod diferit față de ceilalți, comportamentul, obiceiurile lor sunt altfel. Și cu siguranță aș fi calificat pentru asta, dar nu este suficient doar să ai o idee. Trebuie să o pui în practică, să faci ceva. Da. Mulți oameni nu fac nimic sau dacă fac ceva este la scară foarte mică. Trebuie să faci lucruri importante pentru viața comunității”, ne-a precizat acesta. Mark are un plan pe 25 de ani, despre care spune că l-a devansat deja.
Cea mai importană idee pusă în practică în ultima perioadă
„Eu, în acest moment, sunt fascinat de apă ca parte importantă a umanității. Iar din cauza schimbărilor climatice avem mai puțină ploaie iar când plouă, efectele sunt mai severe. Acum am o obsesie despre cum vom genera apă proaspătă cât mai repede posibil, pentru că dacă nu, vom mai vedea migrație din cauza lipsei apei potabile. Oamenii trebuie să trăiască undeva. Folosind tehnologia încerc să creez ploaie, prin ionizare. O altă tehnologie este de a fora în ape, pentru a scoate la suprafață sursele de apă dulce. Cum fac să scot aceste două tehnologii din laborator și cum fac să fie folosite cât mai repede în peste 50 de țări, este ceea ce mă preocupă. Nu am timp de pierdut”, spune acesta.
Mark Turrell îmi spune că tehnologia de producere a ploii a fost deja aplicată în Iordania în ultimii doi ani, iar rezultatele au fost cu 39% mai multe precipitații pe suprafețe largi, de 10.000-15.000 kilometri pătrați.
Îi atrag atenția lui Mark că în Iordania au avut loc inundații de curând și dacă nu cumva una din cauze poate fi și această tehnologie de producere, forțată, i-am spus eu, a ploilor. Mark îmi spune că inundațiile care au avut loc în Iordania au fost la 150 de km sud de locul în care ei își desfășoară activitatea. Îmi explică de asemenea că tehnic procesul poate fi ușor controlat iar dacă parametrii nu sunt favorabili nu se acționează. „E știință. E mai ușor să folosești Facebook și să crezi că ești un expert ștințific. Deci, avem cu 40 la sută mai multe precipitații, s-au generat peste 16.000 de locuri de muncă, creștere economică etc.”, își continua el pledoaria pentru munca pe care o depune.
„Apa care poate fi folosită în agricultură pentru irigarea terenurilor este un rezultat real. Suntem în discuții cu una dintre marile țări africane, sperăm să avem în curând un contract semnat pentru a aduce ploaia în trei zone. Acesta ar fi un proiect de un sfert de miliard de dolari în următorii 10 ani pentru. Asta înseamnă să faci lucruri mari, importante”.
Acceptarea eșecului, parte din plan?
„Cred că dacă divizăm, poți fi lider în barul tău, în restaurantul tău, poți fi lider în școala ta, în afacerea ta..Dar dacă ne uităm la un lider global, vorbim de o viziune diferită. Cred că a fi un lider original, care face ca lucrurile să fie auzite, este semnificativ diferit de cei care copiază ceea ce s-a făcut înainte. Dacă vrei să fii un lider al lumii și un pionier al unor idei/ fapte, pentru început trebuie să accepți că majoritatea lucrurilor pe care le vei face vor eșua, vei pierde bani. Odată ce accepți ideea că nu tot ceea ce faci va funcționa, apoi vezi CUM rezolvi creativ problemele, CUM echilibrezi toate celelalte, CUM înțelegi consecințele acțiunilor tale. De exemplu, dacă eu aduc ploaie în Kenya, vom avea țânțari. Trebuie să rezolv și problema cu țânțarii. E în regulă. Pot să rezolv asta, pot fabrica un spray pentru țânțari și se rezolvă și problema țânțarilor.
Ca lider în pionierat, trebuie să te gândești la toate consecințele acțiunilor tale. Și să faci un plan. Următoarea provocare este cum îi inspiri pe oameni, sau ce anume îi poate inspira. Cum motivezi oamenii și organizațiile să colaboreze cu tine pentru ca ideile tale să devină reale? Pentru că nu poți să pui o idee în practică singur. Nu stai singur în deșert și le spui oamenilor, «urmați-mă..» Ai nevoie de sprijin pentru ideile tale, de sprijin guvernamental, de finanțatori, de o mulțime de oameni care să creadă în ideile tale. Adesea dacă depui prea mult efort într-o abilitate s-ar putea să îți afecteze creativitatea și atunci ai nevoie de un partener. Deci, e nevoie de alți oameni pentru a lucra și a pune în practică idei. În cazul meu de exemplu, sunt destui oameni care cred că nu sunt agreabil. Dar pot să îți spun că eu sunt o persoană agreabilă. Dar dacă cineva îmi spune un non-sens, eu îi spun că acel lucru e un non-sens”, spune acesta.
De ce îi este frică lui Mark Turrell
Mark a cunoscut gustul eșecului în 2010 și în loc să plângă și să devină alcoolic, să fie depresiv și furios, s-a refugiat în cercetare. Apoi a scris o carte, a făcut bani din consultanță, apoi a ținut conferințe pe baza cărții. Așa că din punct de vedere profesional nu-i este teamă de nimic. Nici nu poate să îmi spună care este profesia lui de bază. Cei mai mulți oameni se identifică cu ceea ce fac, medic, profesor, inginer. Mark îmi spune că face diverse lucruri, în același timp. Și-a făcut un site și acolo cine dorește poate găsi informații despre proiectele la care lucrează. „Știu că nu totul va funcționa. Stiu asta. Pe de altă parte nu îmi e teamă că pentru că știu ce fel de om sunt și cum gândesc lucrurile”. Lui Mark îi place să iasă din tipare și vede întotdeauna partea plină a paharului.
Dacă ar fi să piardă toți banii, din nou, Mark nu se teme pentru că a mai trecut prin asta. „De fapt, trebuie să recunosc, mi-a fost frică de fete. Așa că pe la începuturi am înființat un studio de fotografie de modă în Los Angeles, numit Dream Factory, pentru ca să mă imunizez de frica fetelor care arată bine”. Mark Turell este căsătorit de 20 de ani și are doi copii. Îmi spune glumind că întrucât lucrurile au mers bine între el și soția sa, „a mai semnat contractul pe încă zece ani”.