Markus Wirth – Arhitectura durabila? Oamenii
Aveti o consistenta experienta multi-culturala, derivata din proiectele de munca desfasurate in Elvetia, Mexic, Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est, Marea Britanie, tarile scandinave, zona mediteraneana sau Serbia. La ce va ajuta expunerea aceasta internationala? Sunteti "vaccinat" impotriva surprizelor de orice fel, sunteti mai tolerant, empatizati mai usor?
N-am nimic impotriva surprizelor, uneori sunt placute. Asa au fost si cele avute in Romania, ele mi-au facut viata mai intere-santa. Pentru mine este fascinant sa intal-nesc alta cultura. Ori de cate ori am avut de ales, am preferat sa merg in alta tara, indife-rent daca era vorba doar despre o vacanta de cateva zile sau despre cativa ani de munca. Pentru mine, experienta multiculturala este o parte a vietii.
Cum i-ati descrie pe romani? Ce trasatura specific romaneasca apreciati si pe care o detestati?
Am acumulat o mare experienta cu oamenii de la Holcim Romania si nu stiu daca ei sunt o exceptie, dar i-am vazut pasionati de ceea ce fac, onesti, loiali companiei si cole-gilor. As mai spune ca sunt inimosi. Tin minte si acum primirea calduroasa pe care mi-au facut-o cand am venit pentru prima oara aici. Cu bratele si cu sufletul deschise. Mi-e greu sa spun ce imi displace. Daca trebuie totusi sa o fac, o sa ma refer la birocratie, care e mai putin atractiva. De exemplu, am ramas cu o amintire neplacuta din eforturile pe care si eu si altii a trebuit sa le facem doar pentru a-mi obtine permisul de rezidenta aici. Sunt genul de lucruri care fac viata putin confortabila, ca sa ma exprim eufemistic.
Dar ceea ce spuneti tine mai mult de sistem si mai putin de oameni.
Da, dar oamenii fiind parte a sistemului, ajung sa apere si sa cultive acest mod de a face lucrurile. La fel se poate intampla si intr-un restaurant unde daca ceri ceva, te poti trezi cu un raspuns de genul: "Nu este treaba mea sa fac asta!". E un stil agasant si neproductiv.
Holcim are in Romania in jur de 1.300 de angajati. V-ati facut vreodata socoteala pe cati dintre ei ii cunoasteti personal, ati dat mana sau ati vorbit cu ei, ori ii stiti pe nume?
De cate ori ma duc prin fabricile noastre sau in celelalte puncte de lucru ma bucur sa-mi intalnesc oamenii, dau mana cu ei, schimbam cateva vorbe, indiferent daca sunt soferi, operatori sau muncitori. Uneori ii intreb lucruri care ma framanta, le cer expli-catii, pentru ca ei stiu cel mai bine cum stau lucrurile acolo. Daca insistati sa va dau o cifra, apreciez la 300 numarul celor pe care ii stiu personal, dupa nume.
Markus este un lider vizionar, cu o excelenta si realista perspectiva asupra mediului de afaceri. Are o profunda capacitate de a intelege toate aspectele unui business, care ii permite sa ia cele mai bune decizii tinand intotdeauna cont de latura umana. Este o bucurie sa-l ai alaturi si sa discuti cu el cate-n luna si-n stele: de la afaceri, pana la carti, ceasuri, vinuri bune sau branzeturi!
Francois Laporte Marketing and Sales Director Holcim Romania SA
Se spune despre dv. ca sunteti orientat catre oameni. Cum se traduce, concret, aceasta atitudine?
In primul rand, imi place sa ascult oamenii. Iar ei trebuie sa stie asta, ca vor avea intotdeauna un bun ascultator in mine. Orice au sa-mi spuna ma intereseaza. Nu intrerup niciodata pe cineva! Stilul meu creeaza o atmosfera de dialog si de incre-dere. Vreau ca oamenii sa inte-leaga ca au dreptul sa gandeasca si sa-si asume responsa-bilitatea. Cateodata, acest lucru este implicit, dar sunt si situ-atii in care oamenilor trebuie sa li ceara in mod explicit asta. Astept din partea lor sa-si asume responsabilitatea, sa vina cu propuneri, cu alternative, sa-mi spuna de ce prefera una sau alta dintre variante. Ii invit sa gandeasca si sa se duca mai departe cu asumarea a ceea ce au gandit. Accept obiectiile sau critica cu conditia sa fie insotite de cel putin o propu-nere-solutie.
Faptul ca pretindeti sa fiti tutuit face parte din stilul dv. personal sau este "politica" de companie?
Nu avem o politica de companie in acest sens, dar s-a creat un obicei din adresarea directa. Cand vorbesti in engleza, acest lucru nu este o problema. La venirea in Romania insa, a trebuit sa invat ca "tu" si "dumnea-voastra" nu sunt acelasi lucru. Eu le spuneam pe nume, iar ei imi raspundeau cu pluralul de politete. Atunci, le-am propus tuturor sa ne adresam intr-o maniera mai prietenoasa.
Una dintre chestiunile critice ale mediului de business romanesc este lipsa muncitorilor calificati. Cum rezolvati la Holcim aceasta problema?
Angajatii nostri sunt permanent angrenati intr-o forma sau alta de training. Bineinteles ca incepem prin a cauta oamenii potriviti pentru compania noastra, ceea ce nu e deloc usor, pentru ca avem niste cerinte specifice care ingusteaza foarte mult oferta. Acesta este motivul pentru care trainingul se face chiar de la debutul in companie. Fiecare angajat Holcim urmeaza anual cel putin un curs. Data fiind dezvoltarea globala a Holcim-ului, oamenii au sansa sa se instruiasca sau sa munceasca pe diferite meridiane ale lumii. La ora actuala, avem opt romani plecati sa munceasca in strainatate, in cadrul Grupului Holcim. Primul dintre ei este plecat deja de opt ani si lucreaza si astazi in Elvetia.
Mentionati cresterea costurilor printre punctele slabe actuale. Dar fenomenul nu este specific doar Romaniei, nu-i asa? Peste tot in lume cresc costurile de productie. De ce ar fi ele mai problematice aici?
E adevarat. Costurile cresc de la un capat la celalalt al lumii din cauza preturilor ener-giei. Acest fenomen este mai accentuat intr-o tara precum Romania aflata in plin proces de dezvoltare, care presupune consumuri mari. La acesta se adauga cresterea salari-ilor, deci o piata a fortei de munca mereu mai scumpa. Insa cel mai important aspect critic este productivitatea, in privinta careia Romania este departe de a fi in top. Si revin aici la slabiciunile sistemului, la ineficienta si caracterul sau birocratic. V-am povestit mai devreme cata lume trebuie sa se angreneze ca sa se obtina un permis de rezidenta. Mi se pare o intamplare emblematica pentru carac-terizarea intregii economii romanesti.
Este aliniata legislatia romaneasca la cea a UE in materie de protectie a mediului? Indeplineste Holcim toate criteriile ecologice?
Cred ca putem spune linistiti ca avem aici o legislatie conforma cu cea europeana. Pentru compania noastra nu a fost o problema sa se alinieze pentru ca standardele Holcim sunt aceleasi in intreaga lume. Ele sunt respectate din Noua Zeelanda pana in Marea Britanie. Nu avem criterii ecologice diferite de la tara la tara. Ceea ce trebuie sa indeplinim ca standard in Romania coincide cu ceea ce se petrece peste tot.
In Elvetia, mai exista fabrici de ciment? Dar in Europa de Vest, in general, mai exista?
Sigur ca da. In Elvetia functioneaza trei fabrici de ciment ale Grupului Holcim, la care se adauga si o fabrica a altui producator. Noi mai avem fabrici si in Ungaria, in Cehia, in Slovacia si in Bulgaria, dar si in multe dintre tarile Europei de Vest: Italia, Germania, Franta, Belgia, Spania etc.
Credeam ca trendul este sa se impinga productia de ciment catre tarile in curs de dezvoltare sau spre Asia, din cauza potentialului de poluare.
Daca ar fi fost vorba despre o industrie poluanta, atunci problema s-ar fi pus la nivel global, pentru ca nu are sens sa muti poluarea de colo-colo. Astazi, industria cimentului nu mai este poluanta, folosim filtre cu o inalta eficienta, astfel ca emisia de gaze este foarte bine controlata. Dioxidul de carbon, cel atat de blamat, nu mai este aruncat acum in aer, ci introdus in co-procese de prelucrare.
Dupa aproape patru ani de sedere in Romania, care apreciati ca sunt posibilele riscuri care pot ameninta Holcim-ul, ca afacere?
As spune ca ceea ce ne preocupa zi de zi este gasirea oamenilor potriviti, calificati si capabili sa puna in practica planurile companiei. Ca sa depasim acest risc, trebuie sa devenim o companie atractiva pentru forta de munca pe care o vizam. Dar cu aceasta problema se confrunta si ceilalti jucatori din industrie si celelalte industrii.
Alta problema pe care as mentiona-o si care poate fi considerata si sansa si provo-care in acelasi timp este cererea uriasa de ciment cu care ne confruntam. Piata cimen-tului a crescut spectaculos in ultimii patru ani, rata de crestere fiind intre 15-21% pe an. Provocarea este sa acoperim cererea in crestere. Ca sa maresti capacitatea de productie a unei fabrici de ciment ai nevoie de cel putin trei sau patru ani pentru proiec-tare, constructie, obtinere a certificarilor si a avizelor etc. Provocarea este sa anticipezi si sa prevezi potentialul viitoarei cereri ca sa merite facuta investitia. De exemplu, acum, specialistii nostri incearca sa afle cat timp va mai dura aceasta crestere a consumului de ciment, care se leaga la randul ei de alti factori macroeconomici si de dezvoltarea generala a economiei. Toate aceste preocupari se afla pe agenda manageriala a companiei, fac parte din misiunea mea de lider in business.
Cel de-al treilea aspect-cheie este infra-structura Romaniei. Fabricile produc acolo unde sunt asezate, dar cimentul trebuie sa ajunga in toate colturile tarii. Un milion de tone de ciment este pus pe roti, adica in masini care circula ca un furnicar sau ar trebui sa circule… Pentru ca aici apare problema drumurilor romanesti. Cu cat producem mai mult, cu atat ar trebui sa fie mai buna infra-structura, ceea ce este departe de realitate.
Dar sunteti Presedinte al Camerei de Comert Elvetia-Romania si membru al board-ului Forum Invest. Nu puteti impinge lucrurile in directia dorita de toti investitorii?
Camera de Comert Elvetia-Romania nu are suficienta putere sa miste lucrurile. Poate Forum Invest, cu conexiunile sale si cu apro-pierea sa de autoritatile romane sa poata face ceva. Camera de Comert organizeaza simpozi-oane, conferinte, dar nu are putere de decizie si de actiune. Noi putem spune doar ceea ce ne preocupa, iar ceea ce ne preocupa pe noi este comun tuturor sectoarelor economiei.
Markus Wirth, Country Manager, Holcim Romania SA
Nascut in data de 30 septembrie 1948, in Basle, Elvetia
Studii si cursuri:
- 2006, Senior Management Program, Holcim / IMD
- 2004, Kellog School of Management, Chicago, SUA, Marketing and Sales
- 2001, Senior Management Program, Holcim
- 1998 – 2000, General Management and Leadership Programs, Von Roll
- 1989, Swiss Programs in General Management (SKU)
- 1983, Management Program for Executives, University of Pittsburgh PA, SUA
- 1978 – 1979, Holcim Cement Courses: Process Technology, Materials Technology, Business Management
- 1967 -1973, Federal Institute of Technology in Z"urich, Elvetia; Diploma/MS in Mechanical and Chemical Engineering
Experienta profesionala:
- din 2004, Country Manager Holcim Romania SA
- 2002, Country Manager Serbia, Holcim Group Support, Europe
- 2001, Director of a strategic project to optimize the cement production in Central Europe, Holcim Elvetia
- 1999 – 2000, CEO of the business unit "Infrastructure Systems", manufacturing and sales of cast iron pipe systems, valves and castings products, Von Roll Group, Elvetia
- 1994 – 1998, CEO of Robert Aebi Ltd, Elvetia, a subsidiary of the Von Roll Group, Sales and Services of construction equipment, off-road and special mobile equipment
- 1987 – 1993, Director of the areas Mediterranean, Great Britain and Scandinavia for the planning and construction of waste / RDF – incineration plants, Von Roll Group, Elvetia
- 1976 – 1986, Project Manager in the Middle East and South-East Asia, Technical Director with Cementos Apasco in Mexico; Construction of a new cement plant and cement/clinker terminals for the export, Holcim Group
- 1973 – 1976, Project engineer Evaluation of new combustion processes
Holcim investeste anual in proiecte de arhitectura durabila. Ce intelegeti prin arhitectura durabila? Acest concept are aceeasi acceptiune/sens si in Romania si in Europa de Vest?
Arhitectura durabila este un concept global sustinut de Fundatia Holcim. Este un proiect care se intinde pe durata a trei ani, iar acum ne aflam la sfarsitul celui de-al doilea ciclu, care s-a incheiat in martie. Am primit aproape 4.000 de proiecte de pe toate cinci continentele. In perioada septembrie-octom-brie se va desfasura selectia regionala a fina-listilor, iar in mai 2009 vor fi desemnati casti-gatorii la nivel mondial. Fundatia aloca doua milioane de dolari pentru aceasta competitie, care cuprinde si o sectiune speciala adre-sata noii generatii de ingineri si arhitecti. Initiativa este in stransa legatura cu ideea de arhitectura durabila, ceea ce se traduce in felul cum folosim rational resursele natu-rale, cum proiectam o cladire astfel incat sa valorificam cat mai bine lumina naturala, de exemplu, pentru reducerea consumului. Totul incepe de la materialele folosite in constructie si se termina cu durata de viata a cladirii sau a obiectivului. Arhitectura durabila mai presu-pune si atitudinea fata de valorile culturale ale arealului, fata de mostenirea locala. Facute sub imperativul urgentei unui sediu, multe dintre cladirile de birouri construite in ultimii ani in Romania pacatuiesc in privinta aceasta, sunt inadecvate prin inaltime sau prin materialele de constructie folosite. Arhitectura durabila inseamna sa gasesti solutii care sa asigure conditii bune de locuit, fara sa consumi mult sau sa deteriorezi mediul in vreun fel.
Managementul transcede granitele geografice sau cele de ramura?
Managementul si leadershipul inseamna lucrul cu oamenii, ceea ce face ca oriunde ai fi, pe orice meridian si in orice industrie, sa ai nevoie de aceleasi abilitati de conducere. Nu e nici o diferenta intre a fi manager in industria cimentului sau in FMCG. Fireste ca exista niste aspecte specifice care tin de procesele fiecarei ramuri sau culturi diferite, dar in esenta, managementul este unul singur si inseamna managementul oamenilor.
Ati invatat romaneste. Care au fost primele cuvinte deprinse sau care sunt cele a caror sonoritate va place cel mai mult?
Nu mai tin minte care au fost primele cuvinte, probabil "Buna dimineata"… Pentru urechile mele suna amuzant. A trebuit sa invat limba romana, sa ma obisnuiesc cu ea, dar inca mai am probleme cu numerele. Cand ma duc la cumparaturi, mai ales, nu prea inteleg preturile…
Sotia dv. vine de 12 ori pe an aici. Dv. va duceti la fel de des acasa?
Nu am de ce sa ma duc acasa, pentru ca sunt acasa… Am o multime de intalniri, si aici, dar si in afara Romaniei, de care profit ca sa mai trec pe-acasa, prin Elvetia. Uneori, fac niste combinatii intre doua destinatii. De exemplu, daca am vineri un meeting in Luxemburg, iar luni trebuie sa ajung la Viena, intre acele momente ma duc pentru cateva zile sa stau cu familia.
Stiu ca aveti bicicleta si ca incercati sa o si folositi aici, la Bucuresti. Cum va descurcati cu traficul si cu lipsa oricarei protectii a biciclistilor?
Nu doar incerc, chiar fac asta! Cateodata, sambata sau duminica, intr-adevar merg cu bicicleta. Imi place sa pedalez, si nu atat ca sport, cat ca prilej de a vedea orasul. Din Primaverii, de la sediul companiei, sau din Satul Francez, unde locuiesc, ajung pana in Piata Unirii. E minunat! Fireste ca nu as face asta intr-o zi normala de munca, cu drumu-rile si cu traficul Bucurestiului. Ar fi un gest sinucigas. Dar in weekend, ciclismul este o alternativa de considerat. Pot sa va martu-risesc ca de cateva ori pana acum am facut ocolul lacului Herastrau pe bicicleta, dar si acest traseu poate fi o problema cand iese toata lumea la plimbare pe aleile parcului.
Leadershipul lui Markus genereaza fidelizare; pentru mine cel putin. Este o exemplificare vie a principiului ca dincolo de o pozitie de top, exista un OM ce poate face diferenta. In plus fata de viziune, eu ii admir foarte mult orientarea catre oameni. Iar acest lucru vine din trairea in buna pace cu lumea si cu el insusi. Stie ca ceea ce faci in viata lasa urme si ca de tine depinde daca ele sunt frumoase sau nu.
Luminita Oprea, Communication Manager Holcim Romania SA
Printre scriitorii dv. favoriti ii mentionati pe elvetianul Martin Suter, dar si pe Paolo Coelho. Din cate stiu, primul are ca preocupare managementul, iar al doilea spiritul, aventura umana. Cum se explica pasiunea dv. pentru niste domenii literare atat de diferite? Ce va place la unul si ce la celalalt?
Martin Suter scrie intr-adevar despre management, dar specialitatea lui este sa observe oamenii si sa scrie despre ei. Comportamentul diferit al oamenilor este obiectul lui de interes si asta imi place foarte mult la el. Eu personal acord o mare atentie limbajului. De pilda, sunt foarte sensibil la cuvintele si la modul de expresie al oame-nilor. Pe linia aceasta, argumentul pasiunii mele pentru Coelho este tocmai faptul ca el se afirma ca un artist al limbajului. Nu l-am citit in original, dar traducerea germana a cartilor lui e foarte reusita, iar descrierile lui si felul in care foloseste cuvintele mi se par deosebit de complexe. De aceea, ii citesc cu placere cartile.
In iunie, va fi Campionatul european de fotbal. Elvetia si Austria sunt gazde. V-ati luat bilete la vreun meci, va veti duce acasa atunci? Daca echipa Romaniei ar ajunge sa joace cu Elvetia, cu cine ati tine?
Fotbalul nu este printre pasiunile mele. Pot sa inteleg ca este un lucru mare de vreme ce milioane de oameni se implica atat de puternic in acest fenomen. Este o forma extraordinara de exteriorizare a emotiilor si a pasiunii. Dar, cum nu sunt un fan, nu mi-am luat bilete, deci n-o sa ma duc la meciuri. Am organizat insa aici, la Ambasada Elvetiei, niste vizionari ale meciurilor si niste evenimente conexe, iar Holcim va facilita, de asemenea, pentru unii dintre clientii nostri accesul la cateva meciuri de la Campionatul european. Eu o sa ma uit, probabil, la televizor. Cu cine as tine, intre Elvetia si Romania? Cu cel mai bun.
Incercati sa-mi dati un pronostic? Cine va castiga anul acesta campionatul?
Nu ma pricep, dar cred ca Italia are sanse mari sa devina campioana europeana de data aceasta.