Melania Medeleanu prezintă MagiCHAT: Când tehnologia ajută oamenii să-i ajute pe alţii
“Și ține minte: dacă vrei să construiești un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori și alte materiale. Învață-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârșită.”
Citatul din Antoine de Saint-Exupery este un bun rezumat al activităţii protagonistei acestui articol.
Vorbim despre Melania Medeleanu, care alături de Vlad Voiculescu a fondat MagiCAMP – tabăra pentru copii cu afecțiuni oncologice, respectiv MagicHOME – un centru care oferă gratuit cazare şi mese calde familiilor și aparținătorilor copiilor bolnavi de cancer care necesită tratament departe de casă. Cei doi au reuşit fix ideea citatului menţionat anterior: să mobilizeze oamenii pentru a face bine. Căci, nu-i aşa, împreună suntem o forţă!
Melania Medeleanu ne prezintă acum un nou proiect: MagiCHAT. Este un asistent terapeutic digital pentru copiii cu cancer, care îmbină tehnologia de ultimă oră cu experiza specialiştilor în psihoterapie.
Iată descrierea proiectului:
“600 de copii se îmbolnăvesc anual de cancer în România. Diagnosticul înseamnă o copilărie petrecută în spital, tratamentul putând dura până la trei ani. Copilul primește îngrijiri medicale, dar impactul psihologic asupra lui este ignorat de sistemul medical românesc.
Prin Centrul MagiCAMP de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii răspundem la această nevoie de sprijin emoţional. În cadrul Centrului, psihoterapeuţi certificaţi oferă servicii gratuite de psihoterapie copiilor cu afecţiuni oncologice și famililor acestora. Din cauză că cei mai mulţi pacienţi nu locuiesc în Bucureşti, psihoterapeuţilor le este dificil să monitorizeze beneficiarii după ce ei pleacă din tabăra MagiCAMP.
Însă cu ajutorul MagiCHAT, asistentul terapeutic digital, vom oferi terapeuților o unealtă vitală în urmărirea progresului copiilor, precum și sprijin în procesul terapeutic-educațional. MagiCHAT are două obiective:
1. Să evalueze la intervale regulate starea mentală și fizică a copiilor
2. Să răspundă la întrebările copiilor cu privire la boala cu care se confruntă
Asistentul terapeutic digital nu este un înlocuitor pentru psihoterapie, ci o unealtă de suport în procesul terapeutic, care oferă o bază informaţională cu privire la evoluţia în timp a stării copiilor. MagiCHAT va avea un impact pozitiv pe termen lung asupra felului în care psiho-oncologii interacționează cu copiii pe care îi au în grijă.
Copiii vor putea comunica cu MagiCHAT prin Whatsapp sau Facebook Messenger. Interacţiunile dintre copii şi MagiCHAT vor fi monitorizate printr-o platformă online de un grup de psihoterapeuţi, care vor primi alerte şi vor putea interveni atunci când răspunsurile copiilor sunt îngrijorătoare.
MagiCHAT este SMART, deoarece se află la intersecția dintre psihologie și tehnologia de ultimă oră, folosindu-se de inteligență artificială și lingvistică computațională pentru construi o experiență unică, utilă atât copiilor cât și terapeuților.
Proiectul este dezvoltat în parteneriat WiseVoice AI, compania care a dezvoltat singurul asistentul în limba română, similar cu Siri/Alexa/Google Assistant.”
Cei care vor să pună umărul în a aduce la viaţă acest proiect, îl pot vota AICI.
Citeşte şi: Vlad Voiculescu se încăpățânează să fie speranța magică a copiilor bolnavi de cancer și a familiilor lor