Michael Caine. Secrete ale succesului în viață și profesie
„Ca să fii o stea de cinema ai nevoie de cam aceleași lucruri de care ai nevoie și ca să fii o stea în orice alt univers”, scrie Michael Caine în cartea sa autobiografică, Blowing the Bloody Doors Off: And Other Lessons in Life, pe care a scris-o din dorința de a fi, pentru cei tineri, omul de care el însuși ar fi avut nevoie în tinerețe.
Ca oameni, vrem să trăim într-o lume mai bună. Ca profesioniști, vrem performanță și talente. Când e vorba de talente, le căutăm, le recrutăm, le achiziționăm, vrem să le păstrăm. Dar știm și să le vedem, să le creștem, să le formăm? Suntem cu toții formatorii realității în care trăim și împreună construim viitorul. Este o îndatorire socio-economică și o răspundere umană pe care ar trebui să ne-o asumăm conștient și cu bucurie.
Încredere, iubire, cinism, furie, acceptare, înțelegere, indiferență, dezaprobare, îndrumare, inspirație, critică, zâmbet, echilibru, entuziasm, speranță, teamă. Alege, din toate acestea, ce aveai nevoie când erai tânăr. Tu ce oferi, astăzi?
„Am muncit din greu, mi-am învățat meseria, am profitat de toate oportunitățile și am continuat atunci când ceilalți au renunțat (…). Dacă vreți să știți cum am ajuns aici, cum mi-am biruit ghinionul și am scos tot ce-a fost mai bun din ceea ce a fost bine, cum am făcut o mulțime de greșeli și am încercat să învăț din ele, cum am muncit cu pasiune și m-am și bucurat prin munca mea, atunci citiți mai departe”, spune Michael Caine.
Nu contează de unde începi. Eu sunt dovada vie a faptului că, indiferent de unde începi în viață, poți reuși. Accentul este pe „poți”, nu spun „vei”. Fără promisiuni.
Într-adevăr, între „poate fi așa” și ”așa va fi” este o diferență fericită. De ce fericită? Pentru că, în acest fel, puterea e la tine. Ține de tine să o găsești și să-ți potențezi cu ea visele și abilitățile. Nu ești o simplă unealtă în mâinile vieții sau ale hazardului. Ai un foarte important cuvânt de spus în împlinirea destinului tău. Totul e să te implici în călătorie. Iar a te implica nu înseamnă a forța, a controla, a obliga, ci înseamnă a descoperi fluxul și a intra în el, pentru a beneficia de toate forțele sale.
Lasă banii și faima. Găsește ce te pasionează, află ce iubești.
„Când nu mai face nimeni lucrurile cu pasiunea cu care le faci tu, ești la locul potrivit”, spune Placido Domingo. Pasiunea este indicator și sursă de adevăr, de forță, energie, entuziasm, inspirație, viziune. Oamenii care fac lucrurile cu pasiune sunt propulsați de dorința de a face bine lumii, sunt curioși și doresc să învețe mereu pentru a înțelege cât mai multe despre lume și viață. Ești pasionat de ceea ce are mare însemnătate pentru tine. Pasiunea nu este un hobby și nici vreun punct de interes trecător. Este esența ființei tale. Pasiunea îi inspiră pe ceilalți să ți se alăture și să creadă în viziunea ta.
La ceea ce te pasionează te gândești mereu și lucrezi mereu. Ce te pasionează te entuziasmează. Pasiunea conduce la măiestrie și succes, în mare măsură pentru că te gândești și te ocupi mereu de ceea ce iubești. Oamenii pasionați sunt cei care își asumă riscurile cele mai relevante, care ridică nivelul jocului, care împing cel mai departe echipa, proiectul, organizația.
Fii ca rața.
Pe luciul apei, rața pare că plutește. Pare foarte calmă și liniștită. În realitate, însă, sub apă rața dă strașnic din piciorușe. Lecția nu este că trebuie să pari calm când nu ești și nici că trebuie să dai senzația că totul e ușor când nu este. Lecția este că multe dintre lucrurile care par simple și posibile fără mare efort se bazează, de fapt, pe multă muncă și dăruire, pe mult exercițiu, experimentare, încercare, pe eșec și pe sudoare. Așa că nu lua greul drept semn de eșec, de lipsă de talent sau de drum înfundat. Caută-i sensul formator și descoperă comorile de învățare pe care ți le prilejuiește.
Învață-ți meseria.
Nu învăța mai mult despre succes decât despre meseria ta. Nu poți avea succes într-o profesie pe care nu știi s-o faci. Este un adevăr imposibil de ocolit, o destinație spre care nu duce nicio scurtătură. În plus, învățându-ți meseria capeți și înțelepeciune, nu numai măiestrie. Îți dezvolți talentul cu care ai fost dăruit, dar te și cunoști pe tine însuți, afli ce și cum poți, cum merg lucrurile, cum nu merg, ce te împlinește, ce este și ce nu este funcțional și adevărat. Cunoscându-ți meseria poți aborda cu prezență de spirit și cu succes provocările, dificultățile, oportunitățile și te poți dărui 100% proiectului tău.
Fă-ți temele.
Pentru a face lucrurile bine și cu rost trebuie să gândești holistic, integrat, analitic. În acest sens, trebuie să te apleci cu grijă asupra întregului context și să fii atent la viziunea de ansamblu, pentru a înțelege rostul și măsura fiecărui element component și a putea construi un ecosistem funcțional. E important să nu lucrezi automat, ci să înțelegi ce faci, să fii implicat în ce faci, să fii prezent și conștient de ce faci și de rostul muncii tale.
Învață tot ce poți din ce îți este dat să trăiești.
Nu-ți condiționa succesul sau fericirea de un set fix de circumstanțe. La aceeați destinație se poate ajunge pe mai multe căi, iar un început mai dificil sau o călătorie mai solicitantă nu fac decât să-ți tureze motoarele, să te ajute să te descoperi și să înțelegi viața în așa fel încât să capeți înțelepciunea și măiestria necesare pentru a reuși. Nu te compara cu ceilalți și cu circumstanțele lor de viață, nu te compara nici măcar cu tine. Fii cu ochii pe călătorie și fii deschis pentru a-ți actualiza destinația în funcție de ce-ți arată drumul.
Fii autentic.
Într-o piesă de teatru, Michael Cain juca un personaj aflat în stare de ebrietate. Așa că a intrat pe scenă împleticindu-se și vorbind neclar. Regizorul l-a întrebat ce face, lucru care l-a iritat pe Caine. „Ia te uită, omul ăsta mă regizează, dar nu știe piesa”. Dar regizorul avea dreptate: „În loc să fii un om beat, tu joci un om beat. Omul beat caută să meargă drept și să vorbească clar. Omul beat caută să pară treaz, nu beat.” Indiferent ce ai face, nu juca un rol, nu căuta să pari ceea cum i-ai văzut pe alții că arată, nu încerca să imiți. Prin autenticitate găsești adevărul situației și o poți aborda funcțional. Numai autentic fiind ai acces la toate resursele tale.
Citește și: Autenticitate vs. originalitate. Care este calea spre succes?
Găsește-ți puterea interioară.
Când ceva e valoros pentru noi spunem că „merită efortul”. Așadar știm că ce e important implică o doză de efort. Pentru a fi rezistent și rezilient, trebuie să-ți găsești puterea interioară. Află în ce condiții funcționezi cel mai bine, care sunt resursele de care trebuie să ai grijă, află ce ai de făcut pentru a-ți reface aceste resurse și încearcă să le ai mereu în vedere. Apelează la punctele tale forte, la sursele tale de energie. Unele dintre acestea sunt valabile pentru toți oamenii, altele sunt specifice fiecărui om în parte – în funcție de chemarea sa, de sursa sa de bucurie, de pasiunea specifică ce îi dă energie.
Citește și: Despre Burnout. Știi ce să pui pe foc, ca să nu arzi de tot?
Să ai o trusă de supraviețuire.
Atât pentru succes, cât și pentru eșec avem nevoie de o trusă de supraviețuire care să ne mențină inspirați și cu picioarele pe pământ. Michael Caine hrănește rațele, se joacă cu nepoții lui, îi plac restaurantele londoneze, grădinăritul, gătitul. Îi place Crăciunul. Își adoră soția, își iubește familia. Trusa ta de supraviețuire ce conține? O ai mereu la îndemână? Știi cum să ajungi la ea din câțiva pași sau din câteva gânduri?
Să știi ce nu funcționează.
Așa cum știi ce te face să trăiești, să știi și ce te omoară. Cum știi ce funcționează, să știi și ce nu funcționează. Așa cum știi ce-ți face bine, să știi și ce-ți face rău. Michael Caine a înțeles că alcoolul nu îi este de ajutor, oricât ar părea de tentant sau de convingător. În trusa ta, care sunt uneltele false, care dărămă ce încerci tu să construiești? Ce tipar te abate de pe calea ta, ce idei eronate îți trădează viziunea?
Ai grijă să nu te întorci mereu pe același drum.
Nu încerca să ajungi la rezultate diferite prin aceleași metode. Nu căuta să repeți succese. Înnoirea este vitală, mai ales astăzi, când schimbările și evoluția se petrec cu o viteză amețitoare și destabilizatoare. Dacă-ți poți bate drumul cu ochii închiși, atunci e timpul să deschizi un drum nou.
Când se întâmplă ce se întâmplă, fii flexibil.
„E interzis să te panichezi”, insistă Michael Caine. Din fericire, viața și munca sunt pline de surprize și te îmbogățesc prin căi mult mai multe și mai diverse decât îți poți tu imagina, alege sau planifica. Nu te speria de necunoscut sau de neașteptat. Privește atent și vezi ce opțiuni ți se oferă. Mintea și sufletul tău sunt suficient de cuprinzătoare și de flexibile pentru a face toate salturile necesare bunei înțelegeri a realității.
Citește și: Chris Nel: După ce am trecut prin război, sunt mai mândru că sunt OM
Ce secrete ale meseriei am descoperit.
Viața ne dă câteva lecții mari și multe lecții mici. Ai grijă să nu-ți scape. Dacă ești prezent și acționezi conștient, vei descoperi micile trucuri care-ți sunt puse la dispoziție despre cum funcționează lucrurile și despre cum funcționezi tu. Învață-le, aplică-le, optimizează-le. Trucurile funționează mai ales în condiții de autenticitate. Michael Caine scrie: „În orice întâlnire, în orice interacțiune, energia și efortul pe care le investim în a ascunde părți din noi înșine cu scopul de a ne integra ar putea fi folosite mai bine în alt scop. Sunt momente când, într-adevăr, trebuie să fim mai puțin autentici pentru a ne integra, dar, când poți, fii mândru să fii exact cine ești.”
Să fii în competiție numai cu tine însuți.
Fii mai bun pentru a face lucrurile mai bine, nu pentru a învinge pe altcineva și nu de dragul de a fi învingător. Împreună este mai funcțional decât care pe care. Cooperarea este mai utilă decât competiția. Forțele sunt utile dacă sunt puse în slujba unui scop comun, nu dacă sunt îndreptate una împotriva celeilalte. Este nevoie de diversitate, de gândire integrată, de o viziune amplă.
Citește și: Jurnalismul constructiv. O viziune amplă este o viziune corectă
În cartea The Second Mountain: The Quest for a Moral Life, David Brooks ne atrage atenția că trăim într-o cultură a fragmentării și a izolării sociale. Problemele cu care ne confruntăm sunt multe și diverse, dar suferința vine din aceeași cauză: lipsa legăturilor sănătoase dintre oameni, faptul că nu reușim să-l privim și să-l acceptăm pe celălalt în întregime, să vedem și să respectăm demnitatea fiecăruia – iar asta conduce la frică, neîncredere, tribalism, umilire și animozitate. Este o cultură a hiper-individualismului, a interesului personal și a exprimării de sine, care susține că împlinirea de sine se face separat de ceilalți. Problema nu este numai sociologică, umanitatea are o problemă morală.
Dar există o categorie largă de oameni care au conștiința interdependenței. Acești oameni sunt deschiși, incluzivi, iubitori, ospitalieri, prietenoși, sunt disponibili, îi văd pe oameni în întregime, îi prețuiesc, sunt cordiali și se poartă cu grijă și bună intenție. Pe ei David Brooks îi numește Țesătorii – cei care țes pânza vieții. Țesătorii sunt creatorii de comunitate, iar David Brooks a lansat proiectul Weave: The Social Fabric Project, pentru a înlătura izolarea socială prin crearea de comunități. Lumea e plină de Țesători – oameni simpli care nu atrag atenția, dar atrag încrederea. Îi găsești ușor. Totul e să întrebi: În cine au oamenii încredere pe-aici?
Citește și: E timpul să-ți declari (inter)dependența
Ce pot face eu pentru tine?
Ca să știi ce pot face ceilalți pentru tine, trebuie să știi ce poți face tu pentru ei. Trebuie să înțelegi munca fiecăruia, rolul său în ansamblul mecanismului din care și tu ești o rotiță. Nu te considera mai presus decât ceilalți, căci funcționalitatea ansamblului este asigurată de fiecare om în parte. Smerenia nu înseamnă să te faci mai mic, iar stima de sine nu înseamnă să te faci mai mare.
Smerenia înseamnă să fii cine ești, în mod asumat, dar fără orgoliu. Pentru a funcționa bine, pentru a da ce-i mai bun din tine și a-ți îndeplini rolul, este nevoie să fii conștient de abilitățile tale ca să le poți accesa, utiliza și dezvolta. În caz contrar, e ca și cum ai lucra cu o singură mână, deși ai două. Stima de sine înseamnă să fii conștient de valoarea ta, fără teamă – adică să nu o condiționezi și să nu o compari cu valoarea altora. Valoarea fiecăruia este necondiționată, pentru că este înnăscută și implicită. Valoarea nu se compară, pentru că valorile sunt mereu egale între ele. Niciun om nu e mai important decât ceilalți, lumea întreagă nu e mai importantă decât un om.
Ai grijă ca secretele vieții și ale succesului tău să nu rămână secrete pentru tine.