Minisătucul eco de la Berca – Galerie Foto
Nicoleta spune că suntem atât de preocupaţi de viaţa de zi cu zi, încât nu mai putem aprecia lucrurile simple care ne fac să ne simţim minunat. Deşi pare complicat, e uşor să trăieşti „simplu”, să te bucuri de ceea ce îţi oferă natura. „Fiecare dintre noi iubim mediul. Cei care par neinteresaţi de asta nu conştientizeză că iubesc natura. Chiar şi ei merg să se plimbe în parc sau, pur şi simplu, fac doar câţiva paşi pe jos.” Ea a vrut să demonstreze că se poate şi altfel, că ne putem purta prietenos cu mediul. De ce? „Pentru noi şi pentru copiii noştri.” Ideea construirii unor case de lut la Berca i-a venit de la cea a caselor tradiţionale ţărăneşti.
„Am vrut să facem «ceva», o afacere de familie. Întâi ne-am gândit la un sat cu case ţărăneşti din toate zonele ţării, apoi, realizând că e destul de complicat şi uitându-ne pe net, am văzut poze cu aceste căsuţe din cob şi am zis că putem să încercăm.” Aşa au cunoscut-o pe arhitecta Ileana Mavrodin, autoarea faimoasei căsuţe din lut. Au contactat-o, şi ea le-a spus poveşti atât de frumoase despre casele cob, încât s-au hotărât să le ridice şi în Berca. Proiectul a fost conceput de arhitectă. După calculele iniţiale, pentru cele cinci căsuţe şi un restaurant ar fi trebuit să investească o sumă mult mai mică decât cea investită până acum, dar cheltuielile au depăşit estimările. Fondurile Nicoletei au provenit din familie, din vânzarea unui parc eolian de la Casimcea – Tulcea. Căsuţele nu sunt încă finalizate, ca să vă putem spune cât costă. Pe cei care le ridică îi ţine pe loc timpul nefavorabil, atunci când plouă, prejudecăţile unor oameni despre astfel de construcţii, precum şi costurile ridicate pentru orice înseamnă „natural”. „Tot ce e eco e aproape dublu ca preţ, aşa că nu putem vorbi despre un model de casă ieftină; mai ales că nu poţi folosi utilaje pentru a o ridica, ci doar mâna omului care, de asemenea, costă.”
Casele cob sunt total diferite de casele din zonă, în primul rând prin materialele de construcţie folosite. Fără cofraje, cărămizi sau substanţe chimice, la construcţie se foloseşte pământ lutos, nisip, paie de grâu sau de orz şi apă. Cel care participă efectiv la construcţia unei astfel de case poate să o facă după sufletul său, să îi modeleze cum vrea pereţii, nişele, să combine diverse materiale, ca să îi reflecte starea sufletească.
Unul dintre beneficiile majore pe care l-a constatat construind casele cob în Berca este atragerea turiştilor în zonă. Fiind un concept nou, foarte mulţi sunt interesaţi de el. Un alt beneficiu ar fi cooptarea mai multor familii din sat, care să dezvolte această idee. Nicoleta îşi doreşte să le dea de lucru celor de lângă ea, să îi implice în funcţionarea satului şi fiecare să crească animale sau să cultive plante pentru sat.
„Dificultăţi întâmpini în fiecare zi, la o astfel de construcţie, mai ales dacă nu ştii… Am avut probleme de la proiectare până la amenajare, însă cu optimism le poţi rezolva pe toate dacă eşti suficient de motivat.”
Nicoleta Marin este interesată de promovarea unui stil de viaţă mult mai apropiat de natură. E vegetariană de ani buni, a participat în proiecte de mediu, colaborează cu Asociaţia Turistică Ghizii României (ATGR) şi îi susţine activ în demersurile pe care le desfăşoară pentru promovarea unui mediu curat. Anul acesta s-a implicat în organizarea unui amplu proiect de ecologizare – Eco Terra -, care va avea loc pe 10 mai, în Berca, în zona Vulcanilor Noroioşi. Proiectul presupune implicarea a 600 de copii din Buzău, Galaţi, Ploieşti, Bucureşti şi Berca pentru ecologizarea zonei, ateliere de lucru în natură, montarea de căsuţe pentru păsări, cu sprijinul ATGR-ului, care a înţeles că aceasta este o zonă care trebuie promovată pentru unicitatea ei.
Articol preluat din Revista Cariere de aprilie. Pentru detalii legate de abonare, click aici