Mircea Cărtărescu a primit premiul “Leadership pentru întreaga carieră” în cadrul Galei Revistei CARIERE 2017
De cinci ani încoace, Gala Premiilor Revistei CARIERE onorează și recunoaște excelența și performanța unor lideri specialiști în domeniile pe care le reprezintă, dar și respectul pentru valorile și tradițiile românești.
Anul acesta, în avanpremiera sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, am premiat români care inspiră, superlative în artă, cultură, știință și antreprenoriat, care prin munca lor susținută, dar și prin spirit civic, dau măsura excelenței profesionale.
Evenimentul a avut loc, joi, 14 decembrie, la Hotel Radisson Blu din Bucureşti.
Mircea Cărtărescu, o personalitate care ne face cinste în toată lumea
Magie, umanism fundamental şi muncă pusă în slujba emoţiilor – sunt amprentele care dau unicitatea brandului Mircea Cărtărescu. Scriitorul a primit premiul special pentru "Leadership pentru întreaga carieră" în cadrul Galei Revistei CARIERE.
Pentru că după mai bine de 35 de ani de excelență ca ambasador al literaturii românești peste hotare, scriitorul face parte din brandul de țară al României. Ca poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, profesor și mentor al multor generații de studenți. Este cel mai premiat scriitor român în străinătate, fiind tradus în multe țări şi invitat la festivaluri, la lecturi publice, la târguri de carte.
Lista cărților pe care le-a publicat din 1980 încoace este aproape la fel de lungă ca lista distincţiilor primite de-a lungul anilor, care îl recomandă ca fiind printre scriitorii europeni care contează.
Mircea Cărtărescu a urcat pe scena Galei Premiilor Revistei CARIERE, puţin emoţionat, dar entuziasmat, etalându-şi şarmul caracteristic, insistând asupra faptului că el este un om informal. A spart gheaţa cu mici glumiţe savurate din plin de public, apoi s-a declarat profund mişcat de distincţia primită.
"Realmente sunt foarte mișcat că o revistă de business, cum este Revista CARIERE, s-a decis să îmi acorde acest premiu. Sigur că sunt destul de obișnuit cu premiile din mica noastră lume literară, acestea nu mă mai mișcă atât de mult, dar aici e vorba despre oamenii care nu sunt cu adevărat intrați în lumea cărţilor, ci sunt oameni care citesc, care citesc cu plăcere, care găsesc odihnă după o zi foarte grea de muncă în lectura câte unei cărți. Tocmai de aceea acest premiu, al acestor oameni, este și mai prețios pentru mine", a mărturisit faimosul scriitor.
Mircea Cărtărescu, despre lucrurile care contează cu adevărat
Mircea Cărtărescu a spus ca nu a pregătit un discurs formal, ci doreşte doar să treacă în revistă câteva lucruri foarte importante, dar pe care le mai uităm uneori.
"Aici vorbim despre România educată, civilizată, cu speranță, pe care foarte mulți dintre noi, cei aflați aici, și mulți din afară o reprezintă. Eu aș vrea să ne aducem aminte și de altceva: în afară de faptul că suntem români, suntem și europeni. Eu vreau să ne aducem aminte întotdeauna că avem o dublă cetățenie și că justificăm românismul nostru prin europenism, altfel nu am ști ce să facem cu el. Deci firește că trebuie să fim mândri de naționalitatea noastră, dar trebui să fim și mândri de această supranaţionalitate pe care o avem și de la care vine tot binele nostru.
Eu cred că ziua în care ne-am integrat în Europa este la fel de importantă ca ziua noastră națională și ar trebui să o sărbătorim că atare. Cred în valorile europene, cred foarte mult în aceste valori civilizatoare, cred în exemplul unor democrații mai vechi, cred de asemenea în România democratică, în liberalismul umanist, care e ferit de orice extremă, atât în politică, cât și în viață noastră civică, de toate zilele", a precizat scriitorul.
Mircea Cărtărescu a mai spus că el crede foarte tare în independența Justiției şi că trebuie să facem totul pentru apărarea acesteia.
"Mai cred că toți oamenii sunt egali, fără nicio deosebrie și cred că acest lucru trebuie să ni-l mai mai amintim din când în când. Cred în datoria noastră față de cetățeni, cred în civism, cred în faptul că fiecare dintre noi, dincolo de meseria pe care o are, trebuie să fie și un cetățean, trebuie să aibă o conștiința civică și trebuie să reacționeze. Căci dacă noi nu reactionăm, nimeni nu o va face în locul nostru. Si nu vreau să vorbesc doar despre politica mare, ci despre fiecare loc în care noi facem politică, politica de la locul de muncă, politica din cuplu, politica de pe stradă.
În toate aceste tipuri de interacțiuni dintre oameni trebuie să avem spirit civic și simţ etic. Fără aceste lucruri – pe care și marele dispărut, Regele Mihai, le scoatea întotdeauna în evidență – nu vom avea acea Românie pe care ne-o dorim cu toții, nu vom avea progres, nu vom avea civilizație, nu vom avea decență, nu vom avea conștiința și stima de sine", a încheiat marele scriitor.
CÂŞTIGĂTORI GALA REVISTEI CARIERE 2017 – ROMÂNI CARE NE INSPIRĂ
Cititorii Revistei CARIERE au avut ocazia, timp de două săptămâni, să îşi voteze preferaţii la cele cinci categorii. Poveştile nominalizaţilor, oameni pasionaţi şi frumoşi, pot fi recitite pe gala-cariere.ro.
Iată-i acum pe cei care au primit trofeul Galei, realizat cu măiestrie de artiştii de la Atelier 13:
Leadership pentru întreaga carieră: Mircea Cărtărescu (premiu special)
Liderii noii Românii: Vlad Voiculescu
Management general: Bibiana Stanciulov
Români de departe: Dr. Adrian Lobonţiu
Exclusiv românesc: Dana şi Ion Georgescu
Întemeietorii de visuri: Corina Puiu