O cariera internationala: Soknan Han Jung
Am terminat un MBA la Universitatea din New York, la Scoala postuniversitara de business, care se gasea chiar in mijlocul Wall Street si cei mai multi dintre absolventii MBA la Universitatea din New York lucrau pe Wall Street in banci, birouri de investitii de capital, fuziuni si achizitii si m-am gandit, pentru scurt timp, ca as vrea sa fiu milionara si sa am o cariera in acest tip de afaceri. Mi-am dat curand seama ca decat sa castig bani, prefer sa ajut oameni, lucru care defineste
munca unui functionar al Natiunilor Unite. Asa ca mi-am folosit cunostintele de management obtinute in urma studiilor postuniversitare si universitare in dezvoltarea unor programe in beneficiul oamenilor si al tarilor in curs de dezvoltare. In cariera mea, in cadrul Natiunilor Unite, am fost in vreo 60-80 de tari din toata lumea.
De ce ati ales Romania?
Inainte sa vin in Romania, am fost sef al unui departament care se ocupa mai mult de tarile in curs de aderare Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Romania, Bulgaria, Turcia, Cipru si Moldova. O data ce aceste tari sunt acceptate in Uniunea Europeana, UE preia controlul tranzitiei lor in privinta atingerii standardelor europene. Am simtit ca tari ca Romania si Bulgaria au un plan de integrare mai indelungat, pana in 2007 si exista puncte critice in care Natiunile Unite pot juca un rol important in asistenta acordata tarii si guvernarii pentru a pregati intrarea in UE.
Am avut multe alte motive pentru care am dorit sa vin in Romania. Prima mea vizita in Romania, in 1992, mi-a lasat o impresie foarte buna: oamenii sunt foarte draguti, muncitori. Tara are o istorie si o cultura incredibil de bogata, sunt atatea lucruri de facut aici. In acelasi timp, am simtit ca pot interactiona cu romanii mult mai bine decat in multe alte tari pe care le-am vizitat. Acesta este inca un motiv pentru care mi-am dorit sa ma intorc. Sunt fericita ca am venit in Romania. Am insistat sa vin aici.
Fiind departe de tara, cum va faceti universul in care munciti, mai familiar?
Ma consider o persoana internationala. Oriunde as merge, ma simt in largul meu, ma simt confortabil. Este ceva de natura interioara. Spre exemplu, mancarea. Pot sa rezist multa vreme fara mancare coreeana. Este un restaurant coreean in Bucuresti, dar eu nu am fost niciodata acolo.
Nu am anumite obiecte care sa ma faca sa ma simt acasa pentru ca, in primul rand, Bucurestiul este un oras cosmopolit, poti gasi aici tot ce ai nevoie – mancare, imbracaminte, orice iti trebuie – imbracamintea am adus-o cu mine doar pentru ca nu am timp sa fac cumparaturi.
De asemenea, sunt foarte multe evenimente internationale aici la care pot lua parte si la care incerc sa merg daca am timp.
Sunt departe de familia mea, sotul si copiii mei sunt la New York, asa ca muncesc aici singura si ma concentrez foarte mult asupra muncii mele. As putea munci si 18 ore pe zi. Dar imi place sa particip si la evenimente culturale, care pot fi romanesti, braziliene, croate etc. In universul diplomatic este foarte important si sa platesti un tribut de atentie fiecarei tari, pentru ca atunci cand o tara organizeaza un eveniment cultural doreste sa-si exporte cultura in alte tari si prezenta acolo este foarte apreciata. De exemplu, zilele trecute Ambasada Greciei a organizat o seara de mu- zica greceasca la Sala Palatului, pentru ca Presedintia Greciei in UE va inceta in iunie. M-am dus si m-am simtit foarte bine.
Sunteti asadar o persoana internatio-nala?
Uneori, cand ma intreaba cineva ce nationalitate am, trebuie sa stau sa ma gan-desc de unde sunt. Imi iubesc tara de origine, Coreea de Sud, dar in momentul in care mergi si muncesti in atat de multe tari, nu mai tii cont de nationalitate. La Natiunile Unite toti suntem colegi, nu ne identificam prin "eu sunt irlandez, eu sunt coreean etc." Nu mai tii cont de culoare sau de nationalitate. Devii intr-adevar o persoana internationala.
Etapele parcurse in cariera s-au derulat conform planului initial?
Mi-as fi dorit sa avansez mai repede. Sunt fericita unde am ajuns, dar cred ca as fi putut ajunge la pozitia pe care o am acum mai devreme. Dar fiind femeie… Multe dintre femeile de succes in Natiunile Unite nu au familie, sunt fie divortate, fie nu au avut timp sa se marite sau nu au copii. Eu am fost mai lacoma, am vrut sa am totul. Am vrut sa am copii si o cariera, iar la un moment dat a trebuit sa ma decid. As fi putut sa vin in Romania mult mai devreme, dar la acel moment aveam un fiu care era la liceu si nu il puteam lasa singur, trebuia sa-i fiu alaturi. A trebuit sa imi aman misiunea de ambasador. Exista anumite lucruri care trebuie cantarite. In ansamblu, sunt fericita unde am ajuns, am reusit sa imi pastrez familia, desi nu e usor sa lucrezi aici si familia sa fie departe. Nu e prima data cand vin intr-o misiune fara familie, in toate misiunile anterioare am mers singura. Nu a fost usor, au exis-tat si dificultati in relatiile intrafamiliale, dar, in final, sunt multumita ca am reusit sa creez un echilibru intre familie si cariera, cu succes.
Inseamna ca va trebuie multa forta interioara. Este una dintre calitatile de care ati avut nevoie, mai ales ca femeie?
Mi se spune ca sunt foarte puternica si am o fire independenta, dar aceasta prin prisma faptului ca imi pot indeplini cu succes misiunea mea in Romania. Sunt zile in care mi-e dor de New York, nu sunt de otel, exista momente in care ma simt frustrata, exista si momente in care sunt furioasa, iar pentru a depasi toate aceste momente iti trebuie multa putere. Munca mea in cadrul Natiunilor Unite presupune, asa cum spunem aici "sa port trei palarii": cea de coordonator rezident al intregului sistem ONU din Romania, acreditata de catre secretarul general ONU, Kofi Annan, aceea de reprezentant rezident al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, acreditata de catre Administratorul PNUD, Mark Malloch Brown si, nu in cele din urma, cea de director al Centrului de Informare al Natiunilor Unite (UNIC) in Romania, raportand asadar si subsecretarului general ONU de la Departamentul Informatiilor Publice din New York. In aceasta tripla calitate, spre exemplu, in acest weekend am trei activitati concurente pe care trebuie sa le realizez. Primul lucru pe care trebuie sa il fac este sa fiu in Viena, la sedinta regionala a directorilor Centrelor de Informare al Natiunilor Unite.
Al doilea eveniment presupune participarea la o reuniune economica ce va fi gazduita de Primul Ministru, domnul Adrian Nastase, in care personalitati romanesti si internationale din domeniul economic si financiar vor dezbate evolutia economica a Romaniei din ultimii ani si perspectivele aderarii la UE. In calitatea mea de reprezentant rezident PNUD este important sa fiu acolo. Iar cea de-a treia activitate – ministrul de Externe ne-a invitat sa participam la un eveniment cultural, prezentarea a trei orase romanesti.
Toate trei sunt evenimente importante la care as fi dorit sa particip, dar nu pot fi decat intr-un singur loc: ma voi duce la Viena. L-am invitat pe directorul regional PNUD de la centrul din Bratislava pentru a ne reprezenta in intalnirea cu Primul Ministru, iar la cea de-a treia trebuie sa renunt. Trebuie sa fim foarte buni diplomati, trebuie sa si dam interviuri, sa fim vorbitori buni pentru ca suntem invitati sa sustinem conferinte in multe parti si trebuie sa dezvoltam si proiecte puternice, foarte bune, pentru a servi interesele romanilor.
Ce proiecte aveti in Romania?
Sunt trei directii principale pe care dezvoltam proiectele noastre: guvernarea democratica, proiectele socio-economice si de mediu. In toate activitatile desfasurate, oamenii sunt pe primul loc. Fie ca este vorba de femeile din mediul rural, minoritatile locale, copiii afectati de HIV/SIDA, sprijinim eforturile depuse de Guvernul Romaniei in vederea diminuarii impactului perioadei de tranzitie asupra tuturor categoriilor sociale.
Ce criterii functioneaza in selectarea candidatilor pentru o cariera internationala?
Natiunile Unite sunt o organizatie multidisciplinara, daca esti specialist in socio-economie poti sa-ti gasesti un job, daca ai capacitati manageriale, daca esti avocat, specialist in IT, in probleme de mediu, doctor sau specialist in comunicare etc. Este cu adevarat o organizatie multilaterala. Recrutarea in Natiunile Unite este complet deschisa, poti vedea pe site anunturile privind locurile de munca. Structura este total transparenta. Exista de asemenea atat de multe agentii – cum este Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNICEF, UNESCO, Biroul International al Muncii, Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie, FAO, Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati etc. Poti gasi orice tip de slujba.
Cum decurge o zi din activitatea unui diplomat?
Astazi de exemplu, am foarte multe in plan, trebuie sa merg la o receptie oferita de Regele Spaniei, interviul pentru revista Cariere, am o intalnire cu oamenii mei despre diferite programe si planuri de actiune, iar apoi trebuie sa plec la Viena. Cateodata trebuie sa sustin prezentari chiar la doua sau trei evenimente intr-o singura zi.