Parentool, platforma care-i ajută pe părinti să devină mai încrezători
„Am crescut într-o familie în care, în ciuda celor mai bune intenții, ai mei nu au știut tot timpul să gestioneze anumite situații, iar acest lucru mi-a afectat relația cu ei. Crescând, mi-am dat seama ca de multe ori punem eticheta de părinți si atât. Uităm că și părinții au fost și ei cândva copii. De aceea îmi doresc să le ofer părinților un loc care prin informație și acces la specialiști să-i ajute să se cunoască și să fie mai încrezători”.
Moștenirea comportamentală primită de la părinți și contextul în care ai crescut au un efect de domino, spune Petruța Tuligă, care la 25 de ani vrea să lanseze platforma Parentool. O platformă care își propune să vină în sprijinul părinților în educarea și creșterea copiilor.
Este foarte tânără și nu are copii dar ideea proiectului este inspirată din experiența proprie. „Parentool este ideea ce mi-a dominat mintea și sufletul pe parcursul a doi ani de zile. E genul de idee care nu îți dă pace și pe care simți că e musai să o pui în aplicare. Am crescut într-o familie în care, în ciuda celor mai bune intenții, ai mei nu au știut tot timpul să gestioneze anumite situații, iar acest lucru mi-a afectat relația cu ei. Crescând, mi-am dat seama ca de multe ori punem eticheta de părinți si atât. Uităm că și părinții au fost și ei cândva copii. De aceea îmi doresc să le ofer părinților un loc care prin informație și acces la specialiști să-i ajute să se cunoască și să fie mai încrezători. De aici și motto-ul: Confident parents. Happy kids”.
Petruța Tuligă a fost președinta AIESEC Cluj (o asociație studențească globală, non-guvernamentală, independentă, non-profit, condusă de studenți sau proaspăt absolvenți ale unei instituții de învățământ superioare). A coordonat peste 100 de voluntari cu care ținea sedinte de coaching individuale. Destăinuindu-se colegii săi, a observat un pattern comun. „Fiecare avea câte un pitic pe creier, cum îl numesc eu, ce venea din relația defectuoasă cu părinții lor. Lucru care, ca și în cazul meu, i-a determinat să se îndepărteze de aceștia”.
Petruța crede că relația cu părinții și moștenirea comportamentală pe care o ai de la ei precum și contextul în care ai crescut au un efect de domino. „De exemplu, un copil abuzat verbal va avea tendința să abuzeze și el la rândul lui. Persoana ce suferă de pe urma acestui comportament este posibil să ducă asta în relația cu alții și tot așa”.
Ea afirmă că gama de griji a părinților este una destul de variată motiv pentru care și specialiștii de pe platformă vor acoperi arii diverse: de la medic pediatru la psiholog, nutriționist, specialist în alăptare, coaching și părinți cu experiența în training.
Parentingul a început să se demonetizeze prin prisma „specialiștilor” apăruți din toate domeniile dar Petruța spune că platforma va oferi experiență personalizată. „Un prim pas după logarea pe platformă va fi oferirea de răspunsuri la o serie de întrebări. Acestea din urmă vor oferi o imagine de ansamblu asupra modului în care părintele a fost influențat de propria copilărie precum și a comportamentelor și percepțiilor pe care le-a luat cu el. Printr-un algoritm vom putea înțelege principalele trăsături și să-i oferim conținut bazat pe trăsăturile respective”.
Informație validată
Cu toate că traversăm un boom informațional și suntem bombardați de mesaje din toate părțile, Petruța Tuligă afirmă că cel mai des în discuțiile pe care le are cu părinții este faptul că nu au încredere în tipul de informație care circula pe internet. „În cazul Parentool, vom veni în întâmpinarea acestei temeri prin oferirea unui conținut validat, venind din partea unor specialiști și având la bază ultimele cercetări din domeniu. Acesta va fi tratat atât din perspectiva psihologică cât și medicală și va exista, de asemenea, și o secțiune specială de recomandări. În plus, ne propunem să-l prezentăm într-un mod interactiv, diferit de articolele clasice”.
Scurt CV al Petruței Tuligă
Momentan lucrează într-o firma de IT, din Cluj-Napoca. Are 25 de ani și este din Târgu-Jiu. A absolvit Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării în Cluj. Experiența AIESEC Cluj – a învățat team manangement, organizare și coaching. La IAA Young Professionals a coordonat unul dintre cele mai mari proiecte ale asociației și a avut un mandat în calitate de Vice Președinte Resurse Umane. „Pasiunea pentru psihologie și oameni o am de mică și am continuat să o cultiv prin lectură și prezența la cursuri”.
***
Parentool se vrea o platformă adresată părinților cu vârste cuprinse între 25-35 de ani, care are drept scop schimbarea patternurilor comportamentale moștenite din generație în generație. Și pentru că suntem în era tehnologiei, programul va aduce împreună tehnologia (Big Data și AI) cu psihologia. Momentan platforma se află în stadiul de dezvoltare al conceptului spre market testing. Pe termen scurt eforturile vor fi concentrate pe software development și strângerea feedback-ului din partea utilizatorilor precum și implementarea acestuia. Pe termen lung, își dorește să ajungă să susțină și părinți din medii defavorizate.
Petruța Tuligă participă cu proiectul său la competiția Future Makers.
Future Makers este un program educational de antreprenoriat pentru tineri susținut de Global Shapers Bucharest și Social Innovation Solutions.