Premiera unui zbor înalt în Țara Soarelui Răsare: Românca Aurora Simionescu a fost numită profesor asociat la Agenţia Spaţială Japoneză
Aurora Simionescu a anunţat că a ocupat postul la JAXA printr-o postare pe pagina personală de Facebook. Informaţia a fost preluată de către presa internaţională, succesul Aurorei fiind zilele acestea prezentat în mai multe publicaţii naţionale şi din străinătate.
“Astăzi este prima mea zi de lucru ca profesor asociat în cadrul Agenţiei Spaţiale Japoneze. Tot astăzi şi-a început job-ul şi o cercetătoare din Marea Britanie. Noi două suntem primele persoane din afara Japoniei care au primit vreodată un post permanent în cadrul JAXA!”, a scris Aurora Simionescu pe pagina sa de socializare.
Aurora Simionescu a urmat cursurile Colegiului Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci”, iar în clasa a XI-a a fost selectată (împreună cu alţi 500 de elevi) pentru o bursă de studii de un an în Statele Unite ale Americii, la Deerfield Academy din Massachusetts. Tânăra este licenţiată în geoştiinţe şi astrofizică, la Jacobs University Bremen din Germania, obţinând distincţia magna cum laude. Din 2005 a început un doctorat la Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik (Institutul „Max Planck” pentru fizică extraterestră) din Garching (Germania). În timp ce îşi făcea doctoratul în Germania, ea a primit o bursă de studii de 3 ani de la NASA. Tot o bursă a adus-o la Agenţia Spaţială Japoneză, în 2013.
În anul 2008 a reuşit să descopere o bucăţică de univers: un filament cosmic. Pentru această descoperire, în acelaşi an i-a fost conferit titlul de Omul Anului în România.
“Încerc să împing limitele cunoaşterii mele”
Printre altele, Aurora este una dintre cele 10 persoane din lume alese pentru bursa Einstein Fellowship, parte din programul NASA. De asemenea, cercetătoarea face parte din topul celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Sud. Topul a fost elaborat de mai multe companii, printre care Google şi Financial Times.
Recent, brăileanca a declarat unei publicaţii online din Germania că are planuri ambiţioase în continuare în privinţa carierei sale, dar şi în sprijinirea altor tineri cu potenţial. Aurora Simionescu a anunţat că îşi formează o echipă de doctoranzi şi postdoctoranzi alături de care şi-a propus să construiască un telescop ce va înlocui satelitul Hitomi, dispărut în spaţiu, în urmă cu un an.
“Încerc să împing limitele cunoaşterii mele, câte puţin în fiecare zi. Asta e provocarea mea”, declara Aurora Simionescu în cadrul interviului.