Prof. dr. Elvira Brătilă, medicul care a ales să însoțească FEMEIA în toată miraculoasa călătorie a vieții
Fizica atomică a fost prima opțiune pentru admiterea la facultate. Apoi a mai cochetat și cu alte domenii sau specializări. A simțit însă că ”nu se potriveau cu firea” ei, că parcă nu-și găsea ”rostul”. Așa că … a continuat să caute.
Dar, cum viața, ”compusă dintr-o mare de întrebări”, se întâmplă exact atunci când tu ești ocupat cu altceva, Dumnezeu i-a adus în cale oameni, întâlniri și întâmplări care i-au rescris destinul. ”Pentru mine, o fostă călugăriță a fost omul care mi-a insuflat, încet-încet, dorința de a da la medicină. Știam că trebuie să fac ceva, să ajut oamenii. Ea mi-a spus: medicina. Așa a început să înflorească în mine <sâmburele>. Ea s-a îmbolnăvit, o vreme am îngrijit-o. Am văzut că îmi place să mă dedic oamenilor. Eram la finalul clasei a XI-a. Am început să mă pregătesc pentru Medicină și m-am îndrăgostit de ea ca de un om…în timp”.
Iar dragostea aceasta a fost una trainică, dedicată, nobilă, pentru că, tot în timp, adolescenta care nu-și găsea ”rostul” și a avut nevoie de un semn divin ca să-și urmeze calea a devenit un nume cu rezonanță în breasla medicală.
Astăzi, este primul chirurg ginecolog care a introdus în România chirurgia robotică Da Vinci de sferă ginecologică. A fondat Endomedicare Academy, prima academie de endometrioză în Romania, un concept nou, revoluționar, care ȋnseamnă capacitarea unei echipe multidisciplinare, pentru o abordare 360 a diagnosticului, tratamentului și chirurgiei endometriozei. A fost implicată în organizarea a 12 ediții ale Congresului Național de Uroginecologie, experienţa de peste 15 ani în acest domeniu reflectâdu-se în folosirea celor mai noi procedee terapeutice în tratamentul incontinenței urinare și a prolapsului utero-vaginal. A participat la peste 42 de cursuri naţionale și internaţionale în domeniul chirurgiei minim invazive, uroginecologiei și oncologiei ginecologice.
Este medic primar obstetrică ginecologie, specializat în: chirurgie minim invazivă-laparoscopică și robotică, ultrasonografie ginecologică și obstetricală, laparoscopie ginecologică, colposcopie, infertilitate și reproducere umană, management spitalicesc, oncologie ginecologică și medicină materno fetală. Este Președinte al Societăţii de Endometrioză și Infertilitate Est-Europeană, dar și al Societății Române de Uroginecologie și membru ȋn colectivul știinţific al Societăţii Internaţionale de Pelviperineologie.
Pe foarte scurt, prof dr. Elvira Brătilă, un medic dedicat, care ”din respect pentru trupul și sănătatea femeii, ȋn toate etapele vieţii ei (de la tânara femeie, la femeia însărcinată și apoi mamă, femeia trecută de perioada fertilă, femeia care se confruntă ȋn diverse momente cu diferite patologii) a ales să o însoțească. În toate aceste momente, inclusiv în “Călătoria sarcinii”, o perioadă frumoasă a vieţii, care nu este o boală, ci un miracol! Un miracol desăvârșit, exact ca ea, FEMEIA!”
”Am ales obstetrică-ginecologie, pe care am învățat-o extrem de usor. Parcă totul venea din mine”
Odată făcută alegerea, pe parcursul facultății s-a tot gândit ce i s-ar potrivi cel mai bine. Știa clar că își dorește o specialitate chirurgicală. ”Din anul III am avut ocazia să fac semiologie la Colțea, o școală foarte bună. Îmi amintesc de Prof. Brukner, un om deosebit care știa să îți trezească interesul, apoi Dr. Isacov. Am început să prind gustul profesiei. M-am dus hotărâtă să fac chirurgie pediatrică. Colegii mai mari nu m-au încurajat. Pe ultima sută de metri, am ales obstetrică-ginecologie, pe care am învățat-o extrem de ușor. Parcă totul <venea din mine>. Trebuie să ți se potrivească ceea ce faci, pentru a putea face din profesie o menire”.
Nu a crezut niciodată într-o diferență la nivel profesional între bărbați și femei. Din punctul ei de vedere, există oameni profesioniști femei și bărbați, deopotrivă. Atât. Recunoaște însă că, probabil, mai mult decât în alte specialități, faptul că e femeie a ajutat-o să se facă uneori mai bine înțeleasă de paciente, în special de cele mai emotive, care ar interacționa la nivel empatic mai bine cu o femeie. În orice caz, ”empatia este o calitate care trebuie cultivată în această profesie”, afirmă dr. Brătilă. ”Să știi să asculți, să comunici, să înțelegi femeia în orice etapă a vieții s-ar afla și cu orice se confruntă, pentru a îi oferi cea mai bună cale terapeutică” este esențial.
”O țară fără copii este o țară fără viitor!”
Specialist, printre multe altele, și în infertilitate și reproducere umană, am adus în discuție și subiectul extrem de delicat al infertilității, o boală care afectează tot mai multe cupluri tinere și care are repercusiuni în mai multe planuri: emoțional, relațional, social, demografic. Un subiect oarecum tabu, câtă vreme se vede clar cum lumea medicală chiar pare preocupată de el, într-un contrast evident cu politicile sociale. Am întrebat-o pe prof.dr. Elvira Brătilă dacă o implicare mai importantă și constantă a statului ar ajuta corpul medical în tratarea acestei afecțiuni, dar și unde ar fi mai multă nevoie de sprijin, financiar, punctual pentru familiile aflate în această situație, sau în perfecționarea medicilor și dotarea spitalelor.
Infertilitatea este o problema de sănătate publică și un flagel al vremurilor „în viteză” pe care le trăim, a explicat dr. Brătilă. Cuplurile amână din ce în ce mai mult momentul concepției unui copil, din cauza altor priorități, de factură social-economică, uitând că femeii i s-a dat un timp limitat pentru a procrea. De aceea, nu numai la nivel național, dar peste tot în lume, ne vom confrunta cu o criză a natalității. Există, statistic, națiuni „îmbătrânite”. Evident, mai multă implicare din partea statelor prin programe și politici sociale, care să dea un imbold și să sprijine cuplurile infertile, ar trebui stabilită ca prioritate națională. ”Un exemplu ar fi programele de decont al procedurilor de reproducere umană asistată. Statul român are un astfel de program, implementat la nivelul Ministerului Sănătății, dar și de autorități locale din diferite orașe. Aceste inițiative ar trebui să se mențină și trebuie salutate. Creșterea natalității ar trebui să fie un obiectiv strategic al fiecărei țări. O țară fără copii este o țară fără viitor!”
”Când am o zi încărcată de cazuri foarte grave, cărora le-am oferit speranța, acela este succesul meu”
Se simte foarte bine prin prisma binelui făcut altor oameni, de aceea, ”când am o zi încărcată de cazuri foarte grave, cărora le-am oferit speranța, acela este succesul meu”. Un succes care, însă, se construiește greu, cu foarte multă muncă și implicare. Își asumă însă, pentru că fiecare realizare sau recunoaștere reprezintă încă „o cărămidă” spre desăvârșirea ca profesionist și ca om. Anul acesta, de pildă, ca urmare a activităţii desfășurate ȋn domeniul endometriozei, prin decizia concordantă a European Endometriosis League/EEL, a devenit membru al Consiliului Consultativ al EEL și lider de opinie pentru România. ”A fost o mare realizare a academiei de endometrioză să ne alăturăm țărilor Europei și să ajutăm femeile care suferă de această boală”. Ca urmare a acestei decizii, anul viitor va organiza în România primul Masterclass, cursuri de chirurgie minim invazivă a endometriozei, pentru a transfera și celorlați specialiști aceste cunoștințe într-o chirurgie extrem de dificil de realizat.
Își asumă însă și eșecurile, cu atât mai mult cu cât, zi de zi, de confruntă cu situații tot mai complicate. Gestionează cazuri oncologice, a căror evoluție uneori nu este favorabilă. ”Este greu de gestionat eșecul. Uneori rămâi multă vreme cu întrebări în sinea ta. Dar fac parte din viața medicului aceste întrebări, dintr-un proces de auto-cunoaștere. Eu am mers mai departe cu gândul că am făcut tot ce am știut mai bine pentru acești pacienți. Și aceasta este o artă. Arta de a trece peste eșec, necesară într-o profesie a responsabilității. Trebuie însă să îți cunoști limitele. De aceea, sfătuiesc mereu alți medici, ca atunci când au un caz care îi depășește, să facă un gest responsabil și să îl adreseze unui alt specialist. Un gest de maximă responsabilitate pentru pacientele noastre!”
Dacă eșecul și-l asumă și-l gestionează profesionist, o afectează foarte tare nedreptatea, mai ales atunci când cazuri de corupție, de mită, devin publice și aruncă o umbră peste întreaga breaslă medicală. ”În orice pădure există uscături”, consideră dr. Brătilă, dar asta nu înseamnă că trebuie să ștergi cu buretele tot ceea ce este bun, tot ceea ce fac medicii dedicați în acest domeniu. ”Medicina românească și-a arătat valoarea peste tot în lume. Nu poți arăta cu degetul către oamenii care își fac bine treaba și care au rămas în România, cu toate neajunsurile ei. Dacă am pleca toți, ce opțiune ar mai avea pacientul român?”.
”Am învățat de la mentori să respect oamenii, să îmi respect profesia și să nu las lucrurile să-mi urâțească sufletul”
După atâția ani de experiență, de luptă cu boala, cu viața și moartea, dr Brătilă a înțeles că ”este în firea mea să învăț de la fiecare om pe care l-am întâlnit în cale”. Așa că, de la fiecare mentor a împrumutat cunoștințe, dar și atitudine. Personalitatea unui medic se formează în contact cu oamenii care l-au format, crede prof. dr. Elvira Brătilă. ”Am învățat de la ei să respect oamenii și să îmi respect profesia, să nu las lucrurile să-mi urâțească sufletul”. De aceea, cel mai important lucru pe care dorește să-l transmită discipolilor, ca profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, este să creadă în lucrul bine făcut: ”Mă aflu tot timpul în preajma studenților, rezidenților, viitoarei generații de medici. În acestă meserie, procesul de învățare este continuu. Oamenii se cern în diverse stadii, în facultate, apoi în rezidențiat, când devii specialist. Ca să crești profesional îți trebuie muncă, experiență și un talent. Ceva care să vină din tine. Și cel mai banal lucru vine numai când pui suflet, când lași acolo o parte din tine. Ca profesor, consider că atitudinea față de student nu trebuie să fie dură. Cei care simt că pot face lucruri se adună în jurul tău, se coalizează. Am lăsat oamenii să vină singuri către mine. Oamenii se aleg între ei. Au câștigat cei care au vrut și care au acceptat provocarea. În medicină nu îți pui problema că-i noapte sau zi. Eu cred în lucrul bine făcut. Acesta este mesajul pe care îl dau viitorilor medici”.
”În puținul timp liber, iubesc să călătoresc”
Într-o meserie în care, așa cum spunea mai sus, nu există zi și noapte, am fost curioși să aflăm ce face Elvira Brătilă când nu este doctor. Unde își găsește oaza de liniște, de unde își ia doza de energie necesară pentru a duce la bun sfărșit toate aceste misiuni, sarcini, responsabilități. Răspunsul a fost franc, a învățat să își găsească putere și forță și să își încarce bateriile prin ceea ce face, pentru că face totul cu pasiune și suflet. În puținul timp liber, însă, adoră să călătorească. ”Mă uimește flora și fauna de peste tot din lume. Îmi place lumea marina. Mă fascinează minunăția naturii!”.
Dar, pentru că i se pare normal să fie conectată sută la sută cu meseria, planurile ei de viitor se concentrează tot în jurul profesiei. ”Îmi doresc să dau binele mai departe celorlalți medici”, este visul ei cel mai important. Așadar, primul obiectiv pe ”to do list”, este organizarea unei școli de chirurgie minim invazivă, unde chirurgii să poate să acceseze cele mai noi și mai inovative tehnici de chirurgie laparoscopică sau robotică. ”Chirurgia robotică este la început de drum în România, deja avem rezultate deosebite, beneficii de necontestat pentru cei care intervin cu robotul, iar pentru paciente un pas înainte. Chirurgie blândă, complicații reduse, recuperare mai rapidă după intervenția chirurgicală”, încheie prof. dr. Elvira Brătilă, unul dintre medicii implicați, talentați, dăruiți profesiei, pacienților, dar și tinerilor urmași ai lui Hippocrate, aflați la început de drum. Un medic predestinat să fie în slujba semenilor, care a ales să performeze aici, acasă, în țara în care s-a desăvârșit și profesional, și ca om.
Prof. dr. Elvira Brătilă este unul dintre nominalizații la
Secțiunea
MEDICI PENTRU ROMÂNIA
Citește și:
Ion BOBARU, ultimul farmacist de viță veche, un om bun de patrimoniu
Dr. Gheorghe Chiriac Babei, un adevărat înger păzitor al copiilor de la Fundeni
VOTATI AICI câștigătorul secțiunii MEDICI PENTRU ROMÂNIA