Prof. Dr. Horațiu Suciu, medicul care mângâie și repară, la propriu, inimile copiilor
”Cariera profesională este aidoma unui fagure de miere, se construiește cu răbdare, cu migală, pas cu pas și cu lucru bine făcut”
Prof. Dr. Horațiu Suciu
”Întotdeauna se poate mai bine” este motto-ul care îl călăuzește pe Prof. Dr. Horațiu Suciu, șeful Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș. Este supraspecializat în chirurgie cardiovasculară pediatrică și este unul dintre medicii care țin inimile copiilor, la propriu, în mâini.
Născut în Târgu Mureș, un oraș medical prin excelență, mic dar plin de speranță pentru numeroșii pacienți care veneau și pe atunci din toate colțurile țării, Prof. Dr. Horațiu Suciu a hotărât că va urma calea lui Hipocrate abia la sfârșitul anilor de liceu, ”poate și din cauza faptului că nimeni din familia mea nu urmase această carieră și, știm cu toții, este o profesie grea, care necesită chemare dar și îndrumare – ceea ce, într-o familie de medici, ar fi fost mult mai ușor de obținut”.
Momentul definitoriu a fost acela în care a luat contact cu manualul de biologie în clasa XI-a, cu toate elementele de anatomie și biologie a corpului uman, cu existența acelui raționament foarte clar în tot ceea ce se întâmplă în universul interior reprezentat de organismul uman. Cu susținerea familiei și coroborat cu existența unei Universități de Medicină cu tradiție în Târgu Mureș, alegerea a venit oarecum simplu pentru tânărul absolvent de liceu, aflat înaintea unei alegeri decisive și mânat de dorința aprofundării cunoștințelor descoperite în manualul de biologie.
A absolvit Facultatea de Medicină Generală în anul 1993 și, la fel ca majoritatea colegilor lui, își dorea să urmeze o specialitate chirurgicală. Cochetase cu urologia, cu chirurgia generală și ortopedia și două lucruri îi erau oarecum clare: NU chirurgia cardiacă și NU neurochirurgia. Două specialități „exclusiviste”, „de elită”, destinate, în percepția sa de atunci, nu neapărat zeilor dar, oricum, unor ”supraoameni”.
”Să poți opera pe creier, să poți opri inima și apoi să o pornești, era de domeniul SF. Nu mă consideram suficient de bun. Totuși, am îndrăznit să pornesc pe această cale, motivat de renumele Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureș, la momentul respectiv existând în România doar trei astfel de clinici, dintre care două în București”.
A intrat atunci într-un colectiv de specialiști care stăpâneau tainele reparării inimilor bolnave, având privilegiu să opereze și să învețe de la cei mai buni, într-o clinică cu tradiție și notorietate care depășea, și la acel moment, granițele naționale.
”Am avut șansa să învăț de la cei mai buni”
Pentru Prof. Dr. Horațiu Suciu medicina este mai mult decât o profesie, este o artă. Chirurgia cu atât mai mult. Spune că în mare măsură aceasta se învață din cărți, prin studiu individual aprofundat, dar, într-o măsură semnificativă, se și „fură”.
Ca în oricare artă, ”trebuie să ai maeștri de la care să înveți tehnicile și mentori care să te îndrume să aplici cu înțelepciune cele învățate din experiențele proprii sau ale altora”. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, în cazul profesorului Suciu, prezența providențială a fost Prof. Dr. Radu Deac, longevivul șef al Clinicii (1974-2010), mentorul în preajma căruia a avut șansa să ajungă în 1994 și care a contribuit decisiv la formarea sa ca om și chirurg.
Tot de Prof. Dr. Radu Deac se leagă și momentul de referință care i-a marcat parcursul profesional, decizia acestuia de a-l trimite la o specializare de 1 an în Italia, la Spitalul San Donato din Milano, pentru ca mai apoi să se întoarcă și să pună bazele unui centru cardio chirurgical pediatric la Târgu Mureș.
”Am avut șansa să învăț de la cei mai buni, dar, în plus, am avut șansa să pot să aplic în țară ce am învățat. Nu este puțin lucru, am beneficiat de încrederea profesorului care mi-a oferit ocazia să dovedesc că se poate face performanță medicală în România, în Târgu Mureș”.
Intervenții premieră în România
Odată întors în Clinică, a început inițial cu operații la copii mici, sub 1 an, intervenții care nu se efectuau la acel moment în România, apoi, la începutul lui 2004, a venit marele gest de curaj și a operat primul nou-născut. Cu mari emoții, cu o echipă tânără, în întregime din Târgu Mureș, fără îndrumare, fără ajutor în fața unei astfel de provocări și responsabilități… De atunci, peste 4.000 de copii au fost operați la Târgu Mureș, cu rezultate foarte bune.
În 2010, în momentul retragerii din activitate a Prof. Dr. Radu Deac, fondatorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară și a școlii târgumureșene de chirurgie cardiovasculară, Dr. Suciu a preluat conducerea Clinicii din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș. De atunci și până acum, a menține performanța medicală la cel mai înalt nivel a devenit un deziderat de mare onoare și, în același timp, o uriașă responsabilitate, abandonarea acestuia fiind un lucru de neconceput.
Cu o activitate de aproape 28 de ani în chirurgia cardiovasculară a realizat operații la peste 6.000 de pacienți, dintre care aproximativ 3.500 de copii și apreciază că a opera copii a fost cea mai bună alegere din viața lui. ”Nu am crezut că pot face fericiți atât de mulți oameni. Când este bolnav un copil este bolnavă toată familia, de la părinți la bunici, frați și surori. Redarea șansei la viață unui copil înseamnă redarea șansei la viață normală unei întregi familii. Asta înseamnă enorm pentru mine”.
O luptă permanentă pentru autoperfecționare și autoeducare
Vorbește fascinat despre specialitatea pe care a îmbrățișat-o, chirurgia cardiovasculară fiind în opinia sa cea mai frumoasă ramură chirurgicală: ”Este ramura care vizează inima, un organ nobil, miraculos, de a cărui bună funcționalitate depinde supraviețuirea”. Dar recunoaște că marea provocare apare din situațiile pe care el, ca medic, nu le poate controla. ”Putem să-i spunem destin, hazard, karma. Toată viața încercăm să ne însușim tehnicile prin care «îmblânzim» inima, o oprim, o operăm, o repornim, și chiar o înlocuim, după care ea trebuie să-și facă treaba mai bine. Uneori, există situații în care nu putem controla ce se întâmplă cu pacientul. Mi-aș dori să spun că noi, chirurgii, controlăm astfel de situații în procent 100%, dar nu se poate.”
Recunoaște că satisfacțiile îi vin exact din lupta pentru vindecarea pacientului, care este o luptă permanentă pentru autoperfecționare și autoeducare, atât de necesare într-o supraspecializare tehnologizată precum chirurgia cardiovasculară, în care marja de eroare este zero. ”Satisfacția mea personală provine din abilitatea de a reda familiei bucuria revederii cu cel drag și a reîntregirii ei. Fiecare pacient este un mic univers, noi medicii suntem conștienți de aceasta, fiecare pacient este «cel drag» pentru cineva”, recunoaște chirurgul nuanțând că diferența între ”meserie” și ”profesie” constă tocmai în capacitatea medicului de a înțelege acest lucru și a acționa în consecință.
BINELE PACIENTULUI ÎNAINTE DE ORICE!
Este categoric atunci când vine vorba despre principiul care îl călăuzește în profesie și de la care nu abdică niciodată: ”BINELE PACIENTULUI ÎNAINTE DE ORICE!”. ”În concepția mea, nu există nici o rațiune «superioară» de ordin personal sau instituțional care să poată să se interpună între acțiunile medicului și interesul pacientului. Este paradigma în care m-am format, pe care o aplic în calitatea mea de Profesor și Șef de Clinică și pe care o voi lăsa mai departe”, afirmă cu convingere chirurgul mureșan.
Dar cum orice monedă are două fețe, profesia aceasta nobilă implică multă dedicare și pasiune, dar și unele sacrificii. Iar profesorul Horațiu Suciu recunoaște, sacrificiile devenirii profesionale se manifestă de obicei în zona vieții de familie, care întotdeauna este sacrificată pentru binele mai mare, pentru ajutarea celui aflat în suferință, pentru că ”urgențele și cazurile grave nu țin cont de faptul că este noapte sau zi, sâmbătă sau duminică, aceste considerente trec pe planul al doilea”
Când te duci seara la culcare… să nu regreți nimic!
Consideră însă că avut șansa unei cariere într-o specialitate de elită, într-o clinică de elită, cu marea oportunitate de a se forma ca om și specialist și, deși are unele regrete, nu ar schimba nici una dintre deciziile majore care i-au marcat parcursul profesional: ”Este important ca pe parcursul devenirii profesionale să nu iei decizii pe care ulterior să le regreți sau de care să te rușinezi. Cariera profesională este aidoma unui fagure de miere, se construiește cu răbdare, cu migală, pas cu pas și cu lucru bine făcut. Unul din lucrurile pe care le consider a sta la baza fericirii personale este ca seara când te uiți în oglindă, după o zi grea de muncă, să nu regreți nimic din ce ai făcut și să îți propui ca a doua zi să fii mai bun decât ieri”.
Profesiile mari au la bază munca, talentul și ÎNDRĂZNEALA
Din punctul său de vedere majoritatea medicilor care au ales să profeseze în alt sistem nu au făcut-o din cauza diferențelor de venituri, ci datorită condițiilor de muncă. Spune că orice medic își dorește siguranță profesională, să aibă acces la toată aparatura, la materialele sanitare și la terapiile care să-i permită să aplice pacientului cele mai bune tratamente pentru a-l ține în viață și a-i oferi șansa vindecării. A avut șansa să profeseze în alte țări, dar nu s-a gândit niciun moment să plece din țară: ”În primul rând, datorită felului în care sunt eu făcut, sunt prea legat de locurile noastre, de familie și tot ceea este frumos în România. Astfel că, deși îmi place mult să călătoresc, de fiecare dată abia aștept să mă întorc acasă. În al doilea rând, pentru că am avut, așa cum spuneam, șansa unui parcurs profesional care să-mi permită să particip la deschiderea unor noi pagini în specialitatea de chirurgie cardiovasculară, precum cardiochirurgia pediatrică neonatală și transplantul cardiac, în care Târgu Mureș reprezintă centrul de referință la nivel național”.
Sfaturi pentru generația de mâine
Celor mai tineri dintre colegi le amintește că lucrurile mari, extraordinare, așa cum este și profesia de medic, au la bază munca, talentul și ÎNDRĂZNEALA. Iar sfatul său pentru ei este să îndrăznească, să ignore tentația de a urma drumul cunoscut, comod și plin de satisfacții și să urmeze cărarea anevoioasă, nebătătorită și necunoscută a visului de a schimba lucrurile în bine. Să nu înceteze niciodată să viseze și să își urmeze visul. Să nu se îndoiască de capacitățile lor, indiferent cât de ambițios este obiectivul pe care și l-au propus, să nu se demoralizeze la primul insucces, să găsească puterea să se ridice, să ia lucrurile de la capăt ca să-și împlinească visul.
Sursa foto: Facebook