Profesia de consilier juridic – un mix intre creativitate si rigoare
Ce background educational aveti?
Am absolvit Facultatea de Filologie la Universitatea din Bucuresti in 1991 si Facultatea de Drept de la aceeasi universitate, in 1998. Prima facultate, cu un profil umanist, m-a ajutat mai mult indirect, dar a ramas dragostea dintai.
Aveti experienta profesionala si in alte domenii decat cel juridic?
Am inceput ca zidar pe un santier, in timpul facultatii, am lucrat apoi in mass-media si, in final, ca avocat, dupa ce mi-am terminat studiile.
Exista o certificare speciala pentru profesia de Legal Adviser?
Nu exista, cel putin oficial, profesia de Legal Adviser. Aceasta sintagma s-a impus in ultimii ani, datorita spatiului nostru de afaceri, care este mai degraba anglofon, deci ar trebui sa vorbim fie de avocati, fie de consilieri juridici. Ambii sunt absolventi de facultati cu profil juridic, diferenta majora dintre ei fiind faptul ca avocatul are mai multi clienti pe care ii reprezinta, in timp ce consilierul juridic este de regula angajatul unei institutii, unei autoritati. In practica, se intalnesc mai multe denumiri, toate converg catre aceasta profesie de Legal Adviser, cu variantele Internal Lawyer, Legal Counsellor etc. In ceea ce ma priveste, sunt Legal Adviser la UniCredit Leasing Romania, unde lucrez de 4 ani, inainte am fost avocat pentru Deloitte & Touche Romania.
Ati urmat si alte tipuri de training pentru a va califica pentru profesia de Legal Adviser?
Dupa terminarea facultatii, am urmat in cadrul societatii Deloitte & Touche un program de initiere nu atat in profesie, cat in lumea afacerilor, program care mi-a fost benefic. In cadrul UniCredit Leasing, am participat la diverse forum-uri profesionale, seminarii, dar ele nu reprezinta neaparat o etapa de formare, ci mai curand o etapa de exercitare a profesiei. Sunt membru al Baroului Bucuresti si al Uniunii Avocatilor din Romania si particip la congrese si seminarii legate de profesie.
Atat avocatii, cat si consilierii juridici au o perioada de stagiu de doi ani in care sunt numiti avocati stagiari sau consilieri juridici stagiari, dupa doi ani devin membri cu drepturi depline ai organizatiilor pe care ii reprezinta.
Ca avocat al unei singure firme, cu ce va ocupati?
Responsabilitatile mele sunt asistarea societatii in care lucrez in redactarea de contracte, in negocieri cu clientii. De asemenea, pastrez relatia cu autoritatile, cu actionarii societatii. Daca este cazul, reprezint societatea in justitie in diferitele litigii pe care le are cu clientii, asta si cu ajutorul unor cabinete de avocatura partenere, am facut si executarea silita a unor datornici, din fericire, aceasta problema a executarii nu mai exista.
Ce diferenta exista intre un avocat pledant si un consilier juridic al unei firme?
Diferentele de fond nu exista. Un consilier poate merge rar in instanta, eu personal nu merg foarte des.
Ce va place cel mai mult in activitatea pe care o desfasurati?
A fi sfatuitorul, consilierul cuiva, impune o anumita doza de creativitate, exista foarte multe solutii, este foarte important sa anticipezi situatia in care se poate gasi la un moment dat societatea pentru care lucrezi si aceasta anticipare stimuleaza foarte mult creativitatea si gasirea de solutii noi, o adaptare la un context de afaceri care evolueaza destul de rapid.
O munca placuta trebuie sa aiba si parti dificile. Care ar fi acestea?
Legislatia se schimba foarte rapid, ceea ce este destul de stanjenitor. Din fericire, au inceput sa fie luate masuri. O prima masura in acest sens a fost luata, Codul fiscal nu poate fi modificat fara o perioada prealabila de 6 luni si sper ca acest exemplu va fi urmat in curand de intreaga legislatie. Pe de alta parte, relatia cu autoritatile este destul de surprinzatoare si nu intotdeauna la modul placut, pentru ca imprevizibilitatea reactiilor autoritatilor este inca un factor important. O alta problema ar fi reprezentata de repercusiunile unui anumit sfat sau pozitii adoptate, pentru ca uneori e posibil sa nu estimezi de la inceput toate implicatiile posibile, iar dupa un timp pot aparea probleme la care nu te-ai gandit si carora trebuie sa le faci fata cu mijloacele pe care le ai in acel moment.
In afara de legislatie, care ar mai fi provocarile intr-o astfel de activitate?
Se lucreaza foarte mult cu oamenii; trebuie sa ajungi sa-ti cunosti partenerii de afaceri pentru ca anticiparea reactiilor lor, a comportamentului lor in mediul de afaceri, este esentiala. In masura in care poti prezice acest comportament esti ferit de evenimente neplacute.
Ce calitati umane personale credeti ca va fac potrivit pentru munca pe care o desfasurati?
Imi place sa cred ca sunt un tip meticulos, o persoana care examineaza aspectele mai putin semnificative la o prima vedere, dar care se pot dovedi ulterior a fi importante si de aceea unui consilier juridic ii este indispensabil un caracter analitic.
Munca dv. presupune numai activitate de birou sau exista, intr-un procent mai mare sau mai mic, si activitati desfasurate pe teren?
Eu, in momentul de fata, lucrez in domeniul financiar-bancar si in acest domeniu munca de birou prevaleaza. Dar nu exclude cu totul munca de teren, pentru ca implica relatia cu autoritatile, care nu se face neaparat din birou. Merg pe teren si la tribunal; in relatia cu clientul merg de multe ori la sediul acestuia, fie in prealabil, fie dupa semnarea contractului in cazul in care pot aparea probleme care trebuie rezolvate la modul amiabil, fara a recurge la justitie.
Aveti si subordonati sau sunteti singurul consilier?
In momentul de fata sunt singur, insa dezvoltarea firmei va impune probabil in viitor crearea unui departament cu mai multi consilieri juridici. Volumul de munca este mare, dar satisfactiile sunt pe masura.
Ce instrumente de lucru folositi?
Computerul este indispensabil, folosesc un program legislativ, fara de care munca ar fi foarte grea. Zilnic primesc prin e-mail Monitorul Oficial, plus ca site-urile institutiilor publice au inceput sa fie de un real folos. As mentiona aici site-ul Camerei Deputatilor, care are un program legislativ bine pus la punct, dupa care publicatiile de specialitate au un rol important – citesc "Dreptul", "Revista de Drept Comercial", "Pandectele Romane", carti de specialitate care apar intr-un ritm debordant. Sincer, cred ca este o adevarata afacere sa ai o editura de carti juridice.
Care sunt cerintele specifice impuse de profilul firmei in care lucrati?
Spre deosebire de consilierii juridici de la alte firme, care se ocupa fie numai de drept civil, fie de cel comercial, eu ma ocup, pe langa chestiunile de drept financiar-bancar si de dreptul muncii si de domeniul proprietatii intelectuale.