Richard Branson: Oportunitatea zilelor noastre
În timp ce tot mai multe state europene se resimt de pe urma datoriilor publice, congresul SUA se luptă să ajungă la un acord pentru mărirea plafonului datoriei publice – lucru nemaiîntâlnit la alte state, şi sub ameninţarea unei noi încetiniri a economiei globale, unii din şefii de companii iau în continuare decizii conservatoare pentru vremurile dificile pe care le anticipează.
Însă nu este momentul pentru atâta precauţie. Nu lăsaţi niciodată curentul general de opinie din piaţă să vă afecteze viziunea asupra demersurilor de întreprins. Vremurile incerte sunt adesea cele mai bune momente să puneţi bazele unei companii noi – angajaţii talentaţi sunt gata să încerce idei noi, furnizorii mai dornici să lase la preţ ca să câştige clienţi noi şi să facă vânzări suplimentare. Secretul este să găsiţi acel produs sau serviciu care va îmbunătăţi vieţile oamenilor.
Un număr mare de cititori m-a întrebat care sunt acele industrii sau sectoare la care ar trebui să se uite mai cu atenţie antreprenorii în contextul economic actual. În trecut, grupul de companii Virgin a căutat adesea oportunităti în acele industrii în care liderii de piaţă erau subperformanţi sau nu-şi tratau clienţii corespunzător şi au avut succes în domenii precum: aviaţie, telefonie mobilă sau servicii financiare. Acum însă se concetrează pe sectorul verde – în încercarea de a găsi metode alternative pentru furnizarea energiei regenerabile, filtrarea apei şi metode de conservare a lor. Eu cred că acest sector oferă cea mai mare oportunitate a vremurilor noastre.
Trebuie să aveţi în vedere că societatea se confruntă în prezent cu provocări de ordin practic care necesită o abordare inovatoare, chiar revoluţionară – ceea ce reprezintă pâinea şi cuţitul pentru antreprenori. Cum producem suficientă energie, mâncare şi apă pentru a acoperi nevoile unei populaţii în creştere? Cum scoatem din sărăcie miliarde de oameni fără să epuizăm resursele? Putem să refacem şi să protejăm în acelaşi timp biodiversitatea de care depindem şi care susţine viaţa? Dacă te gândeşti să intri în acest sector, încearcă să evaluezi oportunităţile din regiunea ta. Ar trebui să existe şanse în aproape fiecare piaţă.
Agenţia Internaţională pentru Energie estimează creşterea consumului de energie la nivel global cu aproape 40% în următorii 20 de ani; pentru a acoperi cererea globală până în 2035, umanitatea ar trebui să facă investiţii în infrastructura de furnizare de energie în valoare de 33 000 de miliarde de dolari.
Marii producători de petrol susţin că există suficiente resurse pentru a acoperi aceste nevoi, dar schimbarea climatului şi îngrijorările faţă de instabilitatea politică a naţiunilor producătoare de petrol ne arată că guvernele statelor din întreaga lume caută alternative. Înaintea dezastrului nuclear din Japonia de la începutul acestui an, energia nucleară era considerată de mulţi cea mai viabilă variantă, iar agenţiile guvernamentale şi companiile private investeau în acest sector; însă preocuparea crescută pentru siguranţa populaţiei face ca accentul să cadă pe producerea energiei regenerabile.
Într-adevăr, specialiştii previzionează că resursele de energie regenerabilă, energia solară, eoliană, biocombustibilii şi hidroenergia vor acoperi un sfert din nevoile lumii. Ultima previzionare a firmei Clean Edge Inc. ne arată că volumul vânzărilor de energie solară, eoliană şi de biocombustibili va creşte de la 188,1 de miliarde de dolari în 2010 la 349,2 miliarde în 2020. Dacă vă aflaţi într-o zonă unde resursele de apă sunt limitate, probabil veţi avea în vedere acest aspect. Lipsa apei se va acutiza: în conformitate cu previziunile Naţiunilor Unite, până în anul 2030 mai mult de 60% din populaţia lumii – 5 miliarde în total – va locui în mediul urban. Prin Virgin’s Green Fund am investit într-o afacere de desalinizare numită Seven Seas Water pentru a furniza apă potabilă în acele locuri în care cererea e mare, cum ar fi în Caraibe. Să livrăm această resursă într-un mod sustenabil a fost o provocare: este şi echipa voastră pregătită de o misiune atât de incitantă?
Un alt sector ofertant este cel al eficientizării consumului de apă şi energie, care include totul, de la becul electric la materialele de izolaţie pentru robineţi. Acesta este cel mai eficient mijloc de reducere a emisiilor de CO2 din punct de vedere al costurilor, făcând în acelaşi timp ca resursele să dureze mai mult. Un studiu recent realizat de McKinsey arată că dacă s-ar investi anual o sumă de 170 de miliarde de dolari în următorii nouă ani în sisteme de eficientizare a consumului de energie, acesta ar fi înjumătăţit – un pas important spre reducerea emisiilor de CO2 şi în consecinţă o victorie în lupta împotriva încălzirii globale. Dacă voi şi echipa voastră de management căutaţi o activitate plină de sens, gândiţi-vă că puteţi avea o contribuţie la asigurarea unui viitor mai bun pentru planeta noastră.
Dacă vă aflaţi în căutarea unei finanţări pentru ideea voastră de produs sau de servicii, sau dacă vreţi să ştiţi în ce domeniu să continuaţi, acum poate fi momentul să încercaţi ceva diferit. În funcţie de locul în care vă aflaţi şi aria voastră de experienţă, aţi putea hotărî că cele mai bune oportunităţi se află în industria verde. Naţiunile din întreaga lume se confruntă cu lipsa apei şi a energiei, haideţi să le oferim şi nişte soluţii.