Richard Branson: Unde-o fi placa mea de kiteboard?
“Aveti un sfat despre cum poti sa petreci timp de calitate in familie? Afacerea pe care o conduc eu ma obliga sa lipsesc de acasa (din Marea Britanie), uneori si cateva saptamani la rand.” Intrebarea mi-a fost expediata de Tunde Akande din Anglia.
La infiintarea unei afaceri, solicitarile sunt atat de mari, incat greutatile intampinate la transferul de responsabilitate si legate de timpul petrecut alaturi de familie pot parea insurmontabile. De altfel, ambele sunt genul de probleme perene, cu care se confrunta antreprenorii din intreaga lume. Ele au fost ridicate si de cititorii revistei Antreprenor si ai forumului American Express si mi-au amintit de primii mei ani la Virgin. De lupta noastra pentru a ne face loc in industria muzicala, mai intai, si apoi in industria aeronautica, de fiecare data pe fondul unei concurente acerbe. Va spun ca a fost o activitate consumatoare.
Asa incat am fost nevoit sa ma strunesc constant pentru a ma asigura ca ma dau intr-adevar la o parte si ii las pe managerii mei sa creasca, si pentru a pastra, de asemenea, echilibrul intre viata de familie si munca.
Din fericire, punctele mele forte au fost intotdeauna identificarea ideilor bune, atragerea oamenilor de calitate si focusarea pe scop si viziune.
Un moment important a fost atunci cand am infiintat Virgin Records, care functiona in paralel cu magazinele de muzica: pur si simplu m-am mutat de la birou intr-un alt loc. Acesta nu era nicidecum intr-o cladire grandioasa, ci pe un ponton, aflat pe unul dintre canalele Londrei. Desi era mare inghesuiala si umezeala acolo, mie mi se parea o mare eliberare pentru ca eram departe de vacarmul obisnuit al unei zile normale de lucru la serviciu. Aceasta mi-a lasat timp pentru a pune la cale viitorul companiei, iar managerii mei ramasi la birou au ramas stapani absoluti pe deciziile lor.
Dupa cum s-a dovedit, efortul meu de a face un pas inapoi din conducerea operationala a grupului Virgin a fost cheia succesului de durata de care s-au bucurat cele mai multe dintre companiile noastre. Nu am fi fost in stare sa abordam sectoare atat de diferite si piete atat de diferite, daca eu as fi tinut strans fraiele managementului si a modului in care se dezvolta aceasta afacere.
Dar eu nu spun aici ca puteţi pur si simplu sa transferati altora responsabilitatea – ci ca trebuie sa-i gasiti mai intai pe cei mai potriviti oameni pe care i-ati putea imputernici. Succesul nostru se datoreaza, in parte, unei structuri a managementului descentralizat pe care am infiintat-o si care a dus la o cultura a imputernicirii. Pentru ca toti directorii nostri generali functioneaza ca niste proprietari, mandri de ceea ce fac si avand un sentiment real de responsabilitate fata de business. Acesti manageri sunt capabili, la randul lor, sa angajeze alte persoane care au aptitudinile necesare si se potrivesc cu stilul echipei din Virgin. Eu vorbesc in mod regulat cu managerii generali, vizitez companiile pe care le avem peste tot in lume si petrec mult timp cu promovarea afacerii noastre. Dar ii las pe oamenii acestia sa conduca.
E interesant de amintit faptul ca o parte dintre cei mai de success directori ai nostri provin din organizatii birocratice. Acesti oameni au inflorit, pur si simplu, si s-au transformat in companiile noastre foarte sprintene si dinamice. De exemplu, David Cush de la Virgin America a condus American Airlines, Neil Berkett de la Virgin Media a lucrat pentru Lloyds Bank, Tom Alexander, fondatorul Virgin Mobile este un fost angajat British Telecom. Indiferent de industrie, sub palaria brandului Virgin, au conturat singuri obiectivul si cultura companiei.
Provocarea de a-ti face timp pentru familie este imensa si este legata de nevoia de a renunta la control. Pentru cei mai multi care se apuca de afaceri in care supravietuirea este dificila, poate parea imposibil sa gasesti un echilibru intre munca si viata de familie. Dar e important sa te distantezi de locul de munca, pentru ca aceasta te va ajuta sa iti pastrezi perspectiva asupra provocarilor pe care le ai de intampinat si asupra viitorului companiei.
Eu aplic doua solutii pentru a ajunge la un anumit echilibru in privinta celor doua aspecte: munca-viata personala, desi sunt constient ca ele nu functioneaza la fel pentru foarte multi oameni.
Pe prima am aplicat-o chiar atunci cand mi-am mutat biroul in locuinta de pe ponton si am incercat sa lucrez mai mult de-acasa, ca sa fiu aproape de familia mea. Cu timpul am devenit ceva mai numerosi si spatiul de locuit de pe ponton a devenit insuficient, asa incat ne-am mutat intr-o casa din Holland Park, tot la Londra. Acum, dupa cum stiti probabil, locuim pe insula Necker din Insulele Virgine Britanice. A doua solutie a fost sa imi iau familia cu mine in calatoriile mele de business, mai ales pe vremuri, cand copiii nostri erau mici. In felul acesta, nu eram asa de mult timp departe de ei. In plus, chiar daca se intampla sa fiu intrerupt in mijlocul unei intalniri, eu am ajuns sa consider acest lucru drept o intrerupere bine venita de la grijile pe care ti le faci, de regula, cand te ocupi de afaceri. S-a dovedit intr-un mod cu totul neasteptat, ca o intrebare pe care mi-o puneau sau un zambet de-al lor, puteau detensiona total situatia.
Stiu ca multi antreprenori nu au posibilitatea sa conduca firma de acasa sau sa isi ia familia cu ei. Dar gasirea unei solutii care sa li se potriveasca este esentiala pentru ca ei sa-si pastreze o judecata sanatoasa si pentru a putea avea o perspectiva pe termen lung. In cazul meu, tocmai faptul ca mi-am trait viata si am stat impreuna cu familia m-a ajutat sa construiesc grupul Virgin. Apropo, stie careva pe unde o fi placa mea de kiteboard?