Româncele care investesc sunt mai curajoase decât bărbaţii
Una din trei companii locale este condusă de o femeie, iar sub conducerea acestora, compania are o evoluție complet diferită de afaceri similare, sub management masculin. Femeile aduc, în firmele pe care le conduc, valori diferite, rar întâlnite în consiliile de management dominate de bărbați.
Faptul că femeile dețin funcții înalte în corporații este corelat cu o rentabilitate sporită, conform unui studiu realizat pe aproape 22.000 de companii listate la bursă în 91 de țări. Studiul publicat de Institutul pentru economie internațională Peterson, un grup non-profit cu sediul în Washington și EY, a constatat că, în ciuda beneficiilor economice aparente, multe companii sunt lipsite de diversitatea de gen.
Aproape 60% dintre companiile analizate nu au avut membri ai consiliului de gen feminin și mai mult de 50% nu au avut nici directori de gen feminin. Doar sub 5% au avut un director executiv de sex feminin.
Studiul a constatat că directorii executivi de gen feminin nu au făcut ceva în mod deosebit sau semnificativ altfel în comparație cu directorii executivi de gen masculin. Deși oamenii se așteaptă ca bărbații și femeile să aibă comportamente de conducere diferite, cercetările arată că bărbații și femeile se angajează în stiluri de conducere care diferă foarte puțin. Studiul scoate la iveală indicii cum că mai multe femei în consiliile directoare înseamnă profitabilitate mai mare. Marcus Noland, directorul Institutului de studii a spus că „din punct de vedere statistic, dovezile nu sunt clare, totuși”.
Conform studiului BCR, femeile fac operaționale sectoare neglijate de bărbați. Acestea fac să existe nișe care sunt rar explorate de bărbați, precum serviciile de consultanță, afacerile vestimentare, afacerile farmaceutice sau magazinele alimentare. Femeile aleg să investească în fondurile de investiții într-o proporție mai mare decât bărbații. Astfel pentru 49,5% dintre bărbați există 50,5% femei care plasează bani în acest domeniu. Totodată, femeile investesc și sume mai mari. Ele dețin active de 2,8 miliarde lei în aceste fonduri, mai mult decât bărbații, după cum arată studiile BCR. Iar domeniile în care femeile sunt mai active decât bărbații sau chiar o influență, pentru bărbații de afaceri din jurul lor, nu se orpesc aici.
Citeşte mai mult pe hrmanageronline.ro