Români care înoată pentru a-i ajuta pe alții. Luciana Zaharia: Empatia și curajul sunt două ingrediente cu care poți reinventa lumea!
”Nu vă mulţumiţi să plutiţi. Încercaţi să înotaţi. Darul de a pluti îl au numai lucrurile uşoare” – așa spune prozatorul și autorul de aforisme Valeriu Butulescu.
Citatul sumarizează cumulul de transformări interioare și exterioare de care are parte o persoană atunci când înoată. Nu e ușor să înfrunți apa, dar odată ce te împrietenești cu ea, vei descoperi lucruri minunate despre tine, despre natură, despre alții. Iar când toate acestea se cuplează cu implicarea într-un proiect social, beneficiile devin infinit mai mari.
Sute de înotători, cei mai mulți amatori, au participat pe 29 iunie la Swimathon București 2019 – un eveniment ce are ca scop strângerea de fonduri pentru 24 de proiecte în toate ariile de comunitate (social, sănătate, mediu, educație, civic, persoane cu dizabilități).
Revista CARIERE vă prezintă câteva dintre poveștile lor. Ale celor care și-au dedicat timp, energie și au pus suflet în ceva în care cred, reușind în același timp să mobilizeze oamenii din jurul lor.
Prima invitată a fost Alexandra Maier, care ne-a vorbit despre bunătate, implicare, dedicare și bune intenții.
Al doilea invitat a fost Ionuț Ilie, care ne-a vorbit despre optimism, egalitate, puritate și implicare în proiecte sociale.
Al treilea invitat a fost Adrian Florea, care ne-a vorbit despre înot ca un exercițiu de meditație, cultura voluntariatului și despre inteligența colectivă.
A patra invitată a fost Silvia Furnea, grafician, freelancer și colaborator al Revistei CARIERE.
Acum vă face cunoștință cu Luciana Zaharia, fost Modern Trade Sales Manager la PepsiCo.
Câteva cuvinte despre tine și despre traseul tău profesional.
Ehe! Muncesc de mai bine de ½ din viață deja. Și mi-am împărțit dragostea între doi parteneri grozavi: Nestle și PepsiCo. Și zic la timpul trecut, căci tocmai ce am luat o pauză. O pauză pentru mine și pentru visurile pe care până acum le-am așternut doar pe hârtie.
Care este calitatea pe care o apreciezi cel mai mult la tine? Dar la cei din jur? Și de ce?
Îmi place mult curajul. Iar în jur admir empatia de câte ori am ocazia. Mi se pare că sunt două ingrediente cu care poți începe să reinventezi lumea.
Povestește-ne despre primele tale aventuri în apă
Nu am fost niciodată pricepută. Pe bune! În copilărie am fost aproape să mă înec de câteva ori. Mi-am promis apoi că o să învăț să înot bine și că asta o să fie primul sport pe care o să îl iubească copiii mei. Mie nu mi-a ieșit încă, dar profit de fiecare ocazie să îmi înving ce a mai rămas din teamă de apă.
Cum ai ajuns să participi la ediția din anul acesta de Swimathon?
Este a 4-a ediție pentru mine. Cei care ne cheamă an de an să participăm zic că facem treabă bună.
Cum ți-ai ales cauza pentru care înoți? Ce te-a inspirat, în primul rând?
A fost tare simplu. Odată ce apuci să fii voluntar la MagiCAMP, vrei să dai înapoi măcar un pic din ce primești. Din orice unghi ai privi această organizație, nu ai cum să nu te lași inspirat de cum schimbă vieți.
Cum te pregătești pentru această provocare? Ce îți vine în minte atunci când înoți?
Înot de câte ori prind un pic de timp liber. Iar pentru cardio alerg (o altă iubire aici). Cât despre ce îmi vine în minte, mă străduiesc să rămân la numărat brațele, să nu uit când trebuie să respir.
Cum e să înoți pentru un proiect social? Ce provocări și ce satisfacții îți aduce?
E tare bine să știi că poți ajută, fiecare dintre noi poate să facă asta în fiecare zi. Provocarea este să te ții la suprafață cât să ți se vadă zâmbetul. Iar satisfacția și bucuria că ești parte din ceva mai mare decât tine îți umplu sufletul.
Cum vezi cultura voluntariatului în România?
Cred că e încă destul de timidă, la nivel de pionierat. Însă deja sunt destul de multe organizații care aduc voluntariatul în viețile oamenilor că pe o normalitate frumoasă. Iar puterea exemplului e fantastică, trebuie doar să ai ochi și inimă să vezi un pic în jur.
Ce putem învăța de la natură? Ce simți când înoți?
Natura e bună și blândă atâta vreme cât o prețuiești cu aceeași monedă. Și arată că e puternică fără pic de străduință, cu fiecare ocazie. Că deși e greu, lucrurile se mișcă altfel când faci valuri. Asta simt când înot.
Cum e să fii promotorul unei inițiative sociale? Ce îți transmite ție, la nivel personal, activitatea de strângere de fonduri și ce vrei să transmiți tu mai departe prin demersul tău de a strânge fonduri pentru o cauză nobilă?
E tare fain că cineva să aibă așa încredere în tine! Asta simt de fiecare dată când alerg sau înot pentru MagiCAMP. Strângerea de fonduri e grea doar când nu reușești să vorbești despre cauza ta pe limba bulei tale. Iar când reușești să convingi pe cineva din afara bulei de bine să înceapă să facă bine prima dată, știi că ai în spate o cauza nobilă.
Cum am putea înrădăcina în societate grija față de semeni?
Prin exemplul propriu, prin exprimarea admirației pentru cei care fac deja asta,
Ce ai învățat din toată această experiență și îți va fi de folos în celelalte aspecte ale vieții? Putem spune că înotul (sau înotul pentru un proiect social) ajută la formarea caracterului? Cum?
După fiecare Swimathon am învățat că atunci când nu mai poți, de fapt mai poți un pic. Și că în echipă faci valuri mai bine și mai bune.
Ce soft skills îți dezvolți prin coordonarea unei echipe care participă la Swimathon? Ce provocări de leadership ți-au fost ridicate și cum le gestionezi?
La primele trei ediții am avut șansa fantastică să am în echipa de înot chiar oameni din echipa de la birou, aleși pe sprânceană. Așa că am fost în apele mele.
Acum drumurile ni s-au despărțit, dar o să ne regăsim și găsim mereu să facem bine și să împlinim vise împreună. Așa ne prinde(m) cel mai bine!
Altfel, că în orice echipă de profesioniști, fiecare își știe și rolul și puterile. Așa încât m-aș lăsa oricând pe mâinile fiecăruia dintre liderii din ea.
Luciana Zaharia a înotat la Swimathon 2019 în echipa MagiC Turtles. Campania de donații se termină pe 31 iulie.