Scriitorul Matei Vișniec și dr. Radu Lupescu, decorați de președintele Macron cu distincția Cavaleri ai Ordinului Național al Meritului
Sursa foto: Facebook Luca Niculescu
În pandemie, o terapie prin poezie! Recunoștința statului francez pentru doi români.
Luca Niculescu, ambasadorul României în Republica Franceză, a anunțat, ieri, pe rețeaua de socializare Facebook, că, printr-un decret semnat de președintele Emmanuel Macron, doi români au devenit Cavaleri ai Ordinului Național al Meritului.
Este vorba despre Radu Lupescu, medic anestezist-reanimator din Strasbourg, și scriitorul Matéi Visniec.
”Dr. Lupescu primește aceasta importantă distincție pentru eforturile sale în lupta împotriva coronavirusului. În toată această perioadă, l-ați putut urmări pe dl Lupescu și în presa din România, care i-a preluat postările competente, inteligente și instructive de pe pagina de FB. Cel de-al doilea decorat este scriitorul Matei Vișniec care, dincolo de faptul că e un mare dramaturg ale cărui piese sunt jucate din zeci de țări, lucrează de peste trei decenii la întărirea relației dintre România și Franța. În aceasta primăvară, Matei Visniec a participat la proiectul «consultații poetice», organizat de Theatre de la Ville și de Insula 42. Alături de alți autori sau actori (Nicoleta Lefter, Radu Vancu) a sunat oameni (care doreau să fie sunați, evident ), cu care discuta aproximativ un sfert de oră și, în funcție de direcția în care o lua conversația, încheia cu recitarea unui poem. Altfel spus, în pandemie, o terapie prin poezie. Felicitări celor doi Cavaleri!”, este postarea ambasadorului Luca Niculescu.
Conform Wikipedia, Ordinul Național de Merit (în franceză Ordre national du Mérite) este un ordin de stat acordat de președintele Franței. A fost înființat la 3 decembrie 1963 de președintele Charles de Gaulle.
Matei Vișniec este cel mai cunoscut dramaturg contemporan român și al doilea, după Eugen Ionescu, care a reșit să se impună în lumea selectă a teatrului francez. S-a născut la Rădăuți, dar de aproape 33 de ani locuiește la Paris, după ce, în 1987 a emigrat în Franța. Face însă destul de des naveta între cele două țări, e încă foarte legat de București, de Rădăuți, de Suceava, motiv pentru care se descrie ca fiind ”un fluture cu două aripi”, una în România și cealaltă în țara lui Molière.
Nu doar piesele de teatru îi asigură locul binemeritat în Panteonul autorilor români, toate celelalte scrieri ale sale, volume de poezii, proză și romane, multe editate bilingv, română și franceză, fiind opere de referință în literatura contemporană.
„De peste 30 de ani fac naveta între România şi Franţa, între limba română şi limba franceză, între cultura română şi cultura franceză. Există o bucurie a libertății pe care o resimt de fiecare dată când reușesc să creez poduri între cele două culturi”, spunea, într-un interviu acordat în exclusivitate Revistei Cariere, în februarie 2020, Matei Vișniec.
Iată întregul interviu: Matei Vișniec, Omul de zăpadă care s-a întânit cu soarele.