Sfatul lui Jack Ma pentru tinerii aflați la început de carieră
Jack Ma s-a retras oficial de la conducerea gigantului ecommerce Alibaba ca un star rock (la propriu). Excentricul miliardar chinez a făcut un show memorabil pentru angajații săi, iar mesajul său de ”la revedere” a fost acesta: ”Muntele măreț nu se va schimba, cursul apei este nesfârșit. Ne mai vedem pe-aici!”
Fondatorul Alibaba a anunțat că renunță la funcția de președinte executiv în ziua în care a împlinit 55 de ani, ocazie cu care s-a ținut și petrecerea de 20 de ani de la înființarea companiei.
”Această zi nu marchează doar retragerea mea, ci și începutul unei noi scheme de guvernanță corporatistă pentru Alibaba, precum și o nouă etapă în dezvoltarea companiei pe viitor”, a punctat miliardarul.
El a punctat că s-a pregătit pentru acest moment în ultimul deceniu și a transmis că își dorește ca Alibaba să îmbrățișeze dezvoltarea sustenabilă, incluziunea și altruismul – cele trei elemente-cheie ale unui business de succes.
Jack Ma a cedat frâiele organizației în speranța că că valorile companiei vor fi integrate în operațiunile de zi cu zi, lăsând loc unor lideri mai tineri să strălucească.
Și ca să facă momentul memorabil, el a urcat pe scenă îmbrăcat ca un star rock și a cântat pentru ultima dată în fața colegilor săi, din postura de lider al Alibaba. Apoi, el a i-a predat microfonul succesorului său, Daniel Zhang.
Sfatul lui Jack Ma pentru tinerii aflați la început de carieră
În cadrul unei conferințe organizate de World Economic Forum, Jack Ma a vorbit despre lecția pe care a învățat-o de la primul său job.
El a povestit că, după terminarea facultății, președintele universității l-a chemat și l-a pus să promită că va sta la primul său job (de profesor) măcar șase ani. La început, el a ezitat, dar până la urmă a promis și s-a ținut de cuvânt. ”M-am calmat, am învățat cum să fiu profesor și cum să comunic cu studenții mei. Lucrul ăsta m-a făcut să mă răzgândesc și să vreau sa învăț cum să fiu un profesor bun. Multe oportunități s-au ivit în această perioadă (…) dar abia după șase ani am plecat și am început să-mi construiesc cariera în domeniul Internetului.”
Prin urmare, sfatul pe care Jack Ma l-ar da tinerilor la început de carieră ar fi acesta: ”După ce termini școala, primul job pe care îl ai e foarte important. Nu e neapărat necesar să fie unul la o companie cu nume mare. Ar trebui să găsești un șef bun care să te învețe cum să fi un om bun și cum să faci lucrurile corect. Și să rămâi acolo măcar trei ani.”
Cum faci ca să ai un start bun în carieră
Primul job este cel mai important în ideea că te formează ca viitor specialist în domeniu, îți creează o cultură a muncii, te ajută să-ți stabilești valorile profesionale și personale, îți deschide niște oportunități și te ajută să-ți dai seama ce vrei să faci pe viitor.
Prin urmare, iată ce poți să faci la primul job astfel încât să-ți fie mai bine la următoarele:
1.Fă-ți treaba bine: Chiar dacă jobul nu e neapărat în domeniul pe care l-ai visat, asta nu înseamnă că nu conține lecții valoroase. Fii prezent în realizarea task-urilor zilnice, cere sfaturi și ghidaj atunci când ai nevoie, încearcă să-ți testezi ideile, extinde-ți cunoștințele și pune efectiv osul la treabă. Cu timpul, vei putea să-ți asumi noi responsabilități, să avansezi sau să îți schimbi domeniul, însă la început de drum este important să-ți faci treaba bine. Pur și simplu. Cunoscând acest sentiment, mai departe te vei putea dezvolta din punct de vedere profesional având acest reper în minte.
2.Învață tot ce e de învățat și de la cine ai de învățat: Nu e musai să stai la primul job trei ani, așa cum recomandă Jack Ma. Însă e important să petreci suficient timp acolo astfel încât să cunoști cât mai multe componente din mecanismul jobului și industriei respective. Învață cât poți de mult și de la oricine. Ideal ar fi ca șeful tău direct să fie un lider și un om bun, așa cum remarcă și Jack Ma. Dar poți găsi un bun mentor și în rândul colegilor sau șefilor din alte departamente. Arată că ești dispus să înveți de la respectiva persoană și că vrei să-ți faci treaba mai bine. Cineva sigur va aprecia acest lucru și te va ajuta.
3.Conexiuni: La orice început de drum, situația poate părea bulversantă. Recomandat ar fi să știi cât mai multe lucruri despre jobul și domeniul respectiv. Prin urmare, poți citi cărți, asculta audiobook-uri, poți merge la cursuri și traininguri și te poți implica în comunitățile de profil. Cu cât înțelegi mai bine situația per ansamblu a industriei în care activezi cu atât vei înțelege și mai bine rostul muncii tale. De altfel, profită de fiecare oportunitate de a discuta cu oameni din industrie și implică-te în comunități. Conexiunile astfel formate te pot ajuta pe viitor.