Sfaturi despre rezilienţă de la femeia care a câştigat Maratonul Boston în 2018
"Descoperi că eşti mai rezilient decât ţi-ai fi închipuit vreodată", a mărturisit maratonista jurnaliştilor de la Business Insider.
Acest atribut este util tuturor.
Potrivit psihologilor, rezlilienţa sau a fi rezilient înseamnă:
– capacitatea de a face față cu succes unor schimbări continue și majore;
– capacitatea de a-ți păstra sănătatea și energia când te afli sub presiune constantă;
– capacitatea de a-ți reveni rapid după eșecuri;
– capacitatea de a depăși adversitățile;
– capacitatea de a găsi un nou mod de a munci și de a trăi când cel vechi nu mai este posibil;
– capacitatea de a face toate acestea fără a acționa într-o manieră distructivă sau disfuncțională.
Iar dacă nu mulţi se vor simţi inspiraţi de rutina zilnică a maratonistei, ce constă în a lua de două ori micul-dejun şi a alerga 20 km în fiecare dimineaţă, poate sfaturile sale despre a fi rezilient sunt mai uşor de urmat:
Regula de 40%
"Când ne gândim că nu mai putem, de fapt, mai avem destulă energie. Tragi de tine şi te mobilizezi şi realizezi că mai poţi face încă de trei ori pe-atât", spune maratonista.
În fapt, acest lucru e cunoscut sub numele de "regula de 40%", potrivit căreia atunci când crezi că ai ajuns la limita puterilor, de fapt ai consumat doar 60% din energie.
Dormi suficient de mult
"Cel mai eficient mod de a te reface este să te bagi în pat şi să dormi. Pe bune, e chiar atât de simplu", susţine Desiree Linden.
Acest panaceu e recomandat şi de specialişti.
"Oboseala fizică are particularitatea de a putea fi combătută cu un somn bun şi cu mese sănătoase regulate şi o bună hidratare", spunea George Chiriacescu, psiholog şi psihoterapeut adlerian pentru Revista CARIERE.
Rămâi conectat la ceea ce se petrece acum
Desiree Linden spune că atunci când simte că nu mai poate, ea nu se gândeşte la viitor, ci încearcă să se concentreze la ce se întâmplă acum, la prezent. Asta pentru că panica nu se mai instalează atât de uşor dacă focusul tău este pe ceea ce ai de făcut acum, nu peste 30 minute, ore, zile sau ani.