Sunt Daniel și „I’m Fine”
Daniel Barbu a fondat “I’m Fine”, o aplicație mobilă prin care poți să ceri ajutor profesionist dacă suferi de depresie , într-o perioadă în care traversa o perioadă personală grea. „ Am căutat o cale de mijloc, o cale mai puțin invazivă și fiind pasionat de tehnologie, am căutat una care nu implica mersul la psiholog. În cele din urmă, am încercat și Play Store-ul și nu am găsit nimic de ajutor. De acolo a pornit ideea de a transforma nevoia în proiect, povestește Daniel.
A început să-și facă planuri alături de alți doi colegi (Cristian Cocioabă și Marian Vasilca), cu care a rămas bun prieten din perioada în care împărțeau camera de cămin la Facultatea de Automatică și Calculatoare. Ce-a urmat, a fost o serie de validări ale ideii și au ajuns la concluzia că „I’m Fine” va fi cel mai ușor mod de a obține ajutor pentru depresie. Aplicația va ajuta utilizatorii să afle mai multe despre condiția lor, va crea un spațiu de conversație sigur, va oferi soluții personalizate pentru problemele lor și îi va conecta cu cu specialistul potrivit pentru ei, atunci când sunt pregătiți să facă acel pas.
Cu mai mult de 350 de milioane de persoane care suferă de depresie și mai bine de jumătate care nu primesc tratament, lui Daniel i-a fost clar că situația lui nu era una izolată. „Problema nu este unilaterală, un studiu realizat anul trecut la nivel național a concluzionat că 40% din timpul psihoterapeuților e liber pentru a primi noi pacienți. Din fericire, tratăm și această fațetă a problemei, prin intermediul hărții specialiștilor și a sistemului de recenzii din aplicație”.
Aplicația va fi gratis pentru utilizatori, urmând ca terapeuții să plătească un abonament lunar pentru afișarea cabinetelor și conectarea acestora cu persoanele care poate altfel nu ar fi avut altfel curajul să meargă la un specialist. „Ne imaginăm un ecosistem mai sănătos, cu “I’m Fine” în centru, augmentând eforturile terapeuților și rezultatele pentru utilizatori”.
Cine este Daniel Barbu
Daniel Barbu are 25 de ani și lucrează pentru o companie globală de software de mai bine de 3 ani. Aici a avut ocazia să rezolve probleme reale din industrie și a învățat ce înseamnă responsabilitatea față de beneficiari și clienți. Fiind primul lui loc de muncă, a avut noroc să înceapă într-o organizație care i-a dat ocazia să lucreze și în proiecte internaționale, ceea ce lui Daniel i-a deschis orizonturile. A învățat să fie proactiv și perseverent în a-și duce până la capăt idei mari încă din timpul facultății. A făcut voluntariat la EESTEC București, o organizație academică pentru studenții în inginerie. „Încă din anul 2 de facultate, am avut norocul de a coordona unul din cele mai mari proiecte ale asociației și în următorul an am avut rolul de președinte. Consider că experiența de voluntariat din timpul facultății face minuni pentru carieră prin schimbul de idei și de inspirație între tineri care vor să îmbunătățească statu-quo-ul”.
Planuri pentru viitor
Daniel Barbu și cei doi prieteni ai săi au mai multe ținte spre care vor să se îndrepte în următoarea perioadă. Cea mai importantă este lansarea oficială a aplicației de Android, în România, în primăvara lui 2019. „O vom face în același timp cu o campanie națională de awareness pentru depresie și sperăm să ajungem la nivelul de 20.000 de utilizatori activi în mai puțin de un an. Lansarea pe platforma iOS împreună cu extinderea la nivel internațional vor avea loc în vara lui 2019 și sperăm până atunci să introducem și suportul pentru anxietate”.
Pe termen lung, Daniel se vede investind timp și resurse în alte proiecte cu impact social măsurabil în vieți salvate sau îmbunătățite și devenind un avocat pentru rolul bun pe care tehnologia îl poate avea. „Cred că în societatea actuală, știrile despre «good tech» sunt o gură de aer proaspăt ce pot schimba percepții și motiva tineri ambițioși să construiască ceva plecând de la ideea că pot schimba lumea în bine”.
Future Makers
Daniel Barbu va participa cu proiectul său la pitch-urile tinerilor antreprenori din programul Future Makers.