Tibi Ușeriu a fost nevoit să abandoneze cursa „Yukon Arctic” de la Cercul Polar
Ușeriu a fost nevoit să abandoneze cursa „Yukon Arctic” de la Cercul Polar după 20 de ore de mers încontinuu, pe jos, la temperaturi de -38 de grade Celsius. La un control de rutină, medicii i-au spus că nu mai poate continua cursa din cauza degerăturilor.
Competiția, o regăsire de sine
„Nu am alergat niciodată de dragul performanței sportive, pentru bani sau pentru premii. Am urmărit mereu ceva personal. Am căutat să mă împac iar și iar cu mine însumi, să mă regăsesc. Cu fiecare cursă în care mă implic, descopăr un alt Tibi decât cel pe care îl știam cândva. În 3 februarie voi lua startul la o nouă cursă extremă: Yukon Arctic Ultra. Voi încerca să parcurg cei aproape 700 de kilometri cu gândul la un drum de acasă, al nostru. Fiindcă Via Transilvanica, o să vedeți, într-o bună zi va face parte din viața multor români și străini. Alerg așadar ca ambasador al Via Transilvanica, acest Camino românesc, care ne poate aduce pe toți mai aproape unii de alții. Iar acum, parcă e nevoie de acest lucru mai mult ca niciodată”. Își motiva Tibi dorința de a-și testa mereu limitele în competiții considerate de mulți imposibil de dus la capăt, pe pagina sa de socializare. Mesajul a fost postat înainte de a porni în aventura Yukon Arctic Ultra.
După 20 de ore de mers încontinuu, pe jos, la temperaturi de -38 de grade Celsius, românul a fost nevoit să abandoneze cursa, din cauza unor degerături la piciorul drept. Tibi a fost transportat la spital cu un elicopter. Sportivul a reuşit să parcurgă doar 90 de kilometri din totalul de 700, iar la cel de-al doilea checkpoint se afla pe locul 3. Într-o convorbire telefonică cu fratele său, Tiberiu a povestit că nu ştie cât de gravă este situaţia.
Yukon Arctic Ultra este o cursă de 700 km, cu startul în Whitehorse și finiș în Dawson. Zona în care se desfășoară cursa are condiții apropiate de 6633 Arctic Ultra. Cursă pe care a câștigat-o de trei ori.
„Nu contează că unele lucruri se repetă. Ele nu sunt niciodată la fel. Vă multumesc pentru susținere!” scria ultramaratonistul pe Facebook anul trecut când a câștigat Arctic Ultra pentru a treia oară.
„Cine crede lumea că ești, Tibi Ușeriu?”
„Cine crede lumea că ești, Tibi Ușeriu? Lumea, în general, decupează realitatea după cum îi convine. Pentru unii, sunt erou, pentru alții, bandit, iar pentru alții organizator al competiției Via-Maria-Theresia. Nu există un răspuns standard”, mărturisea Tibi Ușeriu într-un interviu acordat Revistei CARIERE.
Puteți citi interviul integral aici.
Viața lui Tibi Ușeriu este o sumă de întâmplări făcute din lumini și umbre care a dus la realizarea filmului documentar „PE CALE/ despre voință și schimbare” în regia Anei Preda. Documentarul a reprezentat țara noastră în competiția europeană Prix Europa de la Berlin.
Via Transilvanica. Un ambiţios proiect de drumeţii
Fraţii Tibi şi Alin Uşeriu vor să realizeze un „El Camino” al României numit Via Transilvanica. Proiectul presupune realizarea unui traseu dedicat amatorilor de drumeţii care să lege Drobeta Turnu Severin (Mehedinţi) de Putna (Suceava). Drumul ar urma să străbată 10 județe pe o distanță de 950 de km.
***
Sursa foto: Fotografii din prima zi de competiție; facebook Via Transilvanica
Foto credits: Mark Kelly Photography