Tu știi ce vrei să fii când vei fi mare? Tiberiu Cezar Tehnoetic, un om liber
ROSEdu
Ceata și primul job
Experiența l-a împins către o nouă încercare, așa că în 2008 s-a născut Ceata, pe ideea de libertate totală a programelor, lucrând în acest timp part-time la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior și a Cercetării Științifice Universitare, job care îi permitea să se ocupe și de fundație. Colegii și prietenii atrași în jurul cauzei, cu toții voluntari, dar și munca depusă de unul singur, i-au adus și primele colaborări cu organizații naționale și internaționale, plus un sediu propriu în spațiul UPB.
În 2009, și-a continuat munca pentru a crește Ceata, până la punctul în care își dădea examenul de licență la limită, în 2010, între două conferințe internaționale. A renunțat la colaborarea cu UEFISCDU, confruntându-se pentru prima dată cu întrebarea: „ce fac după facultate?”. Pentru început, și-a înghețat studiile de master în cercetare și și-a găsit un nou serviciu, tot part-time, într-o companie orientată și către programele libere. 2011 a venit cu noi schimbări: un sediu nou pentru Ceata, în centrul Bucureștiului, și extinderea colaborărilor cu organizații din România (printre care și Active Watch).
Demisia și evadarea către cauza proprie
2012 a venit cu demisia din corporație, dar și cu decizia de a da personalitate juridică fundației și de a-i aloca tot timpul disponibil, cu bani accesați printr-un credit de la bancă, pe numele său. Doar că demersurile legale au durat mult mai mult decât estimase. În criză de fonduri, în 2013, Tiberiu înființează Tehnoetic, „comerciant etic în domeniul tehnologiei informației”, și organizează prima conferință sub egida Ceata: Coliberator (ajunsă în 2015 la a treia ediție).
Ultimele abateri de la drumul său se produc în 2014, când pornește o a doua afacere, alături de o parteneră. Deschid împreună escape room-ul Criptofrenia, afacere care eșuează, dar este reluată pe final de 2015. Mutat temporar în Belgia din motive personale, Tiberiu hotărăște în sfârșit să revină în România și să facă ce știe el mai bine, în beneficiul libertății.
Nouă ani de schimbări pe o sinudoidală care revine periodic pe aceeași axă a libertății, cu scopul precis denumit Ceata & Tehnoetic, l-au schimbat enorm pe Tiberiu: în atitudine, comportament, și acum chiar mai mult decât atât. Pe numele său adevărat Tiberiu-Constantin Turbureanu, el a decis recent să adopte și un nume care îl reprezintă mai bine. „Unii oameni mă asociază cu Tehnoetic. Unii își numesc firma după numele lor, ei bine, eu o să-mi iau numele după firmă!”, râde el. „Sunt ateu, sunt sapiosexual, resping monogamia. Și cred cu tărie că oricine trebuie să decidă cine este el.”