Un om deosebit. Să îi spunem “La Mulți Ani!” Sandei Țăranu
“De primii ani ai copilăriei aproape că nu-mi aduc aminte. Tata era pe front, iar greul gospodăriei, ca şi creşterea noastră au rămas pe umerii mamei. Când au început bombardamentele în Bucureşti, pe mine şi pe sora mea ne-au trimis la Râşnov împreuna cu bunica, mama neputând să ne însoţească. Avea serviciu şi o muncă de mare răspundere. După război, alţi ani grei, seceta din 1946, schimbarea regimului politic, griji, nevoi şi sărăcie. În consecinţă, să nu vă aşteptaţi să spun că am primit vreodată daruri scumpe de care să-mi aduc aminte în mod special…”. Astfel povestea crainica de televiziune Sanda Țăranu, în cadrul unui interviu, relevând, în nenumărate rânduri – de fapt de câte ori a fost “provocată”, o poveste de viață și carieră care iese din tipare. Un om deosebit.
“Buna seara, stimati telespectatori!”
Sanda Țăranu (n. 7 ianuarie 1939) a fost, timp de 40 de ani, o foarte apreciată crainică a postului Televiziunea Română. Când spunea “Buna seara, stimați telespectatori!” se evidențiau o prezență agreabilă și o voce blândă. Mai mult decât atât: un om deosebit, după cum am mai spus.
După trei ani de Politehnică, Facultatea de Chimie Industrială, urmează cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, pe care îl absolvă în anul 1963. La repartiție, constată că nu este nici un loc pentru angajare la vreunul dintre teatrele bucureștene. Este repatizată la Craiova. Între timp se căsătorise cu tenorul Nicolae Țăranu. Se sfătuiește cu acestea și refuză repartiția. În acea zi, a refuzului, primește un telefon de la Radio (pe atunci radioul și televiziunea erau o singură entitate) și este rugată să se prezinte la vicepreședintele instituției, fără să i se spună de ce. Merge a doua zi, poartă o discuție și la final este întrebată dacă nu vrea să fie crainică la Televiziune. Inițial refuză, însă este convinsă să accepte postul. De aici mai departe, chiar dacă n-a apucat să joace vreodată într-o piesă de teatru (deși D.R. Popescu a scris o piesă chiar despre ea, care s-a numit „Sanda”), a ajuns să fie la fel de cunoscută și admirată.
După Revoluție, chiar dacă postul national de televiziune începe să se reformeze, continuă să colaboreze cu TVR ca narator al emisiunii „Teleenciclopedia”, ca traducător și ca realizator al emisiunii „Un zâmbet pentru vârsta a treia”. Sanda Țăranu se va re retrage din proprie inițiativă, în anul 1998.
Românii încă o mai admiră. Pe 7 ianuarie, una dintre cele mai iubite crainice-simbol ale Televiziunii Române a împlinit 80 de ani. La mulți ani, Sanda Țăranu!