Victor Miron, clujeanul cu “cărţile pe faţă”: Lectura e o formă de grădinărit prin care ne cultivăm pe noi înşine
Victor Miron este cunoscut pentru campania “Cărțile pe față”, prin care încurajează cititul; comunitatea sa online numără peste 100.000 de iubitori de lectură. A scris câteva cărți de poezie în stilul spoken word poetry şi s-a implicat în proiecte precum TEDxCluj şi ClujHub. Face campanii prin care clujenii obțin gratuități la transportul în comun, la Grădina Botanică etc. doar dacă lecturează o carte. În plus, organizează seri de lectură. “Eu citesc pentru a vedea viața cu alte cuvinte. Lectura e o formă de grădinărit prin care ne cultivăm pe noi înşine“, ne spune tânărul.
Victor Miron este nominalizat în cadrul Galei Revistei CARIERE 2018 – „Oameni care ne inspiră. România de mâine”, la categoria „Talentele viitorului„.Vă puteţi vota favoriţii pe site-ul gala-cariere.ro!
A lucrat la atelierul auto al familiei tale, aşa că am vrut să aflu cum l-a pregătit meşteritul la maşini pentru viaţă. Victor Miron mărturiseşte că această experienţă l-a ajutat să devină driver-friendly, să fie atent la modul în care poți construi încrederea necesară ca oamenii să îți lase pe mână mașina lor și l-a făcut să fie curios pentru a putea înțelege cum funcționează toate sistemele dintr-o mașină. “Reparând mașini te obișnuiești să vrei să remediezi și alte lucruri, fie ele tot materiale (haine, gadgeturi, etc.) sau nemateriale (relații cu alți oameni, sănătatea proprie)“, explică Victor Miron.
A început să citească la şcoală, ca majoritatea dintre noi. Până în liceu nu a citit mai mult decât povești și cărți de aventură. În clasa a 9-a, însă, o scânteie i s-a aprins în suflet. “Mulțumită doamnei profesoare de română, Mariana Muthu, l-am descoperit pe Mircea Eliade. Adolescentul miop m-a fascinat prin pofta lui de cunoaștere și prin setea lui de lectură”, spune Victor Miron.
El şi-a cultivat pasiunea pentru lectură, în timp, reuşind să rămână un cititor avid chiar şi acum, când viaţa i-a adus multe lucruri frumoase, dar consumatoare de timp. Totuşi, îşi face timp pentru lectură şi se transpune în lumea ideilor şi povestirilor ori de cât ori are ocazia: “Fiecare carte deschide ușile spre altele și altele…“, menţionează acesta.
Spune sincer că în cărţi şi-a găsit modelele în viaţă. Personaje ca adolescentul miop, Micul Prinț, Prințul Mișkin, don Quijote i-au fost exemple şi l-au făcut idealistul cu inițiativă care este azi.
Cea mai recentă carte citită e ”Omul în căutarea sensului vieții” de Viktor Frankal, de unde a reținut următoarea idee: “Trăiește ca și cum ai trăi a doua oară, iar prima dată ai fi acționat la fel de greșit pe cât ești acum pe cale să o faci!“
Pentru Victor Miron, campania “Cărţile pe faţă” a venit natural
La finalul lui 2013, şi-a făcut diverse planuri pentru anul următor: să facă mai mult sport, să mânânce mai sănătos și să reînceapa să citeasca mai mult. “De partea cu lectura m-am ținut și de atunci în fiecare zi citesc minim o oră. În ianuarie 2014, după câteva săptămâni de lectură zilnică, mi-am dat seama că eram mult mai creativ, îmi vineau mult mai multe idei și soluții la provocările cotidiene. Așa am avut curajul să promovez lectura, văzând că mie îmi face bine să citesc”, spune Victor Miron.
Aşa s-a născut campania “Cărţile pe faţă”, care merge pe un principiu simplu: oamenii postează fotografii pe reţelele sociale cu jumătate de faţă acoperită de cartea pe care o citesc în acel moment. A avut şi are un succes uriaş: pe Facebook, comunitatea “Cărţile pe faţă” numără peste 100.000 de fani.
De asemenea, a reuşit să facă diverse campanii cu autorităţile publice, în transportul în comun, parcuri şi grădini botanice, în care clujenii primesc gratuităţi dacă lecturează o carte. În plus, organizează seri de lectură, la care se adună mulţi cititori.
Cum a reuşit să convingă oamenii – din instituţii, dar şi alţi pasionaţi de lectură – să se implice în campaniile sale? “Cred că ajută faptul că entuziasmul meu pentru campanie e uneori molipsitor. Și e de folos și să ai răbdare și să nu te dai bătut, cumva la fel ca lectura unei cărți mai lungi“, menţionează Victor Miron.
Şi-a asumat campania de încurajare a lecturii “Cărțile pe față” pe 15 ani, din care au trecut aproape 5. “Așa că cel puțin următorii 10 ani mă vor găsi printre rândurile celor care promovează cititul. Clujul este un oraș cu o viață culturală tot mai activă și cu un public tot mai deschis”, adaugă acesta.
Un om care adună alţi oameni
Este curator la conferinţele TEDx Cluj şi s-a implicat şi în proiectul ClujHub (spaţiu dedicat coworking-ului şi organizării de evenimente). Care a fost motivaţia lui pentru a se alătura acestor proiecte?
“Sloganul TED e ideas worth spReading și cred că merge bine cu ideea de books worth Reading. Plus că e pentru mine o minunată oportunitate de a invita să vorbească la TEDxCluj oameni pe care îi admir, inclusiv scriitori. De asemenea, ClujHub este o comunitate dedicată colaborării, folosirii resurselor la comun și creșterii într-un mediu creativ”, precizează Victor Miron.
Foto: Andreea Boros
De la cititor la scriitor-recitator
Victor Miron asociază cititul și scrisul cu dansul, unde ai o persoană care conduce și o persoană care se lasă condusă: “Cred că cititorul e ca un dansator care se tot lasă condus de scriitor și care, la un moment dat, dorește și el să conducă, respectiv să scrie. Am început să scriu din curiozitate, din dorința de a experimenta”.
Şi-a găsit un stil pe partea de scriitură, anume spoken word poetry, mai puţin cunoscut în România. Crede că i se potrivește cel mai bine acest tip de poezie, care e scrisă special pentru a fi recitată: “Spoken work poetry îți dă ocazia să dai o formă concretă textului și să îl faci și mai uman, autentic, prin faptul că îl spui cu voce tare“.
Victor Miron, despre lectură şi creativitate
L-am întrebat: În străfundul inimii tale, ce înseamnă pentru tine lectura?
Mi-a răspuns: “Eu citesc pentru a vedea viața cu alte cuvinte. Lectura e o formă de grădinărit prin care ne cultivăm pe noi înşine.”
L-am întrebat: Cum îţi stimulezi creativitatea?
Mi-a răspuns: “Cred că ne dezvoltăm imaginația, creativitatea și chiar abilitatea de a inova dacă în fiecare zi citim minim o oră”.
L-am întrebat: Cum te raportezi la ideea de învăţare continuă? Îţi place rolul de învăţăcel, de dornic de cunoaştere?
Mi-a răspuns: “Se spune că diferența dintre cine ești acum și cine vei fi peste cinci ani e dată de cărțile pe care le citești și de oamenii pe care îi întâlnești. Eu mă străduiesc să învăț continuu de la oameni și din cărți”.
L-am întrebat: Cultura şi lectura pot reprezenta unul dintre stâlpii societăţii româneşti de mâine?
Mi-a răspuns: “Educația, cultura, lectura ne ajută să creștem, să ne descoperim și să ne exprimăm. După cum putem afla din istorie, fără ele viața e crudimentară.”
*Foto deschidere articol: Alin Sautean